search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:34
MENU CLOSE

Στα μαχαίρια Περισσός – Μαξίμου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1923
30-06-2016
05.07.2016 03:00
pn3006koutsi.jpg

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναντιόταν επί μιάμιση περίπου ώρα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι εντός εικοσιτετραώρων θα ξεσπούσε μια τόσο έντονη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ με επίκεντρο αυτήν ακριβώς τη συνάντηση.

 

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναντιόταν επί μιάμιση περίπου ώρα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι εντός εικοσιτετραώρων θα ξεσπούσε μια τόσο έντονη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και ΚΚΕ με επίκεντρο αυτήν ακριβώς τη συνάντηση.

Ο Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, μετέφερε μια συ­ζήτησή του με τον πρωθυπουρ­γό, η οποία διαψεύστηκε κα­τηγορηματικά από το Μαξίμου. Κάπως έτσι άνοιξε ένα ακόμη μέτωπο με τον Περισσό.

Ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου ο γ.γ. του ΚΚΕ «κάρφωσε» τον Τσίπρα λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτε από αυτά που υποσχέθηκε και ότι αυτό του το αποκάλυψε κατά το τετ-α-τετ που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο των «διερευνητικών» για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Να σας πω, ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα μου το είπε με μια έννοια στη συζήτηση που είχαμε. Μου λέει: Εντάξει, δεν μπορώ να κάνω αυτά που υποσχέθηκα έτσι κι αλλιώς, είναι φανερό αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις, η Ε.Ε., το σύ­στημα κ.λπ., κατανοητά κι όλα αυτά που λέ­τε, τα κατανοώ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το τρίτο μνημόνιο. Ε, ως Αριστερά τέλος πά­ντων, όσο μπορώ ακόμα, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κάνω ένα αναλογικότερο σύστημα, μήπως κάνω κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αφήσω κάτι σαν Αριστερά, γιατί από τα υπόλοιπα, οικονομία, κοινωνία, δεν πρόκειται να κατορθώσω να κάνω μάλ­λον τίποτα, όσο και αν προσπαθώ κ.λπ.

Βεβαίως εγώ του απάντησα, γιατί ξέρετε, απλή αναλογική και τέτοια συστήματα αναλογικότερα έχει γνωρίσει η χώρα. Έρχεται με­τά μια άλλη κυβέρνηση, αλλάζουν οι συσχε­τισμοί στο Κοινοβούλιο και τον αλλάζει τον νόμο. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή επί της ουσίας…» υποστήριξε ο Κουτσούμπας.

«Το ερώτημα»

Η απάντηση του Μαξίμου προς τον Πε­ρισσό δεν άργησε. Κύκλοι της κυβέρνησης ανέφεραν πως «αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα ότι ελέχθησαν από τον πρωθυπουργό στη μεταξύ τους συζήτηση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η κριτική του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση είναι γνωστή και σεβαστή. Το επί της ουσίας ερώ­τημα είναι αν, στο θέμα της απλής αναλογι­κής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέ­σεις του».

Το ΚΚΕ «σήκωσε το γάντι» κάνοντας λόγο για παζάρια του ΣΥΡΙΖΑ με άλλα κόμματα με αφορμή τον εκλογικό νόμο. Δίνοντας συνέχεια στο θέμα που άνοι­ξε ελάχιστες ημέρες πριν από την κατά­θεση του εκλογικού νόμου στη Βουλή, το Κομμουνιστικό Κόμμα ανταπάντη­σε προς το Μαξίμου ότι «έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο, τις οποίες υπερα­σπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές απο τυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπό- νους και χωρίς πλαφόν».            ,

Σύμφωνα μάλιστα με τον Περισσό, «το ερώτημα εί­ναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ τον Μάρ­τη του 2012 κατέθετε πρό­ταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλ­λοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα. Όσο για το περι­εχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, ισχύουν απόλυ­τα».

Είχε προηγηθεί μάλιστα η «θανατηφόρα» ατάκα του Κουτσούμπα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυριακάτικη συνέντευξη στο «Πρώτο Θέ­μα». Όταν ρωτήθηκε τι κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Του συστήματος. Και μάλιστα ο κλητήρας του συστήματος. Το παιδί για όλες τις δουλειές. Θα τα υπογράψει, θα τα κάνει όλα και μετά θα ξεκουμπιστεί. Αυτό θα γίνει»…

Το περιεχόμενο

Το πώς «έβλεπε» ο ΣΥΡΙΖΑ τον εκλογικό νόμο το 2012 και το πώς τον «βλέπει» σήμερα περιέγραψε ο Κουτσούμπας στην επίμαχη ραδιο­φωνική συνέντευξή του όταν κλήθη­κε να απαντήσει για το περιεχόμενο της συνάντησης του με τον Τσίπρα. «Καταρχήν δεν μου είπε τα σχέδιά του για τον εκλογικό νό­μο. Μου είπε κάποιες σκέψεις για προβληματισμό, για παρα- 1 πέρα διαβούλευση και για συ­ζήτηση με τα κόμματα, προκειμένου να ρυθμίσει τις τελικές του σκέψεις, με βάση το τι θα έχει αποτέλεσμα στη Βουλή, αυτή ήταν η ουσία. Και βεβαίως του απάντησα ξεκάθαρα την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, αυτό το σύστημα έτσι όπως το έχουμε προσδιορίσει χρόνια τώρα, δεκαετί­ες, στην Ελλάδα» σημείωσε αρχικά ο γ.γ. του ΚΚΕ. Στη συνέχεια τόνισε:

«Του υπενθύμισα ότι την τελευταία πρό­ταση νόμου, που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο του 2012, μάλιστα με την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του σημερινού υπουργού Εσωτε­ρικών κ. Κουρουμπλή και άλλων στελεχών, σημερινούς υπουργούς, αντιπροέδρους Βου­λής, του αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοι­νοβουλίου κ. Παπαδημούλη κ.λπ., όπου μι­λούσαν για ένα σύστημα πραγματικής άδο­λης απλής αναλογικής.

Μάλιστα στο άρθρο 1 ρητά έλεγε ότι καταργείται η αποκλειστική ρήτρα του 3% που δεν συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής ανα­λογικής. Αυτή είναι η διατύπωση της πρότα­σης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Και για όλα αυτά τα ζη­τήματα και με βάση τις εξελίξεις δεν νομίζου­με ότι έχει αλλάξει τίποτε μέσα σε τρία χρόνια έτσι ώστε να αλλάξουνε θέση για αυτό το ζή­τημα».

Τη θέση του ΚΚΕ για τον εκλογικό νόμο επανέλαβε το πρωί της Τετάρτης ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Ο γ.γ. του ΚΚΕ επανέλαβε ότι η κυβέρ­νηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της για τον εκλογικό νόμο, έχει φανερώσει μόνο σκέψεις γύρω από το ζήτημα και ότι έχει μπει σε παζά­ρια με τα άλλα κόμματα για την εξεύρεση των ψήφων στη Βουλή, ενώ τόνισε ότι το ΚΚΕ θα πει ανεπιφύλακτα «ναι» μόνο σε πραγματική απλή αναλογική χωρίς μπόνους και πλαφόν.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:33