search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:17
MENU CLOSE

Ανοικτή επιστολή στον κο πρωθυπουργό της Ελλάδος

03.06.2011 00:24
Ανοικτή επιστολή στον κο πρωθυπουργό της Ελλάδος - Media

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Σας παρακαλώ πολύ να ξαναδείτε το θέμα με τα μέτρα ιδιωτικοποιήσεων των εταιριών-μονοπωλίων του Δημοσίου και κυρίως εάν μπορούν αυτές να μετατραπούν σε 100% εταιρίες ευρείας ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, με εκχώρηση μικρού ποσοστού της αξίας τους ανά μέτοχο, δηλ. όχι πάνω από 1/10000, με διάθεση μεριδίων προς αγορά από τους Έλληνες πολίτες, όχι απαραίτητα μέσω χρηματιστηρίου.

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Σας παρακαλώ πολύ να ξαναδείτε το θέμα με τα μέτρα ιδιωτικοποιήσεων των εταιριών-μονοπωλίων του Δημοσίου και κυρίως εάν μπορούν αυτές να μετατραπούν σε 100% εταιρίες ευρείας ΛΑΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ, με εκχώρηση μικρού ποσοστού της αξίας τους ανά μέτοχο, δηλ. όχι πάνω από 1/10000, με διάθεση μεριδίων προς αγορά από τους Έλληνες πολίτες, όχι απαραίτητα μέσω χρηματιστηρίου.  Π.χ. η εταιρεία ύδρευσης Θεσ/νίκης που λέγεται ότι ίσως πουληθεί μόνο 50 εκατομμύρια, αν και είναι κερδοφόρα, θα μπορούσε κάλλιστα και εύκολα, να αποκτηθεί από τους Θεσσαλονικείς, με 50 έως 500 ευρώ έκαστος. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΤΗ ΛΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!  ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ……

Εξασφαλίζουμε έτσι, έστω για λίγο, ότι δεν θα καταλήξουμε τελείως εκτεθειμένοι στις ασύδοτες απαιτήσεις -ξένων πλέον- μονοπωλίων, από την επομένη της εξαγοράς τους, ενώ παράλληλα οι εταιρείες θα θεωρούνται πλέον απόλυτα ιδιωτικοποιημένες. Θα σταματήσουν επίσης και οι φήμες, για το νέο γύρο με παχυλές μίζες, που πρόκειται να δοθούν από τις πολυεθνικές, ώστε να αποκτήσουν με πολύ συνοπτικές διαδικασίες, με “ψίχουλα” και στο “τζάμπα”, όλα τα κρατικά μονοπώλια, εξ αιτίας της άμεσης ανάγκης πώλησης τους λόγω «πυρκαγιάς». Είναι επίσης βέβαιο ότι, μετά την εξαγορά τους, σύντομα θα διπλασιάσουν ή τριπλασιάσουν τα τιμολόγια τους, απολύοντας ταυτόχρονα μεγάλο μέρος του προσωπικού, ώστε να αποσβέσουν το κόστος απόκτησης μέσα σε μια πενταετία.  Βέβαια όλα τα κέρδη τους θα διαφεύγουν πλέον στο εξωτερικό.

Διερωτώμαι επιπλέον, τι νόημα έχει πλέον να κάνουμε σαν χώρα δημόσια έργα; Φτιάχνουμε απλά μια περιουσία προς πώληση στο “τζάμπα” στους ξένους; Και μάλιστα χωρίς καμία εγγύηση-υπόσχεση εξόδου από την κρίση και κυρίως χωρίς κανένα διακανονισμό λύτρωσης από το χρέος;

Επίσης απαιτούμε ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ δικαιοσύνη και όχι την χειρίστου είδους, προκλητική επιλεκτική δικαιοσύνη (selective justice), που μας “γονάτισε” και που παραμένει δυστυχώς σε ισχύ μέχρι σήμερα. Οφείλετε λοιπόν να προχωρήσετε άμεσα με τα μέτρα κάθαρσης και τιμωρίας που έχουν “ξεχαστεί”, από αδυναμία ή σκόπιμα, στο ντουλάπι.  Επιτέλους ας τηρηθούν κάποτε οι νόμοι του κράτους το ίδιο για όλους.

