search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10
MENU CLOSE

Τα τρωτά σημεία των φακέλων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1926
14-07-2016
15.07.2016 03:00
sk1407bj.jpg
 
Η επεξεργασία των φακέλων των υποψηφίων για άδεια τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας είναι σε εξέλιξη. Προλογικά αξίζει τον κόπο να σημειωθεί πως πολιτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες, που παρακολουθούν τη διαδικασία, αλλά και στελέχη των υποψήφιων εταιρειών, επισημαίνουν πως οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες έχουν ισχυρή πιστοποίηση και δεν διακινδυνεύουν να κάνουν τα «στραβά μάτια», έστω και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, διακυβεύοντας το κύρος και την πιστοποίησή τους. 
 
Τα προβληματικά στοιχεία των φακέλων που βρίσκονται υπό επεξεργασία, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, είναι τα εξής: 
 
♦ Δύο υποψήφιες εταιρείες παρουσιάζουν προβλήματα στα ίδια κεφάλαια και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. 
 
♦ Υποψηφιότητα που εκπροσωπείται από φυσικό πρόσωπο αλλοδαπό 75 ετών, παρουσίασε μονοπρόσωπη ΕΠΕ με διαθέσιμο κεφάλαιο στο ταμείο της – κατά δήλωσή του – 5 εκατομμυρίων ευρώ!!!
 
♦ Εταιρεία που μετέχει στον διαγωνισμό τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου πραγματοποίησε σε εταιρεία συμφερόντων της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και σε άλλη μείωση μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα. Οι διαδικασίες αυτές ελέγχονται εξονυχιστικά. 
 
♦ Κυπριακή εταιρεία που έθεσε υποψηφιότητα παρουσιάζει στο οργανόγραμμά της διευθυντή Ειδήσεων, Τεχνικών Υπηρεσιών και άλλα επιτελικά στελέχη, πρόσωπα που μόλις έναν μήνα πριν μετείχαν σε οργανόγραμμα κορυφαίου υπουργείου. Προφανώς εγείρεται πολιτικό και όχι νομικό θέμα, αφού τα συγκεκριμένα στελέχη έχουν παραιτηθεί εδώ και έναν μήνα. 
 
♦ Ο νόμος Παππά (Οκτώβριος 2015) προβλέπει τη συμμετοχή εταιρείας στον διαγωνισμό που συνδέεται με άλλη εταιρεία και μετά με φυσικά πρόσωπα. Έχει όμως κατατεθεί υποψηφιότητα, η οποία εμφανίζει τρεις εταιρείες και μετά τα φυσικά πρόσωπα. 
 
♦ Υπάρχει φάκελος με μετόχους μόνο φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι κάτοικοι εξωτερικού – σε χώρα εκτός Ε.Ε. – με πρόβλημα στον έλεγχο επί 10ετία των φορολογικών δηλώσεών τους για το «πόθεν έσχες» τους. 
 
Σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας – σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Ποντίκι» – πρέπει να σημειωθεί ότι:
 
1 Είναι πιθανό να υπάρξει έκπληξη, αν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού περάσουν επτά εταιρείες και κάποια από αυτές σταματήσει στον πλειοδοτικό διαγωνισμό και επανέλθει σε συνεργασία με άλλον υποψήφιο σε επόμενη φάση του διαγωνισμού. 
 
2 Τις τελευταίες μέρες από την πλευρά των αντίδικων δικηγόρων του Δημοσίου για τη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών καλλιεργείται η προσδοκία ότι θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα ο αριθμός των αδειών. 
 
3 Η διαδικασία μπορεί να τραβήξει χρονικά και πέρα από τα μέσα του Αυγούστου.
 
Τους έχουν παρομοιάσει με μνηστήρες, και όχι άδικα. Οι υποψήφιοι για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες μοιάζουν πράγματι να είναι βγαλμένοι από την «Οδύσσεια» του Ομήρου. Οι υποψήφιοι γαμπροί περιμένουν την Πηνελόπη να διαλέξει σύζυγο, αλλά στο μεταξύ τρώνε και πίνουν στο παλάτι. Στην περίπτωση, όμως, του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, οι «μνηστήρες» έχουν δει ήδη τον… «Οδυσσέα» (τις εξελίξεις που τρέχουν, δηλαδή) να έρχεται – κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη νιώσει και τα «βέλη» και έχουν συνειδητοποιήσει ότι το φαγοπότι κάπου εδώ τελειώνει.
 
