search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:09
MENU CLOSE

Oι Πατρινοί στα… χαρακώματα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1923
30-06-2016
02.07.2016 03:00
pn3006patra.jpg

Στα κάγκελα βρίσκονται οι Πατρινοί, οι οποίοι ετοιμάζονται με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για κινητοποιήσεις, αφού θεωρούν ότι η κυβερνητική ανακοίνωση για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της πόλης είναι πρόκληση για την κοινή λογική.

 

Στα κάγκελα βρίσκονται οι Πατρινοί, οι οποίοι ετοιμάζονται με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για κινητοποιήσεις, αφού θεωρούν ότι η κυβερνητική ανακοίνωση για την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου της πόλης είναι πρόκληση για την κοινή λογική.
 
Και είναι πρόκληση για την κοινή λογική γιατί, όπως λένε, η κυβέρνηση παραχωρεί στον δήμο τα ήδη…παραχωρημένα τμήματα της παραλιακής ζώνης και αφήνει εκτός το λεγόμενο «φιλέτο» της περιοχής.
 
Το πρώτο δείγμα γραφής, μάλιστα, των κινητοποιήσεων θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη με τη συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει ο δήμος και αίτημα την πλήρη και οριστική παραχώρηση ολόκληρης της παραλιακής έκτασης.
 
Κινητοποίηση που σίγουρα χαλάει τη σούπα στην κυβέρνηση αφού στην ανακοίνωση για το θέμα της παραλιακής ζώνης της Πάτρας αναφέρεται ότι με τις αποφάσεις που πήρε, υλοποιείται η δέσμευση του πρωθυπουργού.
 
Ιστορία μου, αμαρτία μου
 
Η παραχώρηση της παραλίας στον Δήμο της Πάτρας είναι ένα χρόνιο αίτημα των φορέων και κατοίκων της πόλης, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε ανέκαθεν και υιοθέτησε κεντρικά κατά τις προεκλογικές του εξαγγελίες. 
 
Το πρώτο βήμα έγινε το 2012 με την υπογραφή προσωρινής σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού μεταξύ Δήμου Πατρέων και Οργανισμού Λιμένος Πατρών. Η σύμβαση προέβλεπε την παραχώρηση στον δήμο του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της έκτασης έως το 2042, σύμβαση η οποία θα μπορούσε να λυθεί μόνο με την υπογραφή της οριστικής παραχώρησης. Μέχρι και σήμερα όχι μόνο η οριστική παραχώρηση δεν έχει γίνει, αλλά τα τμήματα της παραλιακής ζώνης παραμένουν, όπως καταγγέλλει ο δήμος, στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, όπως λένε, ότι το 2014, ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών προχώρησε μονομερώς στην άρση της παραχώρησης, πράξη όμως που κατέπεσε στα δικαστήρια.
 
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την προσωρινή παραχώρηση, και ενώ οι πιέσεις από τους Πατρινούς ήταν συνεχείς και ο δήμαρχος της Πάτρας με επιστολή του ζητούσε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 25.6.2016 «αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης ενεργειών με βάση τις οποίες θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για τη μετατροπή της προσωρινής σύμβασης παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου σε οριστική».
 
Σύμφωνα με αυτόν τον οδικό χάρτη, αποφασίστηκε ότι παραχωρούνται άμεσα:
 
1 Για χρήση και εκμετάλλευση η μαρίνα και τα καταστήματα στην αρκτική πλευρά του μετώπου.
 
2 Το παλιό κτήριο του τελωνείου που βρίσκεται στον προβλήτα Γούναρη. Ταυτόχρονα κατατίθεται αίτηση για την απομάκρυνση του περιεχομένου των αποθηκών του τελωνείου.
 
3 Ο προβλήτας Αγ. Νικολάου στο σύνολό του.
 
4 Η λιμενολεκάνη μεταξύ του προβλήτα Γούναρη και Αγ. Νικολάου, με τη δυνατότητα προσέγγισης κάποιου πλοίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 
5 Όλα τα υπόλοιπα τμήματα που αναφέρονται στη σύμβαση προσωρινής παραχώρησης.
 
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, σημειώνεται ότι είναι ο περιορισμός του χώρου στο εμπορικό λιμάνι, στον οποίο σήμερα απαγορεύεται η πρόσβαση, ώστε να υπάρξει περισσότερος ελεύθερος χώρος για τους πολίτες και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η συνολική μεταφορά του εμπορικού λιμανιού στον χώρο του νέου λιμένα, κίνηση που θα απελευθερώσει πλήρως όλο το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης».
 
Εάν «μεταφράσει» κανείς την ανακοίνωση και δει με προσοχή τον οδικό χάρτη, προκύπτει ότι παραχωρούνται τα τμήματα που είναι ήδη προσωρινά παραχωρημένα και μένει εκτός μια τεράστια έκταση από τον λιμενοβραχίονα της Αγίου Νικολάου μέχρι και την έξοδο του λιμανιού στην οδό Θεσσαλονίκης. Μια έκταση περιφραγμένη, στην οποία κανείς κάτοικος της πόλης δεν έχει πρόσβαση.
 
Η ταμπακέρα
 
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης με δήλωσή του επισήμανε ότι μετά την ανακοίνωση του οδικού χάρτη των ενεργειών με βάση τις οποίες θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού για τη μετατροπή της προσωρινής σύμβασης παραχώρησης στον Δήμο Πατρών σε οριστική, «το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας αποδίδεται στους πολίτες και δεν ιδιωτικοποιείται, όπως κάποιοι θα ήθελαν».
 
Δήλωση που μόνο δεν καθησύχασε τη δημοτική αρχή, τους φορείς και τους κατοίκους της Πάτρας, αφού το μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου που μένει εκτός παραχώρησης και περιφραγμένο εκφράζονται φόβοι ότι προορίζεται για ιδιωτικοποίηση πακέτο με το νέο λιμάνι της πόλης. 
 
Η παραμονή του ΟΛΠΑ στο παλιό λιμάνι, σε συνδυασμό με την κίνηση που έκανε να άρει μονομερώς την προσωρινή παραχώρηση, ενισχύει τις φήμες για σχέδιο ιδιωτικοποίησης το οποίο θα περιλαμβάνει και την έκταση «φιλέτο» στην παραλία, που πολλοί ονειρεύονται να οικοδομηθεί και να αποκτήσει εμπορικά κέντρα και κτήρια γραφείων.
 
Όπως σημειώνει η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών για την Απόδοση του Θαλασσίου Μετώπου στην πόλη της Πάτρας, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν ικανοποιούν το αίτημα της πόλης και δεν οριστικοποιούν τη λύση αφού δεν αναφέρουν καν το Νότιο Πάρκο ενώ παρατείνουν την κυριαρχία του ΟΛΠΑ στο κεντρικό παλιό λιμάνι για πλασματικούς λόγους.
 
Η Πρωτοβουλία ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα του δήμου και της πόλης είναι απόλυτα σαφές και αφορά την απόδοση στους κατοίκους ολόκληρης της έκτασης από τις εκβολές του Διακονιάρη μέχρι τις εκβολές του Μειλίχου.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 13:07