search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:33
MENU CLOSE

Έχετε γεια, βρυσούλες…

05.06.2011 08:25
Έχετε γεια, βρυσούλες... - Media

Φοροκαταιγίδα έρχεται για τους μισθωτούς με τη μείωση του αφο­ρολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με την εισήγηση, το μέτρο ισχύει αναδρομικά και προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα αφορά τους… συνταξιούχους.

Φοροκαταιγίδα έρχεται για τους μισθωτούς με τη μείωση του αφο­ρολόγητου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με την εισήγηση, το μέτρο ισχύει αναδρομικά και προς το παρόν τουλάχιστον δεν θα αφορά τους… συνταξιούχους.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο προωθεί μείωση του αφορολόγη­του ορίου εισοδήματος από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στα επίπε­δα των 6.000 ή 8.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, σενάρια που κυκλοφορούν στην πιάτσα κάνουν λόγο για την αύξηση παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις.

Πιθανότερη θεωρείται η μείωση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ, ποσό που είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Το σχέ­διο που εξετάζεται, προβλέπει την επιβολή φορολογικού συ­ντελεστή 10% για το ύψος του εισοδήματος πάνω από το νέο αφορολόγητο όριο (6.000 ή 8.000 ευρώ) και μέχρι τις 12.000 ευρώ.

Τα επόμενα φορολογικά κλιμάκια θα διατηρηθούν ως έχουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει ανα­δρομικά για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά. Ωστόσο την πρώτη ψυχρολουσία των φοροεπιβαρύνσεων θα πάρουν οι μισθωτοί πιθανότατα από την 1η Ιουλίου 2011, με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο.

Για τους μισθωτούς οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους, θα προκύψουν μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου και επομένως ακόμη μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα. Αυτοί που θα θιγούν πε­ρισσότερο είναι μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000 -12.000 ευρώ ετησίως, οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για τη μείωση του αφορολό­γητου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας οι φοροεπιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους θα φθάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ. Στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε και η πρόταση για κατάργηση του αφο­ρολόγητου ορίου για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέτρο που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί το 2008 από την κυβέρνηση της Ν.Δ.

«Ίσοι» προς τα κάτω

Στο επίπεδο των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα θα υποχωρήσουν και οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μετά την περικο­πή όλων των επιδομάτων τους, πλην των οικογενειακών βαρών, που απο­φάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα θεσμοθετηθεί με το νέο ενιαίο μι­σθολόγιο.

Οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου, των οποίων οι αποδοχές σή­μερα υπερβαίνουν τις 2.500 ευρώ, θα υποστούν τις μεγα­λύτερες απώλειες: μπορεί να χάσουν από το 20% ως το 40% των αποδοχών τους λόγω της κατάργησης ή της ενσωμάτωσης των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μι­σθό, ενώ από 220 ως 440 ευρώ θα χάσουν ετησίως οι υπάλληλοι από την αναστολή καταβολής της ωρίμαν­σης. Τα ίδια ποσά θα απολέσουν από την απόφαση να καταβάλλουν ειδική εισφορά για τους ανέργους και από τη μείωση του αφορολογήτου από τις 12.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 8.000 ευρώ. Αν στις απώλειες αυτές προ­στεθούν και οι μειώσεις των μισθών που επήλθαν μετά τα μέ­τρα που ελήφθησαν το 2010, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα σε μία διετία έχασαν από 25% ως 35% του συνόλου του εισοδήματός τους.

Επίσης, το νέο πακέτο μέτρων οδηγεί σε δραστικές περικοπές των υψη­λών συντάξεων – άνω των 1.700 ευρώ -, αλλά και σε μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Η νέα καταιγίδα μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που αφορά την κοινωνική πολιτική, οδηγεί σε περικοπές ύψους 2,73 δισ. ευρώ το 2011 και συνολικά 6,5 δισ. ευρώ ως το 2015 από ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:31