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι «γαμπροί» θα πέσουν αμαχητί. Όποιος, για παράδειγμα, δει τις πρωινές ενημερωτικές εκπομπές του ΣΚΑΪ θα διαπιστώσει ότι η ερώτηση προς τους προσκεκλημένους πολιτικούς για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σχεδόν επιβεβλημένη, ενώ θέση πήρε και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος… έκαψε τον κουμπάρο του Χρήστο Καλογρίτσα, δηλώνοντας ότι δεν θα πρέπει να είναι ένας από τους εκλεκτούς λόγω των εργολαβικών του δραστηριοτήτων.
 
Και μπορεί κάποιοι να διασκεδάζουν βλέποντας τους καναλάρχες να χάνουν τον ύπνο τους, μπορεί άλλοι να… χαίρονται που επιτέλους η κυβέρνηση είναι πιστή σε μία από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, ωστόσο το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις. Οι εργαζόμενοι του Mega, λόγου χάρη, αναρωτιούνται για πόσο θα ζουν με δανεικό χρόνο, ενώ άλλοι αναρωτιούνται πώς θα είναι η επόμενη μέρα σε περίπτωση που ο Ιβάν Σαββίδης ή ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπουν στην τηλεόραση. 
 
Οι «καυτές» ημέρες που παραδοσιακά φέρνει ο Ιούλιος μαζί του συνοδεύονται (και) φέτος από την ιδιαίτερη και χαρακτηριστική μυρωδιά που αφήνει το μπαρούτι στην ατμόσφαιρα. Η περιγραφή «πολεμικό κλίμα» μάλλον απέχει από τη σκληρή πραγματικότητα. Η λέξη «σφαγή» θα απέδιδε, ενδεχομένως, καλύτερα το σκηνικό που έχει στηθεί μπροστά αλλά και πίσω από τις βαριές κουίντες της αδειοδότησης των καναλιών. 
 
Βολές κατά ριπάς 
 
Οι καναλάρχες «πυροβολούν» κατά ριπάς την κυβέρνηση και… σκοτώνονται με τους νέους παίκτες που αμφισβητούν ανοιχτά την, επί χρόνια, κυριαρχία τους στο τηλεοπτικό πεδίο. Η κυβέρνηση παίζει άμυνα, προσδοκώντας στα μέγιστα οφέλη, οικονομικά και πολιτικά, από τη διαδικασία που έχει ανοίξει και δεν χάνει ευκαιρία να απαντά στα «πυρά» που δέχεται, επαναλαμβάνοντας σταθερά ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρά κανονικά. Την ίδια στιγμή, υπουργοί και βουλευτές, τόσο από το κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και από αυτό της αντιπολίτευσης, «κονταροχτυπιούνται» σκληρά στα τηλεοπτικά πάνελ και στα ερτζιανά εκτοξεύοντας κατηγορίες και «χοντράδες» περί ελέγχου των ΜΜΕ και διαπλοκής. Με απλά λόγια, πόλεμος… 
 
Την τελική λίστα με τους υποψηφίους που θα διεκδικήσουν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες θα τη μάθουμε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα Πέμπτη ή – το αργότερο – αύριο Παρασκευή στην περίπτωση που προκύψει κάποια στραβή της τελευταίας στιγμής. Ήδη, πάντως, η ενδεκάδα που κατέβηκε να «παίξει μπάλα» στον διαγωνισμό μετρά μια απώλεια. Όπως είναι γνωστό, η υποψηφιότητα του AΡΤ TV του Γιώργου Καρατζαφέρη «κόπηκε» επίσημα, καθώς ο φάκελος δεν περιείχε το παράβολο των 30.000 ευρώ. Άρα, δέκα οι υποψηφιότητες για τη συνέχεια. 
 
