search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:31
MENU CLOSE

Η Φινλανδία εκποιεί εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα προσφύγων και μεταναστών

11.07.2016 17:45
Η Φινλανδία εκποιεί εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα προσφύγων και μεταναστών - Media
 
Τα περισσότερα είναι σε κακή κατάσταση, ωστόσο συλλέκτες και απλοί λάτρεις των παλιών σοβιετικών/ρωσικών αυτοκινήτων αναμένεται να σπεύσουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στον αρκτικό κύκλο, όπου οι τελωνειακές αρχές της Φινλανδίας βγάζουν στο σφυρί αυτοκίνητα που εγκατέλειψαν πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 
«Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα οχήματα που το Κράτος συγκέντρωσε, 128 στο σύνολο. Οι αιτούντες άσυλο που έρχονταν από τη Ρωσία τα εγκατέλειπαν κι εμείς τα κατασχέσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάρι Χάνου, επικεφαλής των τοπικών τελωνείων.
 
Το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, περισσότεροι από 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους Αφγανοί και Σύροι, διέσχισαν τη φινλανδική μεθόριο επιλέγοντας τα σημεία διέλευσης στο βορειότερο τμήμα της χώρας και χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα σε κακή κατάσταση, τα οποία είχαν αγοράσει στη Ρωσία.
 
Παρά τις πολικές θερμοκρασίες, που άγγιζαν ακόμα και τους -30 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, οι πρόσφυγες προτιμούσαν να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν μέσω της βόρειας διαδρομής, που είναι μεγαλύτερη σε απόσταση, λιγότερο ωστόσο επικίνδυνη σε σύγκριση με τον διάπλου της Μεσογείου.
 
Έως τον Δεκέμβριο διέσχιζαν τα σύνορα με ποδήλατο, καθώς η διέλευση με τα πόδια απαγορεύεται. Όταν ωστόσο οι αρχές απαγόρευσαν επίσης αυτό το μέσο μεταφοράς, κι επίσημα για λόγους ασφαλείας, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δαπανήσουν μία περιουσία (1.000 ευρώ κατά μέσο όρο) ώστε να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο.
 
Τον Μάρτιο η διαδρομή της Αρκτικής έκλεισε έπειτα από την προκαταρκτική συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται η διέλευση από τους δύο σταθμούς στο βορειότερο άκρο των κοινών τους συνόρων παρά μόνο στους Φινλανδούς, Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες.
Τα 128 αυτοκίνητα θα δημοπρατηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Σάλα, σε απόσταση περίπου 900 χιλιομέτρων βόρεια του Ελσίνκι.
 
Τα περισσότερα είναι σαραβαλάκια, ωστόσο μπορεί κανείς να εντοπίσει και μοντέλα σε καλύτερη κατάσταση όπως της μάρκας Gaz Volga ή Lada 2103.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:29