search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:37
MENU CLOSE

Η σέντρα που… ξυπνά τον εφιάλτη

07.07.2016 03:00

Γαλλία και Γερμανία ξορκίζουν απόψε το φόβο

 

Γαλλία και Γερμανία ξορκίζουν απόψε το φόβο

Απόψε το βράδυ στο στάδιο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας την ώρα που ο διαιτητής του ημιτελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ανάμεσα στην οικοδέσποινα της διοργάνωσης Γαλλία και την κάτοχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γερμανία θα σφυρίζει την έναρξη της αναμέτρησης, ο χρόνος στις εξέδρες θα παγώσει και οι μνήμες των φιλάθλων θα  γυρίσουν επτά μήνες πίσω.

13 Νοεμβρίου. Παρίσι. Στάδιο «Saint Denis». Ο φιλικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία βρίσκεται στο 16ο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Δύο διαδοχικές εκρήξεις ακούγονται περιμετρικά του σταδίου. Στις κατάμεστες κερκίδες ακούγεται ένα μακρόσυρτο «ααα….». Το ξάφνιασμα και η έκπληξη συνδυάζονται με το φόβο και την αγωνία για το τι έχει συμβεί.  Οι ποδοσφαιριστές όμως συνεχίζουν να παίζουν. Λίγη ώρα αργότερα οι πρώτες συγκεχυμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για  βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλουν μέσα στο γήπεδο ζωσμένοι με εκρηκτικά, αλλά  μόλις κατάλαβαν ότι έγιναν αντιληπτοί από τις δυνάμεις ασφαλείας  πυροδοτούν τις βόμβες με τις οποίες είναι ζωσμένοι σκορπώντας τον όλεθρο.

Λίγες εκατοντάδες μέτρα από το «Saint Denis» η σφαγή είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη. Ισλαμιστές μαχητές του ISIS εισβάλουν στο νυχτερινό κλαμπ Bataclan, κατά τη διάρκεια ροκ συναυλίας και αρχίζουν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των εκατοντάδων θεατών, αφήνοντας πίσω εκατόμβη νεκρών.

Ο τρόμος που επί μήνες πλανιόταν σαν απειλητικό σύννεφο πάνω από την Ευρώπη, γίνεται πράξη. Οι απειλές των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους,  μετά από τη στοχευμένη επίθεση στα γραφεία του γαλλικού σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo και την εν ψυχρώ εκτέλεση των συντελεστών του τον Γενάρη του ‘15, για τυφλά μαζικά κτυπήματα στις «ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις των απίστων» από τον «στρατό των μοναχικών λύκων» του Ισλαμικού κράτους, έγιναν πράξη.

Ακολούθησε η διπλή βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο και το σταθμό του Μετρό των Βρυξελλών. 

Ο κόσμος όλος παρακολουθεί αποσβολωμένος μία ακόμα σφαγή. «Se suis Paris», «Je suis Brussels». “Eίμαστε όλοι Παρίσι” , “Eίμαστε όλοι Βρυξέλλες”, φωνάζουν οι εκατομμύρια των συμμετεχόντων στα κινήματα αλληλεγγύης που εκδηλώνονται σε όλο τον κόσμο. Στο δρόμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο τρόμος και ο φόβος που κυριεύει τους Ευρωπαίους, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα ξενοφοβικά, ακροδεξιά, αντιευρωπαϊκά  κινήματα που αναπτύσσονται παντού.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής μπαίνουν στο στόχαστρο της ξενοφοβικής ρητορικής των ακροδεξιών λαϊκιστών.

Το ότι οι «καμικάζι» του ΙSIS ήταν όλοι τους Γάλλοι και Βέλγοι Υπήκοοι, μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη  Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (γνωστό και ως Μαγκρέμπ, δηλαδή τα κράτη της  Αλγερίας, του Μαρόκου, της Τυνησίας και της Λιβύης όπου έχουν αναπτυχθεί ισχυροί θύλακοι του Ισλαμικού Κράτους, συνέχεια των τρομοκρατικών «παρακλαδιών» της Αλ Κάιντα) για τους  λαϊκιστές δημαγωγούς…

Σε πανευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου σε όλη την Ευρώπη, το χρονικό διάστημα μεταξύ (23 και 26 Απριλίου, δύο μήνες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα που οδήγησε τελικά στο Βrexit) σχετικά με την αντίληψη που επικρατεί μεταξύ των πολιτών των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις συλλογικές ενέργειες της Ευρώπης στα   κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, το 69% των Ευρωπαίων κρίνει ανεπαρκή τη στάση της ΕΕ απέναντι στην τρομοκρατία, κατατάσσοντας το συγκεκριμένο ζήτημα στην κορυφή της λίστας των «ευρωπαϊκών κρίσεων», μαζί με την ανεργία.

Εξίσου μεγάλο ποσοστό, 66%, είναι και το ποσοστό αποδοκιμασίας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο ζήτημα της μετανάστευσης, τέταρτο στη λίστα. κατατάσσοντας τα στη δεύτερη και τέταρτη θέση αντίστοιχα των «Ευρωπαϊκών Κρίσεων» πίσω μόνο από τα προβλήματα της ανεργίας.

Εννέα στους δέκα Έλληνες, δηλώνουν «απογοητευμένοι» από την Ευρώπη.

Συντριπτική είναι η αποδοκιμασία της στάσης που τηρεί η Ευρώπη απέναντι στα παραπάνω ζητήματα και από τους Έλληνες συμμετέχοντες στην έρευνα.

Συγκεκριμένα,  στη χώρα μας οι πολίτες επιθυμούν αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι κατά σειρά στην ανεργία (σε ποσοστό 84%), το μεταναστευτικό και την προστασία των εξωτερικών συνόρων (78%) και  τη φοροδιαφυγή (73%).

Παρόλα αυτά το 67% των Ελλήνων (ποσοστό μειωμένο κατά 4%, συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα) επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ και πως τα ζητήματα που ενώνουν τους Ευρωπαίους πολίτες, είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν.

Την τελευταία εβδομάδα ήταν η σειρά των κοσμικών και μη μουσουλμανικών κρατών στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία να νιώσουν τον εφιάλτη της ισλαμικής τρομοκρατίας, Οι εκατόμβες θυμάτων που άφησαν πίσω τους οι «καμικάζι αυτοκτονίας» του ΙSIS στην Κωνσταντινούπολη, τη Βαγδάτη, το Μπαγκλαντές και τη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών οπότε και κορυφώνεται   η μεγάλη γιορτή του Ραμαζανιού,  είναι η απόδειξη απέναντι σε όλους τους λαϊκιστές, ρατσιστές, ακροδεξιούς δημαγωγούς ότι η τρομοκρατική απειλή του Ισλαμικού Κράτους δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ εθνικοτήτων και  θρησκειών, αλλά στο «θολωμένο τους μυαλό» κυριαρχούν μόνο οι έννοιες των «πιστών» και «απίστων» .

Στην Ευρώπη πάντως τα  αθώα θύματα των μαζικών σφαγών του τελευταίου δεκαημέρου όχι μόνο δεν προκάλεσαν μαζικές εκδηλώσεις συμπαράστασης,  αλληλεγγύης και αγανάκτησης απέναντι στους δολοφόνους.

Τουναντίον , πέρασαν στα …. «ψιλά» των ειδήσεων και στις μέσα σελίδες των εφημερίδων…  

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:34