search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:39
MENU CLOSE

Έρχεται «τσουνάμι» φόρων

04.07.2016 06:37
Εφορία: Τι πρέπει να πληρωθεί μέχρι σήμερα - Οι αναστολές πληρωμής λόγω κορωνοϊού - Media

Μετά το πρώτο σοκ με τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μπαράζ φόρων ‘ύψους 12 δις που θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους.

 

Μετά το πρώτο σοκ με τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το μπαράζ φόρων ‘ύψους 12 δις που θα κληθούν να πληρώσουν έως το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι έχουν δει να αυξάνονται και τα καθημερινά έξοδα στις βασικές τους αγορές καθώς έχει αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στο 24%.

Ήδη η αντίστροφη μέτρηση για την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη ξεκινήσει (έως 15 Ιουλίου) και στη συνέχεια έρχεται η ώρα των εκκαθαριστικών και της καταβολής των δόσεων. Συγκεκριμένα έως τα τέλη Ιουλίου θα καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ με την επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια, τον Σεπτέμβριο, θα έρθει και η λυπητερή για τον ΕΝΦΙΑ. Όπως κάθε χρόνο το μπαράζ των φόρων ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Όπως αναφέρει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πέντε είναι τα κρίσιμα σημεία για το φοροτσουνάμι που αναμένεται:

1. Έως τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι επόμενες δύο δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως στα εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι θα δουν το σύνολο ων φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν: φόρο εισοδήματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και την προκαταβολή φόρου.

2. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους καθώς έχει αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών από το 26% στο 29%. Εντός του Ιουλίου πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος.

3. Μετά τις φορολογικές δηλώσεις έρχεται ο βραχνάς του ΕΝΦΙΑ. Αυξημένο χαράτσι για τα ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 600.000 ιδιοκτήτες. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ και η αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με την επέκταση του φόρου αυτού και στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και στις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου θα έχει ως συνέπεια πολύ περισσότεροι φορολογούμενοι να κληθούν φέτος να πληρώσουν για πρώτη φορά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

4. Το επόμενο κάλεσμα από την Εφορία αναμένεται έως το τέλος του έτους και δεν είναι άλλο από τα τέλη κυκλοφορίας. Μάλιστα για άλλη μία φορά οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών δεν έχουν ιδέα τι τους περιμένει, αφού μετά τις περσινές αλλαγές που υποχρέωσε πολλούς που είχαν μηδενικά τέλη να πληρώσουν και αυτοί, τώρα το ΥΠΟΙΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ξανά το σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας.

5. Φυσικά η φοροεπιδρομή δεν θα σταματήσει εκεί αφού και για το β΄ εξάμηνο του έτους οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αρκετοί από τους οφειλέτες να βρεθούν εκτός ρύθμισης, στην περίπτωση που δεν καταβάλουν τη δόση που τους αναλογεί σε διάστημα 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας.

 

Στην 1η θέση των κρατήσεων η Ελλάδα

Κάθε χρόνο, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει τις κρατήσεις από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές στον μέσο μισθό για όλες τις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Για τα εισοδήματα του 2015, η Ελλάδα κατετάγη στην 6η θέση μεταξύ όλων των χωρών-μελών με ένα ποσοστό της τάξεως του 38%. Αυτό το ποσοστό όμως αφορά μόνο τις κρατήσεις που γίνονται στον εργαζόμενο (ασφαλιστικές εισφορές και φόροι). Αν στους υπολογισμούς συμπεριληφθούν και οι εργοδοτικές εισφορές, τότε η Ελλάδα εκτοξεύεται στην πρώτη θέση.

Τα στοιχεία δείχνουν σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Ο μέσος μισθωτός κοστίζει πολλά στον εργοδότη, αλλά του μένουν λίγα στην τσέπη. Η πολυεθνική που θα θελήσει να προσεγγίσει ένα στέλεχος στην Πορτογαλία και να του προσφέρει αμοιβή διπλάσια του μέσου όρου της αγοράς, θα δαπανήσει 42.767 ευρώ και ο εργαζόμενος θα εισπράξει 25.058 ευρώ.

Η ίδια πολυεθνική στην Ελλάδα, θα πρέπει να δαπανήσει (πάντοτε για αμοιβές διπλάσιες του μέσου όρου) 51.559,48 ευρώ για να απομείνουν στον εργαζόμενο 23.663 ευρώ. Είναι το απίστευτο και όμως ελληνικό: η επιχείρηση στην Πορτογαλία να ξοδεύει περίπου 9.000 ευρώ λιγότερα από ό,τι η αντίστοιχη στην Ελλάδα, και ο Πορτογάλος να παίρνει περίπου 1.500 ευρώ περισσότερα.

Ο σχετικός πίνακας δείχνει τα ποσοστά κρατήσεων (συμπεριλαμβανομένων πάντοτε των εργοδοτικών εισφορών) σε 10 χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρούνται από τις «ακριβότερες» (δηλαδή εφαρμόζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρατήσεων). Η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση και στις τρεις μισθολογικές κατηγορίες: 100% του μέσου μισθού, 150% του μέσου μισθού και 200% του μέσου μισθού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:38