search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 06:08
MENU CLOSE

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί όταν δει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο

30.06.2016 13:01
Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί όταν δει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο  - Media

Με την φράση “δεν θα τους κάνω τη χάρη να πάω αλλού τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου ” η Φώφη Γεννηματά εμμένει στη λογική ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο γίνεται για να ρίξει η κυβέρνηση τα φώτα της επικαιρότητας μακρυά από τα πραγματικά προβλήματα.

 

Με την φράση “δεν θα τους κάνω τη χάρη να πάω αλλού τη συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου ” η Φώφη Γεννηματά εμμένει στη λογική ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο γίνεται για να ρίξει η κυβέρνηση τα φώτα της επικαιρότητας μακρυά από τα πραγματικά προβλήματα.

Μιλώντας στον Real FM και τον Νίκο Χατηζνικολάου  την Πέμπτη το πρωί η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι περιμένει την τελική πρόταση της κυβέρνησης προκειμένου να τοποθετηθεί και πως οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν κατατεθεί από πέρσι: ” Έχω τονίσει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και τώρα, δεν θα κάνω τη χάρη στην κυβέρνηση να πάω αλλού τη συζήτηση από τα μεγάλα προβλήματα.Θα τοποθετηθώ όταν θα καταθέσει την πρόταση νόμου, γιατί όλα αυτά που έχω ακούσει όλο αυτό το διάστημα και στην προσωπική συνάντηση που είχα με τον Πρωθυπουργό και στις διαρροές που κάνουν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης, δείχνουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση.

Παρά μόνο ένα super market, που μπορεί να ξεκινάει από ένα σύστημα απλής αναλογικής και να καταλήγει στην απλή ανόθευτη, που μπορεί να κρατάει το κατώφλι του 3% εισόδου στη Βουλή ή να το μειώνει, που μπορεί να σπάει τις εκλογικές περιφέρειες τις μεγάλες, αλλά μπορεί και να μην τις σπάει και δεν ξέρουμε και σε ποια κατεύθυνση. Που μπορεί να εξασφαλίζει και ψήφο των ομογενών με εκπροσώπους τους ή απλή ψήφο των ομογενών. Αρνούμαι να παίξω αυτό το παιχνίδι και θεωρώ ότι έχουν κάνει πολύ μεγάλο λάθος όσοι έχουν επικεντρωθεί σε αυτή τη συζήτηση.Το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τις απόψεις του για τον εκλογικό νόμο δημόσια και σας υπενθυμίζω ότι πέρσι επί Προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου είχε κατατεθεί, με τις υπογραφές όλων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus, με την διατήρηση βεβαίως του 3%. Από εκεί και πέρα αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να δούμε τελικά τι προτείνει αυτή η κυβέρνηση.

” Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε ακόμη ότι  “όταν φέραμε εμείς την πρόταση νόμου  κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ  και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας και δεν την υιοθέτησε την πρόταση αυτή.” Συμπλήρωσε δε δεικτικά να τονίσει πως ” δόθηκε στον κ. Τσίπρα και δεύτερη ευκαιρία στη συνέχεια, όταν συνομιλούσαμε στις 24 Ιουλίου στο τραπέζι που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλοι οι αρχηγοί, του θέσαμε το θέμα τότε ότι  πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Εγώ του έλεγα βέβαια ότι πρέπει να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και να μην πάει σε εκλογές μέχρι να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και να αξιοποιήσει τη συναίνεση που υπήρχε από πέντε κόμματα και 250 βουλευτές και να εξασφαλίσουμε ότι όταν θα γίνονταν οι εκλογές, θα μπορούσε η χώρα να έχει κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν το έκανε ούτε και τότε.” 

Αναρωτήθηκε δε  γιατί το ανοίγει τώρα αυτό το θέμα: ” Επειδή αντιλαμβάνεται τη φθορά του; Επειδή αντιλαμβάνεται τα δύσκολα; Επειδή θέλει να κάνει αποπροσανατολισμό; Επειδή θέλει να κάνει αντιπερισπασμό; Να μην συζητάει κανείς για το ότι η αριστερή κυβέρνηση κόβει τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων; Αυτοί που υπόσχονταν την 13η σύνταξη, σήμερα κόβουν το ΕΚΑΣ από χιλιάδες ανθρώπους. Να μη συζητάει κανείς το φιάσκο με την COSCO την ώρα που φεύγει ο Πρωθυπουργός για την Κίνα, η αναξιοπιστία της κυβέρνησης ….”

Παρά την κριτική της όμως τοποθετήθηκε θετικά στην ψήφο στα 17 λέγοντας: “Για την ψήφο στα 17 η προσωπική μου άποψη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσε την ψήφο στα 18 πριν από τόσα πολλά χρόνια, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι σήμερα οι νέοι άνθρωποι έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες πληροφόρησης και ενημέρωσης και ωρίμανσης. Άρα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν την άποψή τους σε μια εποχή τόσο μεγάλης ανασφάλειας και αγωνίας για τους νέους ανθρώπους και να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων”, ενώ σχετικά με την ψήφο των ομογενών σημείωσε ότι ” Εμείς θεωρούμε ότι οι ομογενείς θα πρέπει να έχουν επιτέλους τη δυνατότητα να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους.Και οι απόψεις αυτές είναι διατυπωμένες στις 50 θέσεις που επικύρωσε πριν από λίγες ημέρες η συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης”

Τέλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς δήλωσε  αισιόδοξη: “Εγώ δεν μένω σε γκρίνιες, μένω στο γεγονός ότι δικαιώνεται η πρωτοβουλία μου, όλοι οι χώροι στους οποίους απευθύνθηκα αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στο τραπέζι του διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί μια προγραμματική σύγκλιση που είναι η βάση για το οποιοδήποτε επόμενο βήμα.  Θεωρώ επίσης ότι δικαιώνεται και το πλαίσιο που έχω θέσει, καθώς ήδη υπάρχουν αυτή τη στιγμή υποψηφιότητες κατατεθειμένες για την επόμενη μέρα. Βεβαίως θα πρέπει τα βήματα να μην είναι μετέωρα, γιατί επιχειρήθηκε το νέο στο προηγούμενο διάστημα από πολλές πλευρές και δεν κατάφερε να προχωρήσει.Άρα με το που θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει η προγραμματική σύγκλιση μεταξύ μας, το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι γύρω από ένα τραπέζι να συμφωνηθούν όλα τα επόμενα βήματα. Τα στέρεα βήματα, γιατί είναι φανερό ότι είναι εθνικά αναγκαίο να υπάρξει μια ενισχυμένη κεντροαριστερά αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ.”

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28