search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:18
MENU CLOSE

Με την ενέργεια ανοίγει το παιχνίδι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1926
14-07-2016
15.07.2016 03:00
pontiki_2_0.jpg

 

Διαγωνισμός για την πώληση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Ενέργειας

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας άρχισε με τη δημοσίευση από τη ΔΕΗ της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ποσοστού 24% του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. 
 
Προκήρυξη που προβλέπει ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προθεσμία μέχρι τις 26 Ιουλίου για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
 
Και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει όλα τα σωστά βήματα προκειμένου να περιφρουρήσει ίσως τη μοναδική «νίκη» που πέτυχε απέναντι στους εταίρους και δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου, που ήταν η διατήρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ στον έλεγχο του Δημοσίου.
 
Η διαδικασία δεν προβλέπεται να είναι περίπατος και κυβέρνηση – ΔΕΗ έχουν μόνο μια επιλογή, να πετύχουν. Και αυτό γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, η «νίκη» απέναντι στους δανειστές θα μετατραπεί σε απόλυτα ταπεινωτική ήττα, με τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ να περνά εξολοκλήρου σε ιδιώτες!
 
Σύμφωνα με τη μνημονιακή επιταγή, εάν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η διαδικασία δεν ευοδωθεί, εάν, δηλαδή, δεν παραχωρηθεί συνολικά το 49% του ΑΔΜΗΕ, τότε η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί στην παραχώρηση του 100% της εταιρείας σε ιδιώτες!
 
Η διαδικασία δεν προβλέπεται να είναι περίπατος αφού επίσης για πρώτη φορά η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της μια από τις ισχυρότερες συνδικαλιστικές ενώσεις, τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία, με το πλεονέκτημα ότι κρατά στα χέρια της τον διακόπτη, είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της διαδικασίας. Μια πρώτη γεύση, άλλωστε πήρε η διοίκηση της Επιχείρησης και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ μετά τη διακοπή της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ δυο φορές από συνδικαλιστές, γενική συνέλευση που τελικά ολοκληρώθηκε έπειτα από σχεδόν 10 ημέρες σε «προστατευμένο» χώρο, στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Και η στάση αυτή των συνδικαλιστών να ματαιώσουν δυο φορές τη γενική συνέλευση που θα έδινε το «πράσινο φως» για τον διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ, έχει οδηγήσει στις πρώτες πολιτικές μετωπικές συγκρούσεις, με τον Πάνο Σκουρλέτη να αφήνει ευθέως αιχμές για «δάκτυλο» με το στόχο τη διάλυση της ΔΕΗ και την απομάκρυνση του Δημοσίου από την εταιρεία. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η δήλωση που έκανε ότι «η αντίθεση στο σχέδιο προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ είναι κατανοητή για όσους υπερασπίζονται τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό. Προκαλεί, όμως, ερωτηματικά όταν προέρχεται από άλλες δυνάμεις, καθώς η εναντίωση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ενθαρρύνει εκείνους που αποσκοπούν στη διάλυση της ΔΕΗ, αλλά και στην πλήρη αποχή του Δημοσίου από το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
 
Ο σχεδιασμός
 
Τα σχέδια επί χάρτου, τουλάχιστον, προβλέπουν τρία βήματα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος του ΑΔΜΗΕ στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, όπως και η γενική συνέλευση της ΔΕΗ αποφάσισε:
 
♦ Το 51% του ΑΔΜΗΕ μεταφέρεται σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ. Το Δημόσιο θα κατέχει το 51% της νέας εταιρείας ενώ το 49% οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι της ΔΕΗ. Έτσι το Δημόσιο θα ελέγχει το 26,01% του ΑΔΜΗΕ και οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι της ΔΕΗ το 24,9%.
 
♦ Το 24% του ΑΔΜΗΕ θα πουληθεί μέσω διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή.
 
♦ Το 25% του ΑΔΜΗΕ θα πουληθεί σε εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο, τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της οποίας θα έχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή.
 
Όταν ολοκληρωθούν τα τρία αυτά στάδια, το Δημόσιο θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ, το 24% θα ανήκει σε στρατηγικό επενδυτή και το υπόλοιπο 25% θα βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο χρηματιστήριο.
 
Ενδιαφέρον
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δυο μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πρότζεκτ, αν και θα πρέπει, πάντα, να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε ότι τα «φιλέτα» των ιδιωτικοποιήσεων, είτε πρόκειται για υποδομές είτε για ακίνητα, έχουν στην πράξη μικρό ενδιαφέρον για τους επενδυτές.
 
Ένα πρώτο δείγμα αναμένεται να πάρουμε περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου, οπότε θα διαπιστώσουμε πόσα επενδυτικά σχήματα θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε εάν οι παλαιοί «μνηστήρες» του 66% του ΑΔΜΗΕ θα εμφανιστούν και πάλι. Όπου παλαιοί «μνηστήρες» ήταν τέσσερα επενδυτικά σχήματα και συγκεκριμένα:
 
♦ Σύμπραξη Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd (σύμπραξη διαχειριστή ηλεκτρικού συστήματος Βελγίου και ασφαλιστικού ταμείου Αυστραλίας).
 
♦ Public Sector Pension Investment Board (ασφαλιστικό ταμείο Καναδά).
 
♦State Grid International Develo-pment Limited (κινεζική εταιρεία διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου).
 
♦TERNA-Rete Elettrica Nazionale Società per Azioni (ιταλική εταιρεία διαχείρισης δικτύου).
 
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, ήδη, από τα τέλη Ιουνίου η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει προαναγγείλει την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με την προκήρυξη του διαγωνισμού και με στόχο το μπλοκάρισμά του. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστές κατά την τελευταία θυελλώδη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης εξεύρεσης στρατηγικού εταίρου με στόχο, όπως λένε, να διαφυλαχθεί η ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που έχει αναγνωριστεί και επαναβεβαιωθεί με πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων από το 1999 μέχρι σήμερα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:17