search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:10
MENU CLOSE

Γαλλική δικαιοσύνη: Αυτά γνωρίζουμε για τον τρομοκράτη της Νίκαιας

15.07.2016 15:48
Νέο συγκλονιστικό βίντεο από την επίθεση στη Νίκαια (Σκληρές Εικόνες) - Media
 
Αναλυτικά στοιχεία για τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια έδωσε η εισαγγελία του Παρισιού, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τα κίνητρα της πολύνεκρης επίθεσης στον «Περίπατο των Άγγλων».
 
Σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν, ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα των ερευνών, ο δράστης είχε νοίκιασε πριν από τέσσερις ημέρες το φορτηγό και έπρεπε να το επιστρέψει σε τρεις ημέρες. «Ο δράστης διέσχισε 2 χιλιόμετρα με το φορτηγό προτού πέσει πάνω σε ανθρώπους που βρίσκονταν στην Προμενάντ για να δουν τα πυροτεχνήματα», είπε, προσθέτοντας ότι «αμέσως οι αστυνομικοί έτρεξαν πίσω από το φορτηγό και κατάφεραν να τον εξουδετερώσουν Ο τρομοκράτης βρέθηκε νεκρός στο φορτηγό».
 
Σύμφωνα με τον Μολέν, μέσα στο φορτηγό υπήρχε ένα ποδήλατο, και οκτώ άδειες παλέτες, ένα αυτόματο όπλο, ένας γεμιστήρας, διάφορες σφαίρες, ένα δεύτερο αυτόματο όπλο που ήταν ψεύτικο, δυο ρεπλίκες ψεύτικες για Καλάσνικοφ και τουφέκι, μια παροπλισμένη χειροβομβίδα και έγγραφα που οι αρχές κάνουν φύλλο και φτερό. 
 
«Μέσα στο φορτηγό βρήκαμε μια τραπεζική κάρτα ενός άντρα που είχε γεννηθεί στην Τυνησία και ζει στην Νίκαια και καταφέραμε μέσα από τα έγγραφα που εντοπίσαμε στο όχημα να ταυτοποιήσουμε τον δράστη», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον τριών αστυνομικών, ενώ οδηγούσε το φορτηγό μέσα στο πλήθος που περίμενε να δει τα βεγγαλικά για τον εορτασμό της Πτώσης της Βαστίλης.
 
Ο Μολέν επιβεβαίωσε ότι ο ο δράστης του μακελειού της Νίκαιας έχει ταυτοποιηθεί μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων του ως ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ. Ο Μπουλέλ ήταν υπήκοος Τυνησίας, ήταν διαζευγμένος και είχε παιδιά. Η πρώην του σύζυγος βρίσκεται υπό κράτηση. Τόνισε, δε, ότι ήταν «απόλυτα άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών» της Γαλλίας, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή του «μοναχικού λύκου», αν και ως τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο Μπουλέλ έδρασε μόνος ή είχε συνεργούς.
 
Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού επισήμανε ότι καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι η επίθεση στην Νίκαια έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα χτυπήματος μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και συμβαδίζει «με μεγάλη ακρίβεια» στις προτροπές που οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους απευθύνουν σε μόνιμη βάση για τη διάπραξη δολοφονιών.
 
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν Ζακ Ουρβοά μιλώντας για το δράστη ανέφερε ότι έχει καταδικαστεί μόνο μία φορά, στις 24 Μαρτίου του 2016  από το Ποινικό Δικαστήριο της Νίκαιας με έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή για πράξεις βίας κατά τη διάρκεια μιας φιλονικίας μετά από τροχαίο. Στις 27 Ιανουαρίου του 2016 του επιβλήθηκαν οι εξής υποχρεώσεις και απαγορεύσεις: αποχή από επαφή με το θύμα, να εμφανίζεται μία φορά την εβδομάδα στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας και να καταβάλει στις 23 Μαρτίου 2016 εγγύηση 1.000 ευρώ.
 
Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης προσέθεσε ότι ο δικαστικός έλεγχος έγινε σεβαστός από τον εναγόμενο και τελείωσε την ημέρα την ημέρα που είχε οριστεί και τόνισε ότι ο δράστης ποτέ δεν φυλακίστηκε και δεν υπέστη οποιονδήποτε έλεγχο από τις δικαστικές αρχές.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 19:10