Ωστόσο, μένει να διαπιστωθεί στην πράξη πλέον αν η κούρσα τελικά θα διεξαχθεί με δέκα ή με εννέα παίκτες. Αν δηλαδή γίνει πράξη αυτό που «σέρνεται» εδώ και περίπου μια εβδομάδα και αφήνει το Mega εκτός διαγωνισμού, καθώς ο φάκελος με την υποψηφιότητά του δεν συνοδευόταν από την απαραίτητη τραπεζική ενημερότητα. Σε αυτή την περίπτωση συνεχίζουν να διεκδικούν τις τηλεοπτικές άδειες εννέα υποψήφιοι και την ίδια στιγμή θα πάρουν… φωτιά τα τόπια. Γιατί αν το σενάριο αυτό μεταβληθεί σε… τελευταία εξέλιξη θα σημαίνει, πιθανότατα, και την «αντίστροφη μέτρηση» για το Μεγάλο Κανάλι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εκατοντάδες εργαζομένους, για τον τηλεοπτικό χώρο αλλά και για τη διαφημιστική αγορά. 
 
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει ο Αlpha, το Star και το Epsilon, ακολουθώντας την ίδια… τύχη που είχε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει το Mega και ως εκ τούτου η διαδικασία του διαγωνισμού συνεχίζεται κανονικά.
 
Αδυσώπητη μάχη
 
Από εκεί και πέρα, αδυσώπητος είναι ο πόλεμος που έχουν κηρύξει στην κυβέρνηση οι καναλάρχες αλλά και εναντίον των υπόλοιπων νέων παικτών και διεκδικητών της πολυπόθητης άδειας. Με δεδομένο ότι δεν τους επιτρέπει ο ίδιος ο διαγωνισμός να στήσουν καρτέλ διεκδίκησης των τηλεοπτικών αδειών και καταλαβαίνοντας πολύ καλά ότι κάποιοι θα μείνουν έξω από την επόμενη ημέρα της τηλεοπτικής πραγματικότητας, παίζουν το τελευταίο τους χαρτί εξωθώντας στα άκρα τις σχέσεις τους με το κυβερνητικό στρατόπεδο. 
 
«Οι καναλάρχες του κ. Παππά» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος του κυριακάτικου «Βήματος», δίνοντας με αυτό τον τρόπο ο Σταύρος Ψυχάρης τον τόνο της ανελέητης σύγκρουσης. «Η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου θέλει να υποκαταστήσει τα αντιπολιτευόμενα κανάλια και λοιπά μέσα ενημέρωσης με δικά της, απολύτως ελεγχόμενα» ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας – ρεπορτάζ το οποίο κυριάρχησε στη θεματολογία του ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου. 
 
Η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το «Βήμα» δεν είχε στόχο μόνο το Μαξίμου αλλά και τρεις παίκτες που δεν αποτελούν κομμάτι, μέχρι σήμερα, των παραδοσιακών καναλαρχών. Σύμφωνα με το «Βήμα», ο εργολάβος και κάποτε εκδότης της εφημερίδας «Πρώτη» Χρήστος Καλογρίτσας αποτελεί «άνθρωπο από το ημίφως», ο οποίος στη «διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών πρόλαβε να εξυπηρετήσει και φυσικά να εξυπηρετηθεί από μια ποικιλία πολιτικών συμφερόντων», ενώ το δημοσίευμα έκανε εκτενείς αναφορές στις κουμπαριές Καλογρίτσα με τον Πάνο Καμμένο και τον Χρήστο Σπίρτζη. «Ο τσιγαράς από το Ροστόφ που επιθυμεί τώρα και κανάλι», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος που συνόδευε το ρεπορτάζ του «Βήματος» για τις επιχειρηματικές διαδρομές του Ιβάν Σαββίδη. Ενώ για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ ανέφερε πως «πολλοί σπεύδουν να συνδυάσουν την επιδίωξή του να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια με τη δύναμη που δίνει σε κάποιον η τηλεόραση, ιδίως αν αυτός έχει “περιπέτειες” με τη Δικαιοσύνη», σημειώνοντας η εφημερίδα αν είναι «στόχος του προέδρου του Ολυμπιακού το κέρδος ή η ασυλία;»
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το κυριακάτικο δημοσίευμα, ανέφερε πως «πλανώνται πλάνην οικτρά όσοι θεωρούν ότι μέσα από τις προσωπικές επιθέσεις, τα ευφάνταστα σενάρια και τη λάσπη, μπορούν να φοβίσουν τον οποιονδήποτε. Το μόνο που μαρτυρούν όλα αυτά είναι τον πανικό τους. Η αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών θα προχωρήσει ως μια συνταγματική επιταγή δημοκρατίας και διαφάνειας. Οι πολίτες το γνωρίζουν αυτό, όπως γνωρίζουν και τον διαχρονικό ρόλο και τα συμφέροντα αυτών που πολεμούν με όλα τα μέσα τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες». 
 
