search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:25
MENU CLOSE

Αποζημιώσεις εξετάζει η Ισπανία για τα αγγούρια

01.06.2011 06:50
Αποζημιώσεις εξετάζει η Ισπανία για τα αγγούρια - Media

Την πιθανότητα να ζητήσει αποζημίωση δεν αποκλείει η Ισπανία, για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της, λόγω των πληροφοριών που θέλουν τα ισπανικά αγγούρια να ευθύνονται για τη μυστηριώδη μόλυνση.

Την πιθανότητα να ζητήσει αποζημίωση δεν αποκλείει η Ισπανία, για τη βλάβη που έχουν υποστεί οι αγρότες της, λόγω των πληροφοριών που θέλουν τα ισπανικά αγγούρια να ευθύνονται για τη μυστηριώδη μόλυνση από το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο Ε.coli, που προκάλεσε το θάνατο σε πολλούς Ευρωπαίους.

Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τρινιδάδ Χιμένεθ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου από το Μεξικό, πως θα εκτιμηθούν πρώτα οι βλάβες και στη συνέχεια θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις προκειμένου: «να αντισταθμιστούν οι οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί μας». Επίσης, η υπουργός τόνισε πως: «σε πρώτη φάση, είναι πιο σημαντικό για λόγους διατροφικής ασφάλειας, να βρεθεί η προέλευση της μόλυνσης», ενώ πρόσθεσε ότι: «από την αρχή λέγαμε πως θα πρέπει να περιμένουμε τις ειδικές εργαστηριακές αναλύσεις για να δούμε αν η μόλυνση προήλθε στη διάρκεια της παραγωγής ή της μεταφοράς αυτών των λαχανικών».

Εντωμεταξύ, άτυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. διεξήχθει χθές στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, όπου η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας ζήτησε τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών λαχανικών, καθώς αναμένονται τεράστιες ζημιές από το νέο διατροφικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ισπανία προς την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν καθηλωθεί, καθώς έχουν «παγώσει» όλα τα συμβόλαια εξαγωγών. Παράλληλα, η Ισπανία ζητά από τη Γερμανία όλα τα στοιχεία των αναλύσεων των γερμανικών αρχών, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιεί ενδελεχείς ελέγχους σε περιοχές καλλιέργειας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, οι εξαγωγές φρουτολαχανικών από την Ισπανία προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τη Ρωσία, έχουν κυριολεκτικά παραλύσει, καθώς έχουν «παγώσει» όλα τα συμβόλαια εξαγωγών για λαχανικά, αλλά ακόμα και για ορισμένα καλοκαιρινά φρούτα. Παράλληλα, η Ισπανία ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία των αναλύσεων των γερμανικών αρχών, εξακολουθώντας να αμφισβητεί πως η πηγή του προβλήματος ήταν τα ισπανικά αγγούρια, ενώ ταυτόχρονα διεξάγει ενδελεχείς ελέγχους στις περιοχές καλλιέργειάς τους.

Τέλος, η Ευρωπαική Επιτροπή επεσήμανε πως η προέλευση της μόλυνσης από το συγκεκριμένο βακτήριο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Βάση των επίσημων στοιχείων, 16 είναι οι νεκροί και 373 οι περιπτώσεις μόλυνσης. Στην χώρα μας τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας, εμφανίζονται καθησυχαστικά, καθώς από ελέγχους που διενεργήθηκαν δεν υπάρχουν φόβοι για εισαγωγές από την Ισπανία ή άλλη κοινοτική χώρα. Παρόλα αυτά, προληπτικοί έλεγχοι γίνονται καθημερινά στις παραγωγές εγχώριων αγγουριών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 23:25