search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:06
MENU CLOSE

Ο καταρρέων δικομματισμός

04.06.2011 07:17
Ο καταρρέων δικομματισμός - Media

Επεξεργασία – παρουσίαση: Νικήτας – Αθανάσιος Σούμπλης*

Την Κυριακή 22.5.11 δημοσι­εύτηκαν δύο δημοσκοπήσεις, της MRB και της Rass, και στις 29.5.11 άλλες δύο, της Pulse και της Alco, που είναι οι πρώτες μετά το «Ζάπ­πειο 2» και στη νέα προβληματική κα­τάσταση που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, με προτάσεις για νέο μνημό­νιο, δραματικές περικοπές και αποκρα­τικοποιήσεις, και εν μέσω αμφιβολιών για τη χορήγηση της 5ης δόσης του δα­νείου στο τέλος Ιουνίου.

Επεξεργασία – παρουσίαση: Νικήτας – Αθανάσιος Σούμπλης*

Την Κυριακή 22.5.11 δημοσι­εύτηκαν δύο δημοσκοπήσεις, της MRB και της Rass, και στις 29.5.11 άλλες δύο, της Pulse και της Alco, που είναι οι πρώτες μετά το «Ζάπ­πειο 2» και στη νέα προβληματική κα­τάσταση που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία, με προτάσεις για νέο μνημό­νιο, δραματικές περικοπές και αποκρα­τικοποιήσεις, και εν μέσω αμφιβολιών για τη χορήγηση της 5ης δόσης του δα­νείου στο τέλος Ιουνίου.

Οι τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις εμ­φανίζονται στον Πίνακα Ι όπως δημοσιεύτηκαν και με τις αναγωγές επί των εγκύρων και τον μέσο όρο των δύο, ενώ στον Πίνακα ΙΙ εμφανίζονται οι μετα­κινήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Σημειώνεται ότι εντός παρενθέσεων καταγράφονται τα ποσοστά σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των τεσσάρων εταιρειών στις αρχές Απριλί­ου 2011.

ΕυρήματαΣυμπεράσματα

Καταρχήν φαίνεται ότι η διαφορά ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. έχει σχεδόν εκμηδενιστεί (0% – 0,9%). Αυτό έγινε με περαιτέρω πτώση του ΠΑΣΟΚ σε τελικό ανηγμένο ποσοστό κατά 1,5% μικρότερο, ενώ αντίστοιχα για τη Ν.Δ. σημειώνεται μι­κρή άνοδος κατά 1,4%.

Συνολικά ο δικομματισμός κυμαίνε­ται σταθερά μεταξύ 58% – 63%, σύμ­φωνα με το άθροισμα των τελικών ανα­γωγών (43% – 48% χωρίς τις αναγω­γές). Η αδιευκρίνιστη ψήφος μαζί με τα άκυρα – λευκά και την αποχή παρα­μένει σταθερή περίπου μεταξύ 24,6% – 26,1%. Σύμφωνα με παλαιότερες μετρή­σεις, 3% πάει για άκυρο – λευκό, 9% είναι οι αναποφάσιστοι και 13% οδεύ­ει προς την αποχή. Με νέα αποχή 13%, τα έγκυρα ψηφοδέλτια, αν τώρα είχα­με βουλευτικές εκλογές, θα ανέρχο­νταν σε 6.000.000 έναντι 6.858.000 των Βουλευτικών του 2009, όπως είχα επισημάνει με τις αναλύσεις μου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010. Έτσι στον Πίνακα Ι εμφανίζονται και οι αντίστοιχες ψήφοι με τα ανηγμένα πο­σοστά. Αναλυτικότερα:

1.Το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πτω­τική του πορεία, κυμαίνεται πλέον σε τελικό ποσοστό 29% – 32,5%. Στην πτώση αυτή οδηγεί η γενική πεποίθη­ση ότι το μνημόνιο απέτυχε. Στο εσωτε­ρικό του έχει πλέον διαφανεί η άποψη που επιδιώκει την πιστή εφαρμογή των εντολών της τρόικας με επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με απολύσεις τουλάχιστον 40.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, νέα μείω­ση μισθών στον δημόσιο και περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέ­σεων στον ιδιωτικό, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, νέες περι­κοπές στις συντάξεις και ειδικότερα στις επικουρικές, νέα μείωση των κοινωνικών δαπανών υγείας και παιδείας. Οι αντιδρώντες συνδικαλιστές του στις ΔΕΚΟ διέπονται από αμυντική λο­γική, προσπαθώντας να σώσουν κάποια προνόμιά τους.

2. Η Ν.Δ. του Α. Σαμαρά παρουσιάζε­ται σχετικά λίγο πιο συσπειρωμέ­νη, ελαχιστοποιώντας τις διαρροές της προς τον ΛΑΟΣ και απομονώνοντας τη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη. Παρουσιάζει με το νέο της πρόγραμμα, που κινείται στην ίδια βα­σική λογική, μερικά διαφορετικά στοι­χεία σε σχέση με την πολιτική της κυ­βέρνησης.

Έτσι πλειοδοτεί στις αποκρατικοποι­ήσεις και στη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στον αντίποδα προτείνει τη μετατόπιση δημοσίων υπαλλήλων στην εφεδρεία με 70% του μισθού αντί των απολύσεων. Προσωρινά πάντως φαίνεται να απο­κρούει τις εσωτερικές πιέσεις που κύρια εκφράζονται από τον ΛΑΟΣ και την Ντ. Μπακογιάννη, με τους οποίους επιδιώκει να τη διεμβολίσει η δεξιά πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

3. Το ΚΚΕ κερδί­ζει και κυμαί­νεται από 10,5%- 13%, αλλά σύμφωνα και με άλλες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 12%.

4. Ο ΛΑΟΣ φαίνεται να έφτασε την οροφή του και ήδη βρίσκεται σε μικρή καθοδική πορεία με τον περιορι­σμό των εισροών του από τη Ν.Δ. και με εκροές προς τη Χρυσή Αυγή. Πά­ντως περιόρισε στο ελάχιστο τις τυχόν διαρροές του προς την Ντ. Μπακογιάννη. Έτσι τώρα κυμαίνεται γύρω στο 7%-8% αντί του 9% και πλέον, που η δυναμική του έδειχνε παλαιότερα.

5. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στα παλαιότερα ποσοστά του μεταξύ 4% – 5%, χω­ρίς κάποια άξια λόγου μεταβολή.

6. Οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να σταθεροποιούνται γύρω στο 4% και σε αυτό σίγουρα τους βοήθη­σαν κάποιες καταγγελίες τους στην πο­λιτική του μνημονίου.

7. Η Δημοκρατική Αριστερά κυμαί­νεται μεταξύ 2,5% – 3%. Μπορεί όμως να ελπίζει στην είσοδό της στη Βουλή λόγω των εισροών της από το ΠΑΣΟΚ.

8. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη δεν απέκτησε ση­μαντική επιρροή και θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει το 3%. Κυμαίνεται στο 2,5% – 2,7%.

9. Το Άρμα Πολιτών του Γ. Δημαρά δεν κατάφερε να προσελκύσει προσωπικότητες από το ΠΑΣΟΚ και να δημιουργήσει ευρύτερη συσπείρωση του αντιμνημονιακού ΠΑΣΟΚ και το πο­σοστό του κυμαίνεται γύρω στο 2%.

10. Τα Λοιπά κόμματα εμφανίζο­νται να συγκεντρώνουν συνο­λικό ποσοστό γύρω στο 4,5% και αυτό αναμένεται να το οικειοποιηθούν κυρί­ως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Χρ. Αυγή.

 

*Αριστερός Ριζοσπάστης – μετα-αναλυτής δημοσκοπήσεων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03