search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:28
MENU CLOSE

Γκάμπριελ: Είναι ξεκάθαρο πως θέλουμε τους Έλληνες στην Ευρωζώνη

30.06.2016 18:51
Γκάμπριελ: Είναι ξεκάθαρο πως θέλουμε τους Έλληνες στην Ευρωζώνη - Media

 

«Είχαμε μια περιεκτική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα υπουργό Οικονομίας. Συμπίπτουμε σε ένα βασικό θέμα και αυτό είναι ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας εδώ στην Ελλάδα και πρέπει να βρίσκεται σε πρώτη θέση», τόνισε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και προσέθεσε: «Και θα είναι επιτυχής μόνο τότε αν οι προϋποθέσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις βελτιωθούν. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ελληνικής κυβέρνησης. Η δική μας οικονομική αντιπροσωπεία παρέπεμψε ακριβώς σε αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθεί μια διαφανής γραφειοκρατία, μια αξιόπιστη διοίκηση και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Και σε αυτό υπήρξε σύμπτωση απόψεων».

Συνέχισε, λέγοντας πως «φυσικά συζητήσαμε τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον πρωθυπουργό το θέμα του Brexit, τι θα γίνει με την Ευρώπη μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας. Πρώτον υπάρχουν φυσικά ανησυχίες για το επενδυτικό κλίμα γενικώς στην Ευρώπη το οποίο δοκιμάζεται από αυτό το αποτέλεσμα και φυσικά θα έχει χειρότερες συνέπειες και στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι από κοινού θα τις αποτρέψουμε. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να διασπαστεί υπό τις παρούσες συνθήκες μεταξύ εκείνων που ευημερούν όπως η Γερμανία και εκείνων οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως η Ελλάδα και οι χώρες του νότου της Ευρώπης. Πρέπει να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον πιο πολύ».

Ερωτηθείς εάν «θα κάνετε ένα συνασπισμό κατά της πολιτικής λιτότητας εδώ», ο κ. Γκάμπριελ απάντησε «όχι» και σημείωσε: «Πρόκειται για τη συμπλήρωση αυτού που ονομάζουμε μέχρι τώρα δημοσιονομικό πακέτο και πρόκειται επίσης για επενδύσεις ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η συνθήκη που υπογράψαμε δεν λέγεται τυχαία συνθήκη σταθερότητας και ανάπτυξης. Στο παρελθόν συζητούσαμε αποκλειστικά για το θέμα της δημοσιονομικής σταθερότητας. Μετά την αποδοχή του τρίτου προγράμματος από την Ελλάδα δεν είναι πλέον θέμα. Οι Έλληνες το κατάφεραν μετά από τεράστια προσπάθεια. Τώρα πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Νομίζω ότι στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο οποίο να επιβραβεύονται οι μεταρρυθμίσεις με βοήθεια και επενδύσεις. Δεν αρκεί να λέμε κόψτε τις μισθούς και τις συντάξεις, αλλά να μην κάνουμε τίποτα για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτός ο δεύτερος βραχίονας του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθεί».

Επισήμανε ακόμη πως «όπως αποδεικνύεται υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά η οικονομία θέλει να έχει ένα σταθερό πλαίσιο». Προσέθεσε ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο κάνει ακόμα τους περισσότερους επιχειρηματίες να έχουν αμφιβολίες για την Ελλάδα. Ότι δηλαδή δεν είναι σαφές πως είναι το φορολογικό σύστημα, πως είναι οργανωμένη η αγορά εργασίας, τι γίνεται με διοίκηση, τη διαφθορά» και τόνισε: «Αλλά όλα αυτά τα θέματα απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση και βρίσκω σημαντικό ότι θέλουμε να εργαστούμε για ένα τέτοιο καλό και σταθερό πλαίσιο, ώστε να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις στις υποδομές, στην εκπαίδευση, τη έρευνα, την ψηφιοποίηση, όπου απαιτείται και ευρωπαϊκή βοήθεια. Σε τέτοια θέματα πρέπει να ενεργοποιηθεί το σύμφωνο σταθερότητας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, σε χώρες οι οποίες κάνουν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει αντίστροφα να υπάρξει ανάπτυξη για να επιτευχθεί η δημιουργία απασχόλησης και κυρίως για να γίνουν ανταγωνιστικές».

