search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:02
MENU CLOSE

Κώστας Σκανδαλίδης: Καιροσκοπική η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο

17.07.2016 08:21
Σκανδαλίδης: «Η κυβέρνηση πορεύεται “βλέποντας και κάνοντας”» - Media

 

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, εξηγεί ότι δεν στηρίζεται η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μπόνους γιατί είναι «επιλεκτική, αποσπασματική, ατελέσφορη και κυρίως καιροσκοπική επιλογή, που δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το πολιτικό σύστημα και οδήγησαν στην σημερινή κρίση αντιπροσώπευσης».

Μιλώντας στο Πρακτορείο επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδίδοντάς τους καιροσκοπικά και μικροκομματικά κίνητρα, ενώ αντικρούει τη κριτική ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία .«Ο κ. Τσίπρας την αβαντάρει», υποστηρίζει ο Κ. Σκανδαλίδης και επικρίνει τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μικροκομματική και κατώτερη των περιστάσεων.

Ο κ. Σκανδαλίδης επαναλαμβάνει τα πέντε σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και θεωρεί ότι όλα τα ενδεχόμενα για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτά. Όσον αφορά στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι έχουν βήματα και συγκλίσεις, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά. Επίσης θεωρεί ότι η συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα είναι αναπόφευκτη, αλλά η μορφή του δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί και προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα καπετανάτα.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Ας αρχίσουμε, κ. Σκανδαλίδη, από το ζήτημα του εκλογικού νόμου που ανεβάζει την ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων. Για ποιους, λοιπόν, λόγους το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τελικώς να μην ψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών;

«Γιατί πρόκειται για μια επιλεκτική, αποσπασματική, ατελέσφορη και κυρίως καιροσκοπική επιλογή, που δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το πολιτικό σύστημα και οδήγησαν στην σημερινή κρίση αντιπροσώπευσης. Το πρόβλημα δεν είναι μια επιδερμική αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά μια ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Ιδιαίτερα μπροστά σε Συνταγματική Αναθεώρηση αυτή η αλλαγή αποκτά ευρύτερη σημασία».

Δεν είναι ανακόλουθη η στάση σας όταν η βασική γραμμή σας ήταν η κατάργηση του μπόνους; Τι άλλαξε;

«Την κατάργηση του μπόνους πρότεινε ο κ. Βενιζέλος και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ παραμονές της κρίσιμης απόφασης για το Grexit, δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Τσίπρα να αναδιατάξει τις συμμαχίες του και να οργανώσει το κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο. Αντί να μας εγκαλούν για εκείνη την πρόταση γιατί δεν εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ που την αρνήθηκε και σήμερα την επαναφέρει; Τότε δεν ήταν στις αρχές του η απλή αναλογική; Και εν πάση περιπτώσει τα εκλογικά συστήματα συνδέονται με την ευρεία έννοια με την πολιτική συγκυρία. Είναι δυνατόν να ορκίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας και στην πράξη να υιοθετούν την σκληρή δικομματική πόλωση;»

Στην πολιτική ουδέτερες πράξεις δεν υπάρχουν. Με τη μη ψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοείται η Νέα Δημοκρατία; Πως απαντάτε στη κριτική ότι έτσι « αβαντάρετε», επιτρέψτε μου να πω, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ;

«Δυστυχώς τη ΝΔ αβαντάρει ο κ .Τσίπρας με την εμφανή πολιτική δεύτερου κόμματος που ασκεί. Γιατί τι άλλο σημαίνει η κυβερνητική πρωτοβουλία; Έπειτα εμάς δεν μας ενδιαφέρει, γιατί Μητσοτάκης και Τσίπρας συναγωνίζονται σε αβάντες και έχουν βάλει τη χώρα σε προεκλογική περίοδο. Εμάς μας ενδιαφέρει να γίνει επιτέλους μια τομή στο πολιτικό σύστημα, να αποκτήσει πιο πάγια και μόνιμα χαρακτηριστικά, να εκφράσει ευρεία συναίνεση στις αλλαγές που αφορούν όλα τα μέτωπα. Την αναλογικότητα, την δυνατότητα συμπράξεων, την αντιπροσωπευτικότητα, την κατάτμηση των περιφερειών τη ψήφο στα 17, τη ψήφο των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, των 500.000 νέων μεταναστών για σπουδές και εργασία εξαιτίας της κρίσης, το 3% πλαφόν εισόδου που δεν κατακερματίζει τις δυνάμεις. Αντί γι’ αυτό η Κυβέρνηση «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν».

Ακόμη κι αν δεν συγκεντρώσει 200 ψήφους η πρόταση της κυβέρνησης δεν θα ισχύσει ασφαλώς από τις επόμενες εκλογές αλλά τις μεθεπόμενες. Δεν θα έχετε χάσει την ευκαιρία να συμβάλλει και το ΠΑΣΟΚ στη θέσπιση της απλής αναλογικής;

«Νομίζω ότι από την απάντηση που έδωσα στην τελευταία ερώτησή σας, τα δικά μας κριτήρια -πέρα από την απλή αναλογική που είναι πάγια θέση μας- είναι ευρύτερα. Και για να τελειώνουμε με την απλή αναλογική, η πρότασή μας σε ότι αφορά το μπόνους έχει μια και μόνο σημασία. Αν από ένα ποσοστό και πάνω διαμορφώνεται εν δυνάμει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία να μπορεί το πρώτο κόμμα με ένα μικρό μπόνους να συγκροτεί κυβέρνηση. Για να μην εξαρτάται από τσόντες. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι προφανές ότι θα υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας με σαφή τη λαϊκή εντολή γι’ αυτές. Εκεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής είναι απόλυτη».

