14/12/2018 11:11:33

Dr Χουλιαράκης: «Ποιος είναι ο κ. Galbraith;»

 

Με καθυστέρηση 48 ωρών το σημερινό σύντομο, αλλά «πιπεράτο» σχόλιο, στην ελληνική «μπλογκόσφαιρα» καθώς προσπάθησα να «χωνέψω» όσα είπε στη Βουλή ο υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και να αποκρυπτογραφήσω τη συγκεκριμένη φράση της τοποθέτησής του σχετικά με τα όσα λέει στο πρόσφατο βιβλίο του ο Αμερικανός καθηγητής για το πρώτο εξάμηνο της «πρώτης» συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ:

«Ποιος είναι ο κ Galbraith

http://www.topontiki.gr/article/176596/hoyliarakis-poios-einai-o-gkalmpreith-ayta-poy-leei-einai-apisteytes-faidrotites

Ο μέσος Έλληνας πολίτης ίσως αγνοεί αυτό που μέλη ΔΕΠ και φοιτητές ΑΕΙ θεωρούν ως την «πεπατημένη» στην αναζήτηση δεδομένων μέσω Google – και τον εντοπισμό προσώπων, γεγονότων και γεωγραφικών χώρων.

Εάν υποθέσω ότι η συγκεκριμένη φράση του υπουργού μας κ. Χουλιαράκη: «Ποιος είναι ο κ. Galbraithείχε ακαδημαϊκό χαρακτήρα, η απάντηση είναι απλή μόλις οποιοσδήποτε χρήστης Η/Υ «γκουγκλάρει» το όνομα James Galbraith:

Γεννήθηκε το 1952 (γιος του παγκοσμίως διάσημου και σεβαστού Καναδού, και αργότερα Αμερικανού, επί μισό αιώνα καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Harvard, του μακαρίτη John Kenneth Galbraith), σπούδασε στο Yale, στο Harvard, και στο Cambridge…

https://www.google.co.uk/?gws_rd=ssl#q=James+Galbraith

Ήταν και συνεχίζει να είναι καθηγητής στο γνωστό Lyndon B. Johnson School of Public Affairs, University of Texas, στην πόλη Austin,Texas (όπου με πρόσκληση δική του και του τότε επισκέπτη καθηγητή εκεί κ. Βαρουφάκη έδωσε μια διάλεξη και ο νυν πρωθυπουργός μας:

https://lbj.utexas.edu/directory/faculty/james-galbraith).

Εάν υποθέσω ότι η συγκεκριμένη φράση του υπουργού μας κ. Χουλιαράκη: «Ποιος είναι ο κ. Galbraithείχε πολιτικό χαρακτήρα, θα του θυμίσω ότι ο κ. Galbraith είναι οικονομολόγος, κάτοχος της έδρας «Σχέσεις Κράτους / Επιχειρήσεων» και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης (Government).

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του καθηγητή Galbraith με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα, εγώ ελάχιστα γνωρίζω από όσα διαβάζω στα ΜΜΕ και στα blogs και δεν μπορώ να πάρω θέση.

Σημειώνω όμως ότι στο Google βρήκα και μερικές φωτογραφίες που συνδέουν τον συγκεκριμένο Αμερικανό επιστήμονα (που ΔΕΝ είναι τυχαίο πρόσωπο ούτε από την καταγωγή του ούτε από τη θέση που κατέχει και τα όσα έχει δημοσιεύσει) με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Βαρουφάκη.

Σε μία τέτοια φωτογραφία (του Flickr) μπορούμε να δούμε τους τρεις άνδρες μαζί…

Κύριε Πιπερόπουλε, μπορεί να αντιτάξει και ο κ. Χουλιαράκης και ο κάθε αναγνώστης και αναγνώστριά μου:

«Τι αποδεικνύει μια φωτογραφία;»

Ίσως τίποτε παραπάνω από ένα τυχαίο στιγμιότυπο, αλλά επειδή είναι ακόμη πολύ πρόσφατη η επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στην Κίνα θα επικαλεστώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξέρω κάτι παραπάνω από εσάς, το γνωστό μας κινέζικο ρητό που λέει καθαρά:

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΞΙΖΕΙ ΟΣΟ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ…

Στο Google ανακαλύπτω ότι πέραν της απόκτησης του πτυχίου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Χουλιαράκης έχει κάνει λαμπρές μεταπτυχιακές σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, όπου δίδαξε ως λέκτορας Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Manchester.

Τώρα, όμως, είναι πλέον ένα «καθαρόαιμο πολιτικό πρόσωπο» και μάλιστα σε επίπεδο υπουργικό.

Ως παλιός πανεπιστημιακός δάσκαλος, πριν κλείσω, καθώς είμαστε ακόμα στην αναζήτηση προσώπων και δεδομένων με τη βοήθεια του Google, να ενημερώσω τον κ. Χουλιαράκη (αν και είμαι σίγουρος ότι θα το γνωρίζει ήδη και δεν χρειάζεται η δική μου ευγενής υπενθύμιση) ότι ένα από τα κλασικά αποφθέγματα του μακαρίτη καθηγητή John Kenneth Galbraith έλεγε χαρακτηριστικά:

«Politics is not the art of the possible. It consists in choosing between the disastrous and the unpalatable».

Σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά:

«Η πολιτική δεν είναι η τέχνη του εφικτού. Συνίσταται στην επιλογή μεταξύ του καταστροφικού και του δυσάρεστου…».

*O Γιώργος Πιπερόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Επισκέπτης καθηγητής στο Business School, Newcastle University, United Kingdom.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.