search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:22
MENU CLOSE

Στουρνάρας: Δεν βλέπω να ενεργοποιείται ο κόφτης

11.07.2016 15:30
Στουρνάρας «στην κόντρα» με το ΔΝΤ: Ύφεση ως 8% στο χειρότερο σενάριο - Media

 

Ανέλπιστα… αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμώντας ότι δεν θα τεθεί σε εφαρμογή ο περίφημος “κόφτης” καθώς θα υπάρξουν βήματα ανάπτυξης.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υποστήριξε ότι η πορεία των δημοσιονομικών δείχνει ότι θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 0,5% του ΑΕΠ λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ίσως φτάσουμε και σε διπλάσιο” επισημαίνοντας,  ωστόσο, ότι αυτό βρίσκεται σε συνάρτηση με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο.

Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης που παρείχε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015-2016 ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος και στην δεύτερη αξιολόγηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι φέτος η ύφεση θα κυμανθεί στο 0,3% του ΑΕΠ και τον επόμενο χρόνο θα έχουμε ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ με αφετηρία το δεύτερο εξάμηνο του 2016, στέλνοντας θετικο μήνυμα καθώς όπως ανέφερε “δεν προβλέπω να έχουμε κόφτη”.  

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η χώρα το 2014 προχωρούσε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από προσπάθεια δυο ετών. “Βεβαίως υπήρξε το πρώτο εξάμηνο του 2015 που δοκιμάσθηκε μία διαφορετική μορφή διαπραγμάτευσης που δεν απέδωσε” σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζοντας παράλληλα ότι “θεωρώ θετικό ότι έγκαιρα η κυβέρνηση αντελήφθη ότι πρέπει να κάνει στροφή. Το ότι οδηγηθήκαμε σε τρίτο μνημόνιο, σε εκροή κεφαλαίων, σε capital control είναι ένα κόστος», είπε, εκτιμώντας ότι το κόστος φτάνει τα 86 δισ. ευρώ. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχε ένα σοβαρό κόστος. Δεν λέω ότι το κόστος θα είναι μόνιμο. Η πολιτική για παράδειγμα που γίνεται τώρα μειώνει το κόστος. Και χαίρομαι που η κυβέρνηση υλοποιεί αυτή την πολιτική”.

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών περί των αποκαλύψεων Γκαλμπρέιθ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απάντησε ότι δεν ξέρει αν πρόκειται για ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα. “Δεν θα αναφερθώ στο Plan X. Αυτό μιλάει από μόνο του. Η ΤτΕ με όση πληροφόρηση είχε εκείνη την εποχή έκανε το καθήκον της”, σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, πρσθέτοντας πως “σε σχέση με την ατελή πληροφόρηση που είχε εκείνη την εποχή βλέποντας τα δημοσιεύματα, δεν ξέρω σε τι βαθμό οφείλονται σε ματαιότητα συγγραφέων ή πραγματικότητα. Η ΤτΕ έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει”.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο θέμα Μαρινοπουλος τόνισε ότι αποτελεί “παθογενεια του ελληνικού οικονομικού συστήματος” και πως “θα πρέπει οι τράπεζες και οι επιχειρηματίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους”. 

Αναφερόμενος στο Brexit ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι θα επηρεαστεί σημαντικά η Μεγάλη Βρετανία, λιγότερο η Ευρώπη και σχεδόν καθόλου η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα ντόμινο.

Για capital controls 

Την δέσμη προτάσεων που στοχεύουν στην περαιτέρω χαλάρωση capital controls, την οποία υπέβαλλε η ελληνική πλευρά προς τους Θεσμούς αποκάλυψε νωριτερα στη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια της συζήτησης της της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016. Όπως ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης η ΤτΕ συνεργάζεται διαρκώς με το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συντάξει «οδικό χάρτη» σταδιακής απελευθέρωσης των περιορισμών που συνδέονται με την επίτευξη σημαντικών στόχων της ελληνικής οικονομίας. 

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, περιλαμβάνει:

-Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).

-Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.

-Αύξηση του ποσοστού  ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων  που προέρχονται από το εξωτερικό. 

-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε πως παράλληλα στόχο αποτελεί η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει, σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε σημαντικό βαθμό η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:

-Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό. 

-Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.

-Αύξηση των  μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ακόμα πως μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής POS όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α., γεγονός που διευκολύνει τον καταναλωτή αλλά και προάγει την πάταξη της φοροδιαφυγής.  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33