Να κοπούν άμεσα τα προνόμια των βουλευτών, οι 3 συντάξεις, οι 16 μισθοί της Βουλής και άλλα τόσα ‘παχυλά’ μισθολόγια στις ΔΕΚΟ, να υπάρξει ενιαίο μισθολόγιο στο κράτος.  Να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις στις προμήθειες, να βγουν στο φως, σε μόνιμη δημόσια θέα, όλες οι συμβάσεις έργων με τα λεπτομερή τους τιμολόγια, όταν πληρώνονται με κρατικούς πόρους.  Ο έλεγχος θα γίνεται πλέον και από τους πολίτες, όχι μόνο τους λιγοστούς ή ανεπαρκείς ελεγκτές. Έτσι θα ενδυναμώνατε την κοινωνική εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη, το κράτος και τους θεσμούς.

Επίσης, εφόσον ζήσατε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο ΚΑΝΑΔΑΣ, η ΣΟΥΗΔΙΑ, και είδατε και μάθατε ότι εκεί κάνουν ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ κυριολεκτικά για ‘ψύλλου πήδημα’, αναρωτιέμαι, γιατί δεν εφαρμόσατε ακόμα τέτοιες δημοκρατικές πολιτικές και εδώ, που δίνουν υπόσταση στην συμμετοχική δημοκρατία που, όπως μας έχετε εξαγγείλει επανειλημμένως, διακαώς και εσείς επιθυμείτε? Γιατί φοβάστε; Ο λαός θα αγκαλιάσει αμέσως τέτοιες φιλολαϊκές πολιτικές.

Θεωρώ επίσης, ότι μπορούμε και να κάνουμε αναδιάρθρωση και να παραμείνουμε στο ευρώ και να πληρώσουμε, τις μικρότερες πλέον συντάξεις και μισθούς και να διατηρήσουμε καταθέσεις στις τράπεζες.  Ως προς τις επιπτώσεις, θεωρώ ότι τα ταμεία σίγουρα δεν έχουν πλέον και πολλά να χάσουν, αφού τα έχασαν ήδη στο χρηματιστήριο, εάν θυμάστε.  Αντιθέτως έχουν πολλά να κερδίσουν εάν τα λεφτά μας πάψουν να φεύγουν έξω στις επόμενες δεκαετίες και οι εργαζόμενοι έχουν δουλειά. Εάν γίνει αυτό, σύντομα θα τα ξαναφτιάξουμε τα ταμεία. Όσο για τις τράπεζες, αυτές έχουν ήδη ουσιαστικά αγοραστεί από το κράτος με πενταπλάσιο της αξίας τους αντίτιμο και μπορούν να γίνουν άμεσα κρατικές, χωρίς επιπλέον κόστος.  Αργότερα, όταν εξομαλυνθούν τα πράγματα, θα τις οδηγήσουμε σιγά-σιγά στο χρηματιστήριο, ώστε να πάρουμε πίσω τα λεφτά μας. Έτσι το προσέγγισαν και στις ΗΠΑ……..εδώ και 2-3 χρόνια.

Τέλος σας παρακαλώ πολύ να θυμηθείτε ότι η “χούντα” έπεσε και έφυγε “ξεπουλώντας την Κύπρο”.  Προσέξατε να μην οδηγήσετε τα πράγματα σε σημείο ώστε και το ΠΑΣΟΚ να αναγκαστεί να φύγει με την ΑΙΩΝΙΑ ΡΕΤΣΙΝΙΑ ότι: όχι μόνο δεν έκανε τις τομές που είχε κατ’ επανάληψη υποσχεθεί, αλλά ήταν και αυτό που “ξεπούλησε την Ελλάδα”…………

Μετά τιμής Σπύρος Βροντινός, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

Ηράκλειο Κρήτης 1-6-2011

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:16