search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:22
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Θα κυρωθεί κανονικά η σύμβαση με την Cosco – Στήριξη σε Δρίτσα

30.06.2016 12:26
Cosco: Ενοποιεί την λειτουργία των τριών προβλητών στο λιμάνι του Πειραιά - Media

 

Η σύμβαση με την Cosco θα κυρωθεί κανονικά, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη και κατήγγειλε απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κίνα.

«Όπως ξεκαθάρισε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με την COCSO είναι επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε, ως όφειλε, στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου».

«Οι υπερβολικές αντιδράσεις καθώς και η απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, την παραμονή του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Κίνα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι εντυπώσεων. Το θέμα έχει, ήδη, διευκρινιστεί πλήρως και η σύμβαση θα κυρωθεί κανονικά», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 Το πρωί  κυβερνητικές πηγές παρείχαν κάλυψη στον υπουργό Ναυτιλίας διευκρινίζοντας ότι για τις αλλαγές δεν ευθύνεται ο ίδιος αλλά η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης η οποία ανέλαβε τις προσαρμογές στο ελληνικό δίκαιο. Κατά τα λοιπά οι ίδιες πιηγές διαβεβαίωναν ότι όπου υπάρχει πρόβλημα αυτό θα λυθεί, ενώ εξέφραζαν ενόχληση για το γεγονός ότι η COSCO απέστειλε την επιστολή στην Επιτροπή της Βουλής και όχι στην κυβέρνηση.

 

Δρίτσας: Δεν έγιναν από το υπουργείο οι αλλαγές – Κανένας αιφνιδιασμός

Για τις αλλαγές που προκάλεσαν την εμπλοκή, στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα, στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης παρέπεμψε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην Ολομέλεια στην συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας παραχώρησης του ΟΛΠ στην Cosco.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Δρίτσα η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα για αλλαγές με βάση τον κυρωτικό νόμο που εμπεριέχεται στην κύρωση παραχώρησης. Υποστήριξε όμως ότι δεν ήταν το υπουργείο Ναυτιλίας αυτό που προχώρησε στις αλλαγές αλλά η γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας “αυτό συμβαίνει πάντα με κριτήριο την ορθή νομοθέτηση” και τόνισε ότι οι αλλαγές δεν παραβιάζουν τα δεδομένα της συμφωνίας ούτε έγιναν προκειμένου να παραβιάσουν τα συμφωνηθέντα αλλά ούτε παραβιάζουν την συμφωνία. Ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε επίσης ότι για τις επίμαχες αλλαγές είχε ενημερωθεί και το ΤΑΙΠΕΔ καθώς του είχαν διαβιβαστεί. “Δεν έγιναν ξαφνικά για να αιφνιδιάσουν, δεν έγιναν για να κρύψουν κάτι”, συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Θοδωρής Δρίτσας ενημέρωσε την Ολομέλεια ότι οι νομοτεχνικές αλλαγές βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της διαμόρφωσης τους προκειμένου να κατατεθούν στο Σώμα, λύνοντας όλα τα ζητήματα που έχουν ανοίξει τις τελευταίες ώρες.

Καταλήγοντας πάντως ο κ. Δρίτσας ανακοίνωσε ότι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το τελικό στάδιο επεξεργασίας νέων νομοτεχνικών αλλαγών που θα λύνουν όλα τα ζητήματα και δεν θα αφήνουν κενά για παρερμηνείες.

Μετά το τέλος της τοποθέτησης του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας η συνεδρίαση διακόπηκε για μια ώρα προικειμένου η συζήτηση στην Ολομέλεια να διεξαχθεί επί του τελικού σχεδίου που θα συμπεριλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις. Όπως ανέφερε μάλιστα ο Θοδωρής Δρίτσας οι νομοτεχνικές βελτιώσεις βρίσκονται ήδη στην γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

 

“Πυρά” από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Νωρίτερα, η συνεδρίαση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την κυβέρνηση και τον υπουργό Ναυτιλίας να δέχονται ισχυρά “πυρά” από όλες τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην αρχίσει η συνεδρίαση εάν πρώτα ο υπουργός Ναυτιλίας δεν προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές. “Δεν δεχόμαστε να ξεκινήσει η διαδικασία αν ο υπουργός δεν φέρει τις αλλαγές”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πως «δεν μπορεί η εθνική αντιπροσωπεία να εμπαίζεται. Αυτός που πειράζει αυτά που υπέγραψε, εμπαίζει τη Βουλή. Θα συνεχιστεί αυτό το παραμύθι σήμερα;”.

Από την πλευρά της ΝΔ η εισηγήτρια του κόμματος Όλγα Κεφαλογιάννη υποστήριξε πως «πριν ξεκινήσει η συζήτηση να αποσαφηνιστεί ότι υπάρχει μείζον ζήτημα για την αξιοπιστία της χώρας και για την επένδυση. Να μας πει ο υπουργός τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι ένα κείμενο υπογεγραμμένο, οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Οποιαδήποτε αλλοίωση σημαίνει ότι η συμφωνία είναι στον αέρα. Δεν μπορείτε να στιγματίζετε τη χώρα. Γνωρίζει ή δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας;».

Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι ανέφερε πως “είτε πρόκειται για αφέλεια είτε για τυχοδιωκτισμό έχει πληγεί η αξιοπιστία της χώρας”, ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ σημείωσε πως «η κωμωδία έχει πολλά πρόσωπα. Στο κινέζικο μονοπώλιο τα έχετε δώσει όλα όλοι σας. Η μπότα του κινέζικου μονοπωλίου τα ζητά όλα».

Υπερασπίζοντας της κυβέρνηση η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη υποστήριξε, επιτιθέμενη προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, πως “η δουλειά της εταιρείας είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και της Βουλής να συζητά και να κάνει νομοτεχνικές βελτιώσεις. Έχετε δει αν πρόκειται για νομοτεχνικές βελτιώσεις ή κάτι άλλο; Εκτός αν έχετε ταυτιστεί με τους δικηγόρους της Cosco”.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:21