search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:14
MENU CLOSE

Σε δημοψήφισμα για την προσφυγική κρίση προχωρά η Ουγγαρία

01.07.2016 17:05
Ο Όρμπαν «βγάζει γλώσσα» στην Ε.Ε.: Όποιος φεύγει μπορεί να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή των πολιτών της πιο γρήγορα» - Media

 

Νέους τριγμούς στο ευρωπαϊκό «οικοδόμημα» επιχειρεί να προκαλέσει μετά από το Brexit, o εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν καλώντας τους Ούγγρους σε δημοψήφισμα, με αντικείμενο την «προσφυγική κρίση στην Ευρώπη».

Ο γνωστός για τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές του απόψεις Ούγγρος ηγέτης, πρωτεργάτης των «φρακτών» στα σύνορα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, δήλωσε ότι : «Σκοπός μου είναι να πείσω τους πολίτες, όχι μόνο της Ουγγαρίας αλλά όλης της Ευρώπης, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «υιοθετήσει» την πολιτική της Ουγγαρίας, στο προσφυγικό ζήτημα».

Ο Όρμπαν, ο οποίος είναι  εκ των ιδρυτών της συμμαχίας του «Βίσενγκραντ» – του γκρουπ των κρατών -μελών της ΕΕ που απαρτίζεται από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας και στηρίζεται στην ακροδεξιά , εθνικιστή ρητορική της κατά των προσφύγων και της Ελλάδας, για τη στάση που τήρησε η τελευταία στη μεταναστευτική κρίση – , χαρακτήρισε “ηλιθιότητα την επιβολή προστίμου ύψους 250.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε πρόσφυγα τον οποίο αρνείται να φιλοξενήσει κάποιο από τα “κράτη – μέλη”, βάσει του σχεδίου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που υπερψηφίστηκε από την ΕΕ τον Οκτώβριο του 2015.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διεξάγει το “δημοψήφισμα για τους πρόσφυγες” το φθινόπωρο του 2016, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες αποχώρησης της Αγγλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ύπατη Αρμοστεία: Στους 15.500 οι προκαταγεγραμμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Την ώρα που η “απειλή” μιας επιδημίας νέων δημοψηφισμάτων, με κυρίαρχο ζήτημα το μεταναστευτικό και προσφυγικό πλανάται πάνω από την Ευρώπη, στην Ελλάδα ο αριθμός των προκαταγεγραμένων προσφύγων στα “κλειστά κέντρα φιλοξενίας” που σκοπεύουν να καταθέσουν αίτημα για τη χορήγηση ασύλου, έχει φθάσει στους 15.500, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Επίσης, η οργάνωση καταγγέλλει την αποτυχία του πολυδιαφημισμένου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη – μέλη της Ένωσης, αφού από τα μέσα Οκτωβρίου του ’15 έως και τα τέλη Ιουνίου του ’16.  έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 1.960 άτομα έναντι των συνολικά 66.400 που προέβλεπε η Συμφωνία των “28”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:12