search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:11
MENU CLOSE

Πως να προστατευείτε από το καλοκαιρινό κρυολόγημα

08.07.2016 10:43
Όταν η διατροφή σας αρρωσταίνει: Τα σημάδια που στέλνει το σώμα - Media

Οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουν ότι ο πονόλαιμος είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται τον χειμώνα.

 

Οι περισσότεροι από εμάς υποθέτουν ότι ο πονόλαιμος είναι ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται τον χειμώνα. Έρευνα όμως διαπίστωσε ότι 82% όλων μας υποφέρει συχνά από πονόλαιμο κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι.

γράφει ο δρ. Στάθης Σκληρός MD, δ/ντής Γενικής-Οικογενειακής Ιατρικής, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν 3000 άτομα, έδειξε ότι 1 στους 8 πάσχοντες δεν πήγε στην εργασία του εξαιτίας του πονόλαιμου, ενώ 1 στους 7 «έχασε» χρόνο μακριά από την οικογένεια ή τους φίλους του που ισοδυναμεί με ένα Σαββατοκύριακο.

Περισσότεροι δε από το 1/3 των συμμετεχόντων , ανέφεραν προβλήματα με τον λαιμό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, με τον πονόλαιμο να διαρκεί κατά μέσο δύο ημέρες. Έτσι, εάν ανησυχείτε μήπως οι διακοπές σας επηρεαστούν αρνητικά από ένα πονόλαιμο , παρακάτω μερικές συμβουλές για να τον αποφύγετε ή να τον αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Όπως πάντα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό.

Έτσι, θα πρέπει:
-Να αποφεύγουμε όσον το δυνατόν την έκθεση σε παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν πονόλαιμο όπως ο καπνός του τσιγάρου, η ρύπανση, οι φωνές ή οι αλλαγές στον κλιματισμό.
-Να αναπνέουμε από τη μύτη καθώς αυτή είναι ένα εξαιρετικό φίλτρο βακτηριδίων και άλλων βλαβερών ουσιών ενώ βοηθά να ζεσταίνεται ο αέρας.
-Να πλένουμε τα χέρια μας: Τα μικρόβια μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της χειραψίας , έτσι αν κάποιος νοσεί μπορεί να μεταδώσει άμεσα ένα ιό. Το καλό πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι βοηθάει αρκετά.
-Αντισηπτικό χεριών: Αν το πλύσιμο των χεριών δεν είναι εφικτό τότε ένα καλό αντισηπτικό είναι πολύ χρήσιμο και βολικό και καλό θα είναι να έχουμε ένα στην τσάντα μας.
-Να τρώμε σωστά. Οι βιταμίνες που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα
-Να καταπίνουμε τακτικά. Το σάλιο μας βοηθά να καθαρίσει ο λαιμός και παρόλο που μπορεί να βλάψει εάν ο λαιμός είναι ήδη ερεθισμένος, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.
-Να ξεκουραζόμαστε και να κοιμόμαστε αρκετές ώρες καθώς η χαλάρωση είναι απαραίτητη αφού το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
-Να μην καπνίζουμε.
-Να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας.

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί
Η διάρκεια του κρυολογήματος εξαρτάται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας, η οποία εξαρτάται από τις τροφές που τρώμε, τα υγρά που πίνουμε και τις δραστηριότητες που έχουμε. Μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για ταχύτερη ανάκαμψη, ακολουθώντας κάποια από τις παρακάτω συμβουλές.

-Λήψη πολλών υγρών: Το πόσιμο νερό και άλλα υγρά, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, θα μας βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης και θα διατηρήσει τα υγρά του σώματός μας
-Ξεκούραση: Θα μας βοηθήσει να αναρρώσουμε πιο γρήγορα και το σώμα μας να ανακτήσει τις δυνάμεις του
-Να κάνουμε εισπνοές από ένα μπολ με ζεστό νερό. Θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση και τον καθαρισμό της μύτης
-Αλκοόλ: Η αντίληψη ότι το αλκοόλ απολυμαίνει τον λαιμό είναι ένας μύθος. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ πιθανό να ερεθίσει το λαιμό παρά να τον μαλακώσει.
-Xρήση παστίλιων για το λαιμό, που δεν περιέχουν αντιβιοτικά που μπορεί να βοηθήσουν την λίπανση του βλεννογόνου του φάρυγγα και να παράσχουν συμπτωματική ανακούφιση. Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι παστίλιες δρουν ταχύτατα και διαρκούν για τουλάχιστον 3-4 ώρες, προστατεύοντάς μας από ενοχλήσεις στο λαιμό, ιδιαίτερα τα καλοκαίρι όπου κάθε στιγμή είναι πολύτιμη

Είναι ωστόσο σκόπιμο να επισκεφτείτε το γιατρό αν:
• Ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί και είναι μεγαλύτερης διάρκειας από μια εβδομάδα
• Ο πονόλαιμος υποχωρεί και εμφανίζεται και πάλι μετά από ένα διάστημα
• Η κατάποση γίνεται με δυσκολία
• Ο πονόλαιμος συνοδεύεται και από υψηλό πυρετό
• Έχετε επίπονο πονόλαιμο, που συνοδεύεται από νυχτερινή έντονη εφίδρωση και ερεθισμένους αδένες
• Έχετε παρατεταμένη βραχνάδα ( πάνω από 3 εβδομάδες) ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις
Βραχνάδας.

 

Πηγή: iatropedia.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:11