search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:34
MENU CLOSE

Σε ποια χώρα οι γυναίκες «κόβουν» το χαρτζιλίκι από τους άνδρες τους; – Περνούν τον μήνα με 340 ευρώ

30.06.2016 16:16
Σε ποια χώρα οι γυναίκες «κόβουν» το χαρτζιλίκι από τους άνδρες τους; - Περνούν τον μήνα με 340 ευρώ  - Media

Και όμως δύσκολα θα πάει στο μυαλό σας στη χώρα για την οποία μιλάμε, αφού η εικόνα που έχουμε για τους άνδρες της είναι μάλλον διαφορετική.

 

 

Και όμως δύσκολα θα πάει στο μυαλό σας στη χώρα για την οποία μιλάμε, αφού η εικόνα που έχουμε για τους άνδρες της είναι μάλλον διαφορετική.

Οι σύζυγοι των υπαλλήλων γραφείου της Ιαπωνίας, οι οποίες παραδοσιακά κρατούν το “πορτοφόλι” της οικογένειας, δίνουν στους άνδρες τους ολοένα και λιγότερο… χαρτζιλίκι, ποσά που απέχουν πολύ από τα χρήματα που ξοδεύονταν για τα μικροέξοδά τους τη δεκαετία του ’80, σύμφωνα με μια μελέτη.

Οι Ιάπωνες μισθωτοί, υπάλληλοι που εργάζονται ατελείωτες ώρες καθημερινά, λαμβάνουν πλέον κατά μέσο όρο μόλις 37.873 γεν (332 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία) κάθε μήνα για τις καθημερινά έξοδά τους, συμπεριλαμβανομένου και του μεσημεριανού φαγητού, συμπεραίνει η έρευνα της τράπεζας Shinsei. Το ποσό αυτό είναι το τρίτο μικρότερο που έχει καταγράψει η τράπεζα από το 1979, όταν ξεκίνησε τις μελέτες της για το θέμα αυτό.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι υπάλληλοι γραφείου ζούσαν τη “μεγάλη ζωή”: το χαρτζιλίκι τους είχε φτάσει τότε τα 77.725 γεν (680 ευρώ) τον μήνα.

Μολονότι οι άνδρες είναι αυτοί που συνήθως κερδίζουν το ψωμί της οικογένειας, οι γυναίκες τους κρατούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πληρώνουν τους λογαριασμούς και όλα τα έξοδα. Τα χρήματα που δίνουν στους άνδρες τους εκείνοι τα δαπανούν για το φαγητό τους, για τις εξόδους τους με συναδέλφους για να πιουν μια μπίρα –ένα “καθήκον” σχεδόν υποχρεωτικό στο περιβάλλον των μεγάλων επιχειρήσεων– για να κουρευτούν ή για να αγοράσουν μικροπράγματα, όπως κάποιο φτηνό ρούχο. Τα πιο ακριβά ενδύματά τους και άλλες σημαντικές αγορές καλύπτονται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας του σπιτιού.

Η αδύναμη ανάπτυξη και οι περιορισμένες αυξήσεις στους μισθούς αναγκάζουν πολλά νοικοκυριά να περικόπτουν τις μη απαραίτητες δαπάνες τους. Για να περιορίσει τα έξοδα, ένας εργαζόμενος άνδρας δίνει κατά μέσο όρο μίλις 5 ευρώ για το μεσημεριανό φαγητό του, σύμφωνα με μια έρευνα σε δείγμα 1.000 ανδρών από 20 έως 50 ετών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:26