search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:31
MENU CLOSE

«Γιατί χορεύουμε με ελευθερία»…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1923
30-06-2016
02.07.2016 03:00
«Γιατί χορεύουμε  με ελευθερία»...  - Media

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που συνδύαζε χορούς και τραγούδια από τη μακρινή Κίνα, τη μεσογειακή Αίγυπτο, τη γειτονική Βουλγαρία, την αδελφή Κύπρο, αλλά και ακούσματα από τη δική μας φιλόξενη χώρα, ολοκληρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας οι εκδηλώσεις της 49ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.

 
Με ένα πλούσιο πρόγραμμα, που συνδύαζε χορούς και τραγούδια από τη μακρινή Κίνα, τη μεσογειακή Αίγυπτο, τη γειτονική Βουλγαρία, την αδελφή Κύπρο, αλλά και ακούσματα από τη δική μας φιλόξενη χώρα, ολοκληρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας οι εκδηλώσεις της 49ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια, που διοργάνωσε η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας.
 
Σε αυτή τη φιλόδοξη διοργάνωση, που έχει σημειώσει εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, το κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει επί σκηνής πολλά τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και τα ξένα φιλοξενούμενα συγκροτήματα, που ήταν ο Λαογραφικός Όμιλος Λακατάμιας Κύπρου, το θέατρο τραγουδιού και χορού από την επαρχία Anhui της Κίνας και τα συγκροτήματα «LUXOR» από την Αίγυπτο και «ΤΡΑΚΙΑ» από τη Βουλγαρία, τα οποία έστειλαν ένα μήνυμα ενότητας και συναδέλφωσης των λαών.
 
Όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Σωματείων του Νομού Καρδίτσας, ο ποιητής Μανώλης Στεργιόπουλος, «οι τρεις μεγάλες κουλτούρες που συναντήθηκαν φέτος ήταν ο κινέζικος δράκος – η φαραωνική Αίγυπτος – η αρχαία Ελλάδα. Η ασιατική αυτοκρατορία – το αφρικανικό βασίλειο – η ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η φιλοσοφία – ο μυστικισμός – ο πολιτισμός. Το Σινικό Τείχος – οι Πυραμίδες – ο Παρθενώνας. Κύκλοι μεγάλων πολιτισμών. Οι συνεχιστές τους, οι αντιπροσωπείες από την Κίνα και την Αίγυπτο περνούν στην Ευρώπη. Σμίγουν στη σκηνή των 49ων Καραϊσκακείων με την ελληνική παράδοση, τους Βαλκάνιους γείτονες από τη Βουλγαρία και τους ακρίτες της Ευρώπης, τους νησιώτες από την Κύπρο. Τα πολύχρωμα άνθη της Κίνας, η μυσταγωγία των αισθήσεων στους περιστρεφόμενους δερβίσηδες, τα παραστατικά βουλγαρικά μπαλέτα, οι αδελφοί μας από το νησί της Αφροδίτης. Είναι έμπειροι επαγγελματίες στην τέχνη τους και εμείς είμαστε οι έμπειροι ερασιτέχνες της παράδοσης, το εκπαιδευμένο κοινό και οι ντόπιοι θιασώτες των Καραϊσκακείων. Το ερώτημα είναι μόνο ένα: ‘‘Πώς θα χωρέσουν όλοι εδώ, οι πανηγυριστές των μεγάλων εθνών;’’. Και η απάντηση βγαίνει αυθόρμητα: ‘‘Θα πιαστούν στον κύκλο μας!’’. Αυτόν τον κυκλωτικό χορό, τον τόσο ελληνικό, αυτή την αγκαλιά που απελευθερώνει, και ξεκουφαίνει». 
 
Και καταλήγει ο Μανώλης γλαφυρά: «Με τα φώτα αναμμένα και τα χέρια μας πλεγμένα είμαστε οι αγαπημένοι της ιστορίας. Δεν θα πούμε Όχι στη λιτότητα των κοινωνιών, αυτή τη φορά. Θα πούμε Όχι στη μιζέρια του ανθρώπου. Γιατί χορεύουμε με ελευθερία, τραγουδάμε με συγκίνηση και παρατηρούμε με στοχασμό. Γιατί μας καλύπτει τώρα το βλέμμα ενός ήρωα. Γιατί είμαστε εδώ, τώρα, μαζί. Γιατί πιστεύουμε σε έναν θεό. Κι όταν η ποίηση ανέβει στο βάθρο, τότε ‘‘με ένα κλαδί ελιάς, ένα τσαμπί από τ’ αμπέλι κι ένα καράβι, ξαναφτιάχνεις τον κόσμο’’». 
 
Το φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας καθώς και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ 3 – ΕΡΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ. Το παρουσίασαν η Βανέσσα Στυλοπούλου και η Νανά Μαυραντζά. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29