search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:32
MENU CLOSE

Η ΕΕ στην «μετά Brexit» εποχή: Η «νέα ώθηση» στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο

29.06.2016 07:29
Η ΕΕ στην «μετά Brexit» εποχή: Η «νέα ώθηση» στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο - Media

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά χωρίς τη Βρετανία, για να προσπαθήσουν να χαράξουν νέα πορεία σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που κλονίζεται από το Brexit.

 

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, για πρώτη φορά χωρίς τη Βρετανία, για να προσπαθήσουν να χαράξουν νέα πορεία σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που κλονίζεται από το Brexit.

Χθες, οι Βρυξέλλες και οι 27 χώρες δέχθηκαν να δώσουν λίγο χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία του διαζυγίου, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να περιμένουν για μήνες.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε επίσης τους Βρετανούς ότι η μελλοντική τους σχέση με την ΕΕ δεν θα είναι «α λα καρτ», για να μην δοθούν ιδέες σε άλλες χώρες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχωρεί και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έρχεται στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσει τις πιθανότητες η Σκωτία να παραμείνει ως ανεξάρτητη οντότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα συναντηθεί το πρωί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Εάν βγούμε από την Ευρώπη, αυτό θα είναι αντίθετο με τη θέλησή μας και «μη αποδεκτό δημοκρατικά», δήλωσε η μαχητική Νίκολα Στέρτζον κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο, τονίζοντας ότι οι Σκωτσέζοι ψήφισαν καθαρά (62%) υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πέντε ημέρες μετά το σοκ του Brexit, οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν χθες το βράδυ να δώσουν ένα περιθώριο στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιώντας ότι οι μέρες είναι μετρημένες για την έναρξη των διαδικασιών του διαζυγίου.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχθηκαν ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να επανέλθει η ηρεμία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στους δημοσιογράφους μετά το πέρας του δείπνου εργασίας χθες το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την πλευρά επέμεινε στο γεγονός ότι το Λονδίνο οφείλει «να εκκινήσει το συντομότερο δυνατόν την διαδικασία για τον χωρισμό.

Το τελευταίο δείπνο του Ντέιβιντ Κάμερον

Δεν τίθεται θέμα να ταπεινωθεί. «Θα ήταν σαν να ταπεινωνόταν ο βρετανικός λαός» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Εκείνος είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο άνθρωπος του Brexit, ο ηττημένος και υπό παραίτηση βρετανός πρωθυπουργός που ήρθε στις Βρυξέλλες για να εξηγήσει την ήττα του κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας με τους πρώην εταίρους του.

Σκούρο μπλε σακάκι και γραβάτα, σκοτεινιασμένο πρόσωπο, έζησε την τελευταία του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

Κατά τη διάρκεια του βραδινού δείπνου πήρε επί μακρόν τον λόγο, «πολύ συγκινημένος», όπως είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας που καθόταν δίπλα του, μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας.

Απέναντί του στη μεγάλη αίθουσα οι υπόλοιποι ηγέτες των 27, μαζί και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Εξήγησε τι συνέβη στη χώρα του με το δημοψήφισμα. Μίλησε για τα ψέματα που ειπώθηκαν για τους συμψηφισμούς», διηγήθηκε αργότερα ο Φρανσουά Ολάντ.

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να οργανώσει δημοψήφισμα. «Φυσικά και λυπάμαι για το αποτέλεσμα, αλλά δεν λυπάμαι που οργάνωσα το δημοψήφισμα, ήταν η σωστή απόφαση», είπε ο Κάμερον.

Ο Κάμερον απολογήθηκε ότι με το δημοψήφισμα ήθελε να πείσει τους Βρετανούς για την Ευρώπη. Χωρίς επιτυχία…

«Αισθανόταν ότι ήταν μία ιστορική απόφαση και συναισθανόταν τις ευθύνες του». Ομως δεν υπήρχε οργή ούτε στους υπόλοιπους. «Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σύνολό τους είπαν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι αφοσιωμένος και ότι από την πλευρά του επέδειξε γενναιότητα».

«Και επίσης ήσαν λυπημένοι», πρόσθεσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι πολιτικοί είμαστε πολύ ανθρώπινοι, άρα φαντάζομαι ότι γι΄αυτόν δεν ήταν εύκολο», δήλωσε ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι. «Χάσαμε ένα μέλος της οικογένειάς μας», είπε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, ο Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν υποχώρησε καθόλου ως προς την ταχεία έναρξη της διαδικασίας του διαζυγίου, επαναλαμβάνοντας ότι θα αφήσει στον διάδοχό του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ την φροντίδα για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

«Η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 ανήκει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, όταν θα έχει καταλήξει στους στόχους που πρέπει να τεθούν», επανέλαβε.

Το μέλλον της ΕΕ

Τα βέλη των 27 και των Βρυξελλών αφορούσαν τους υποστηρικτές του Brexit. «Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι εκείνοι που ήθελαν να αποχωρήσουν είναι απολύτως ανίκανοι να μας πουν ξεκάθαρα τι θέλουν», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Στις Βρυξέλλες ο Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για την «στενότερη δυνατή σχέση» ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ όταν θα ολοκληρωθεί το διαζύγιο λέγοντας ότι οι 27 θα παραμείνουν «γείτονες, φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι αρκετά ισχυρή για να ξεπεράσει την έξοδο της Βρετανίας και να συνεχίσει να προχωρεί με 27 μέλη», δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οι τρεις ισχυρότερες χώρες από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης συμφώνησαν ότι πρέπει να δοθεί «νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο», χωρίς διευκρινίσεις.

«Οι ιδρυτικές χώρες της Ένωσης δεν είναι οι μόνες που θα δώσουν ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο», έσπευσε να προειδοποιήσει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15