Αναφερόμενος, ειδικότερα στις ιδιωτικές επενδύσεις, είπε ότι έχει την εντύπωση «ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει καλά ότι μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση και ότι είναι σημαντικά θέματα η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η αγορά εργασίας, το αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, αλλά και η προσφορά ενός ασφαλούς περιβάλλοντος σε επιχειρήσεις, όπως λ.χ. ο νόμος που καθιερώνει δωδεκαετή ισχύ του φορολογικού συστήματος ακόμα και αν αυτός αλλάξει». «Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν μεγάλη βαρύτητα», προσέθεσε.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος είπε επίσης πως έχει την ίδια αντίληψη με την ελληνική κυβέρνηση για την νέα Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει να εκπληρώσει τρεις υποσχέσεις. Την υπόσχεση για ειρήνη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια κοινή πολιτική εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Η δεύτερη υπόσχεση ήταν δημοκρατία. Πολλοί πολίτες δεν έχουν την εντύπωση ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένες, αλλά παίρνονται από έναν αδιαφανή τεχνοκρατικό μηχανισμό, πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό τα θέμα. Και η σημαντικότερη υπόσχεση της Ευρώπης ήταν ευημερία για όλους. Και αυτό δεν το επιτυγχάνουμε σήμερα. Το ότι ο βορράς, και η Γερμανία, κοιτά υποτιμητικά τον υποτιθέμενο αντιπαραγωγικό νότο και ο νότος κοιτά με θυμό το βορρά, ειδικά τη Γερμανία, επειδή επιβάλλει αποκλειστικά διαρκή λιτότητα, είναι πράγματα τα οποία πρέπει να αλλάξουμε επειγόντως. Πρέπει να αφαιρέσουμε το δηλητήριο των στερεοτύπων. Πρέπει να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον. Στη Γερμανία πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ότι χρηματοδοτούμε μονίμως τους άλλους, δεδομένου ότι είμαστε εκείνοι οι οποίοι κερδίζουν από αυτήν Ευρώπη, διαφορετικά δεν θα είχαμε αυτό το πλεόνασμα στο εξωτερικό εμπόριο. Αντίθετα πρέπει και οι χώρες του νότου να γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις και η βοήθεια έχουν τότε μόνο αποτέλεσμα όταν γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σήμερα με έπεισε ο πρωθυπουργός Τσίπρας λέγοντας ότι τώρα πλέον το θέμα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Τέτοιες προσεγγίσεις στην Ευρώπη βοηθούν στο να υπερβούμε την κοινωνική διάσπαση την οποία ζήσαμε τα τελευταία χρόνια».

Επίσης αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατεί στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό αναφορικά με την Ελλάδα, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του έχει έχει αλλάξει πολύ. «Αν αναλογισθείτε με πόση επιθετικότητα αντιμετωπιζόταν η Ελλάδα από μέρος των πολιτικών στη Γερμανία, τότε σήμερα έχουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Νομίζω πως είναι ξεκάθαρο στον καθένα ότι θέλουμε τους Έλληνες στην ευρωζώνη, ότι το θέλουν και οι ίδιοι οι Έλληνες. Και πρέπει να πω εδώ ότι οι προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει σε αυτή την χώρα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από αυτές που κάναμε εμείς οι ίδιοι. Συγκριτικά με αυτά που έκαναν οι Έλληνες, είναι ένα τίποτα αυτά που κάναμε εμείς στη Γερμανία με τη Ατζέντα 2010. Γι’ αυτό θέλω να πως στους Έλληνες ότι δεν θέλουμε να γίνουν άλλες κοινωνικές περικοπές, αλλά να συμβάλουμε στη βελτίωση του κοινωνικού συστήματος στην Ελλάδα και να σταματήσουμε να απαιτούμε από τους πολίτες να κάνουν συνεχώς μεταρρυθμίσεις του τύπου περικοπές συντάξεων και μισθών, χειρότερες συνθήκες περίθαλψης. Μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να σημαίνει τώρα πια μεταρρύθμιση του κρατικού μηχανισμού, αλλαγές στη διοίκηση, αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της διαφθοράς. Αυτές πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις και όχι η περαιτέρω συμπίεση του κοινωνικού συστήματος». «Μπορώ κάλλιστα να φανταστώ ότι αν ερχόταν ο κ. Σόιμπλε στην Ελλάδα θα έλεγε τα ίδια πράγματα. Θα με εξέπληττε αν ερχόταν και έλεγε διαφορετικά πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 16:28