Σαν υποσημείωση, πάντως, μπορούμε να σημειώσουμε ότι μετά την επίθεση Ψυχάρη στην κυβέρνηση ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ζήτησε να μην δοθεί τηλεοπτική άδεια στον Χρήστο Καλογρίτσα, παρότι είναι κουμπάρος του, γιατί είναι εργολάβος. «Είναι κουμπάρος μου αλλά είναι και εργολάβος και οι κατασκευαστές δεν πρέπει να παίρνουν άδεια», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας για το ενδεχόμενο να υπάρξουν περισσότερες άδειες από τις τέσσερις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή πως κατά την άποψή του δεν μπορούν να επιβιώσουν επτά κανάλια. 
 
Ολομέτωπες επιθέσεις 
 
Λίγο πριν κρεμαστεί στα περίπτερα το «Βήμα της Κυριακής» είχε προηγηθεί η ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης από το – φιλόξενο για αυτές τις περιπτώσεις – στούντιο του ΣΚΑΪ κατά του Νίκου Παππά. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι «πρωτοκλασάτος υπουργός» τού έχει πει πως «μην ανησυχείς, ο ΣΚΑΪ θα κλείσει οπωσδήποτε», συμπληρώνοντας πως ο νόμος για τα κανάλια «έχει φτιαχτεί για να κλείσει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ» και εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ΣτΕ θα κρίνει τον νόμο αντισυνταγματικό. 
 
Τα όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος τόνισε ότι «η Ν.Δ. διά των στελεχών του προέδρου και του αντιπροέδρου της δηλώνει ότι επιθυμεί να ακυρώσει τον νόμο, που για πρώτη φορά αποδίδει νόμιμες άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι θα αναστήσει την ντροπή της ασυδοσίας και της μη αδειοδότησης. Τόσο απλά, τόσο απροκάλυπτα, τόσο διαπλεκόμενα. Αυτό δεν θα συμβεί. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η Ν.Δ. θα βρίσκεται για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση». 
 
Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εν όψει της τελικής αδειοδότησης των καναλιών περισσεύουν οι φήμες, οι «πληροφορίες» και οι «εκτιμήσεις» για τους υποψηφίους και τα πραγματικά τους σχέδια. Κάπως έτσι, λοιπόν, η έντονη φημολογία θέλει τον Ιβάν Σαββίδη να μπαίνει στον διαγωνισμό με εταιρεία που εδράζεται στην Κύπρο, η οποία αποτελεί… παράδεισο δημιουργίας offshore εταιρειών προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο της νομιμότητας των κεφαλαίων του, καθώς, όπως λέγεται, θα τα έβρισκε σκούρα με τον έλεγχο νομιμότητας αν προχωρούσε στην ίδρυση εταιρείας στη χώρα μας. Οι ίδιες φήμες μάλιστα δεν αποκλείουν κάποιοι από τους υποψήφιους παίκτες που «κατεβαίνουν» να περιμένουν με την αγκαλιά ανοιχτή το ενδεχόμενο να βρεθεί εκτός διαδικασίας το Μεγάλο Κανάλι. Σε αυτή την περίπτωση ποντάρουν στο γεγονός ότι θα μπορέσουν να «αξιοποιήσουν» τόσο το έμψυχο δυναμικό του Mega όσο και τον άρτιο εξοπλισμό του… 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:10