Αποδίδετε στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση σκοπιμότητες και επιδίωξη μικροκομματικών ωφελειών. Ποιες είναι αυτές;

«Είναι προφανές. Λέει ότι φέρνει τον εκλογικό νόμο σε ουδέτερο χρόνο, αλλά δεν τον συζητά, δεν τον συνδιαμορφώνει με τις άλλες δυνάμεις, δεν συγκρότησε καν διακομματική επιτροπή, τον περνά όπως- όπως. Γιατί; Προφανώς για να έχει ο πρωθυπουργός λυμένα τα χέρια του και δυνατότητα εναλλακτικών σεναρίων. Και ειδικά όταν αντιλαμβάνεται ότι οι συσχετισμοί αλλάζουν στο εκλογικό σώμα τόσο εξαιτίας της πλήρους αποτυχίας της πολιτικής του όσο και εν όψει των συνεπειών νέων δυσβάσταχτων μέτρων που επίκεινται».

Με σκοπιμότητα δεν κινείται και η ΝΔ; Πως κρίνετε συνολικά τη στάση της;

«Εκεί η σκοπιμότητα είναι ακόμη εμφανέστερη. Την ημέρα της εκλογής του εμφανίστηκε ο νέος «μεταρρυθμιστής» κ. Μητσοτάκης και την επόμενη ακριβώς ζήτησε εκλογές, επιμένει στη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών και βιάζεται κι αυτός να σώσει μόνος του χώρα. Κοντόφθαλμη πολιτική από ηγεσίες μικρότερες των κρίσιμων περιστάσεων που όλοι βιώνουμε με δραματικό τρόπο. Και στην ουρά και άλλοι που περιμένουν την σειρά τους για να σώσουν την χώρα. Έχασε το νόημα της η πολιτική, κατάντησε τεχνική της εξουσίας».

Θα συμφωνείτε, φαντάζομαι, πως είτε περάσει, είτε όχι η κατάργηση του μπόνους, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις. Βλέπετε συνεπώς πρόωρες εκλογές σύντομα;

«Όπως πάνε τα πράγματα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά παρότι ο Πρωθυπουργός ορκίζεται ότι θα πάει σε εκλογές το 2019. Το ερώτημα είναι τι απ’ όσα με βεβαιότητα δήλωνε ως τώρα έγινε πράξη.. Τίποτε. Κατά κανόνα γίνεται το αντίθετο».

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις για ευρύτερη συνεργασία στο χώρο της κεντροαριστεράς; Θα τα βρείτε με το Ποτάμι κι άλλες κινήσεις ή παρά τα επιφαινόμενα, οι διαφωνίες παραμένουν;

«Νομίζω ότι βήματα έγιναν, συγκλίσεις σε θέσεις υπάρχουν, τώρα έρχονται τα δύσκολα. Η συμφωνία σε κανόνες, όρους, βήματα, για την ανασυγκρότηση του χώρου προεξάρχουσας της διαδικασίας εκλογής από τη βάση του επικεφαλής της παράταξης».

Έχει διατυπωθεί η άποψη για ίδρυση ενός νέου κομματικού φορέα με την μετεξέλιξη των υπαρχόντων κομμάτων και του ΠΑΣΟΚ βεβαίως. Συμφωνείτε;

«Προφανώς θα υπάρξει νέο σχήμα με οργανωτική διαμόρφωση που ξεκινά από τη βάση. Ως τέτοια αρχικά θα μπορούσε να θεωρηθεί το σώμα της εκλογής του επικεφαλής. Το αν θα είναι πολυκομματικός ή πολυτασικός ο νέος φορέας θα πρέπει θα αποφασιστεί από το σώμα των μελών. Δεν είναι υπόθεση που αφορά ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων κορυφής. Και σας το λέει ένας άνθρωπος που πρώτος εδώ και χρόνια μίλησε για την ανάγκη νέου φορέα».

Τα πολιτικά στοιχεία μιας τέτοιας εξέλιξης ποια θα πρέπει να είναι, κατά τη γνώμη σας;

«Προέχει αμέσως μετά την εκλογή η οργάνωση από τα κάτω της βάσης σε μια επαγγελία και ένα πρόγραμμα με σαφή ριζοσπαστικό, προοδευτικό χαρακτήρα που ενώνει όλο το χώρο από τις παρυφές της Δεξιάς ως την δογματική Αριστερά. Η αναγέννηση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μόνο μέσα από ένα εναλλακτικό σε σχέση με το σημερινό δρόμο, με σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών μπορεί να νοηθεί. Αλλιώς απλώς θα πολλαπλασιαστούν οι βαρονίες, τα καπετανάτα και οι επίδοξοι σωτήρες». 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:02