search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:50
MENU CLOSE

Οι φράχτες στην Ευρώπη έχουν καταστροφικές συνέπειες και για την άγρια φύση

30.06.2016 09:43
Οι φράχτες στην Ευρώπη έχουν καταστροφικές συνέπειες και για την άγρια φύση - Media

Η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας σειράς φραχτών στις χώρες της ΕΕ και ενισχύει τις δομές ασφαλείας, αλλά οι φράχτες στα σύνορα δεν προκαλούν σοβαρά ζητήματα μόνο στους πρόσφυγες αλλά καταστρέφουν την άγρια ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας σειράς φραχτών στις χώρες της ΕΕ και ενισχύει τις δομές ασφαλείας, αλλά οι φράχτες στα σύνορα δεν προκαλούν σοβαρά ζητήματα μόνο στους πρόσφυγες αλλά καταστρέφουν την άγρια ζωή, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι καταστροφικές συνέπειες των φραχτών έχουν ήδη επηρεάσει τους πληθυσμούς της αρκούδας, των λύκων, και του λίγκα και αυτά είναι μόνο κάποια από τα ζώα που πλήττονται από τους φράχτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 400 χιλιόμετρα φρακτών έχουν χτιστεί ή είναι υπό κατασκευή ανάμεσα στα σύνορα των Ευρωπαϊκών χωρών και περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα φρακτών έχουν χτιστεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η μελέτη, η πρώτη του είδους, έχει δείξει ότι η κατασκευή χιλιάδων χιλιομέτρων συνοριακών φραχτών απειλεί την άγρια φύση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοιοι φράχτες πλήττουν την άγρια φύση εμποδίζοντας τα ζώα να μετακινηθούν προς τις περιοχές εύρεσης τροφής ή προκαλούν και τον άμεσο θάνατο, περιορίζοντας τον πληθυσμό τους.

Η κατασκευή φραχτών επιπλέον παρεμβαίνει σε περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000 και στην Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι φράχτες επηρεάζουν την άγρια ζωή, ο φράχτης ανάμεσα στο Μεξικό και τις ΗΠΑ το αποδεικνύει, αλλά η αλλαγή στην πολιτική της Ευρώπης είναι ένα νέο σενάριο και αυτό απαιτεί νέα μέτρα προστασίας της άγριας ζωής.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για τα απειλούμενα είδη

Ο θάνατος των ζώων πάνω στους φράχτες, είναι μόνο οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις αλλά υπάρχουν και μακροπρόθεσμες. Τα εμπόδια στη μετανάστευση των ζώων, για περιοχές που υπάρχει τροφή και νερό, η γενετική απομόνωση των ζώων όπως επίσης η απώλεια για τα οικοσυστήματα που τα φιλοξενούν, είναι κάποιες από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Ανάμεσα στα 670 χιλιόμετρα ανάμεσα στην Κροατία και τη Σλοβενία σχεδιάζεται η κατασκευή φράχτη μήκους 349 χιλιομέτρων, με 150 από αυτά με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, είπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης στην DW.

Αυτός ο φράχτης θα αποκλείσει μία μεγάλη περιοχή όπου φιλοξενεί απειλούμενα είδη όπως η καφέ αρκούδα, ο γκρίζος λύκος και ο Ευρασιατικός Λίγκας, τρία από τα 5 μεγάλα σαρκοβόρα ζώα της Ευρώπης.

Παρά τον μικρό πληθυσμό αυτών των τριών ειδών και τις μεγάλες εκτάσεις που χρειάζονται για να επιβιώσουν, τα προηγούμενα χρόνια τα κατάφεραν εξαιτίας των προσπαθειών διατήρησής τους και τη δυνατότητα μετακίνησης και επιμιξίας ανάμεσα σε μικρότερους πληθυσμούς. Αλλά τώρα οι φράχτες απειλούν τη μελλοντική τους επιβίωση. Με τον φράχτη ανάμεσα στην Κροατία και τη Σλοβενία είναι πολύ πιθανό ότι οι πληθυσμοί των λύκων στην Σλοβενία δεν θα επιβιώσουν.

Ωστόσο, ακόμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ανακαλύψει ότι οι φράχτες έρχονται σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία. Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε στην DW, ότι παρακολουθούν το θέμα στενά για τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Το παράδειγμα της Αμερικής, με περίπου 1.000 χιλιόμετρα φράχτη ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Μεξικό έχει ανακόψει τη μετανάστευση όλων των ζώων, ανάμεσά τους Βίσωνες και τα ερπετά και πολλών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. 

 

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:50