search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:33
MENU CLOSE

Στήριξη στην κυβέρνηση για εκλογικό νόμο από Παπανδρέου, Οικολόγους Πράσινους και Κουβέλη

19.07.2016 16:53
Στήριξη στην κυβέρνηση για εκλογικό νόμο από Παπανδρέου, Οικολόγους Πράσινους και Κουβέλη - Media

 

Συμφωνία, συνολικά ή σε επιμέρους στοιχεία της κυβερνητικής πρότασης για τον εκλογικό νόμο προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τους Οικολόγους Πράσινους και τον Φώτη Κουβέλη.

 

Παπανδρέου: «Θα ψήφιζα τον εκλογικό νόμο»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη δίωρη περίπου συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσίασε τη θέση του υπέρ ενός εκλογικού συστήματος με αναλογίες προς το γερμανικό ενώ σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πρόταση παρατήρησε πως δεν έχει νόημα η απλή αναλογική χωρίς την κατάτμηση των περιφερειών. Ο πρωθυπουργός αντέτεινε, κατά τις ίδιες πηγές, ότι η κυβέρνηση κινήθηκε ως όφειλε με βάση τις θέσεις που αποτελούσαν κοινό τόπο για την πλειοψηφία των κομμάτων κι εκεί ο πρώην πρωθυπουργός συγκατάνευσε λέγοντας ότι θα ψήφιζε και αυτός την κυβερνητική πρόταση.

 

Οικολόγοι υπέρ της κατάργησης του πλαφόν

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων που γενικά τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής με κατάτμηση των περιφερειών στάθηκε στο θέμα της κατάργησης του πλαφόν του 3% το οποίο αποτελεί πάγια θέση τους. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε από την προηγούμενη εβδομάδα (μετά τη συνάντηση με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο που έθεσε πρώτος το θέμα) να συζητά την μείωση του πλαφόν, εφόσον αυτό το μέτρο συγκεντρώνει πλειοψηφία. Βέβαια, ζυγίζοντας τις τοποθετήσεις των κομμάτων το Μαξίμου κρίνει ότι αυτή η προϋπόθεση δεν υφίσταται προς το παρόν, αφήνει όμως ανοιχτό να αλλάξει κάτι ως την τελευταία στιγμή στο βαθμό που μπορεί να προκύψουν νέα δεδομένα από τη συζήτηση στη Βουλή (πάντα ως προς τη μείωση του πλαφόν).

Μετά το τέλος της συνάντησης και σχετικά με τον εκλογικό νόμο, η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε:

«Χαιρόμαστε που προχωράει το θέμα της απλής αναλογικής εφόσον είναι και από τα σημεία συνεργασίας μας με το ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύουμε πως ένα τόσο σημαντικό και προοδευτικό θέμα, αν και ήθελε περισσότερη ζύμωση και προετοιμασία, πρέπει να περάσει από την Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία. Συμφωνούμε και εμείς με τα θέματα που μπαίνουν, όπως αυτά της κατάργησης του μπόνους και της μείωσης της ηλικίας. Είμαστε όμως σταθερά υπέρ της κατάργησης του ορίου για την είσοδο στην Βουλή, παρά την αποδοχή του από πολλές πολιτικές δυνάμεις». Σημειώνεται ότι πριν τη συνάντηση οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους καλούσαν τους δύο βουλευτές τους Γ. Τσιρώνη και Γ. Δημαρά να καταψηφίσουν τη διάταξη για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%.

 

Κουβέλης: «Να ψηφιστεί ως έχει η κυβερνητική πρόταση»

Στο μεταξύ, απόλυτη ήταν η στήριξη του Φώτη Κουβέλη στην κυβερνητική πρόταση, σύμφωνα με το Μαξίμου. Σε δηλώσεις του έξω από το πρωθυπουργικό Μέγαρο ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ)σημείωσε ότι «η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως εισάγεται από την κυβέρνηση». Άφησε δε αιχμές προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι που προσανατολίζονται να καταψηφίσουν τονίζοντας πως «η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική, εκ των πραγμάτων, σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μία νεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολιτική». Σε ό,τι αφορά τα της Συνταγματικη΄ς αναθεώρησης για την οποία επίσης έγινε συζήτηση με τον πρωθυπουργό ο Φώτης Κουβέλης τάχθηκε υπέρ μιας μερικής ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ «που σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα αποτελούν μεταβίβαση εξουσιών από τον χώρο της κυβέρνησης και ειδικότερα από τον χώρο της Βουλής προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Αντιθέτως, πρόσθεσε πως «μία ενδεχόμενη ρύθμιση για την απόδοση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει, ταυτόχρονα, να σημάνει και την αναγκαία αναβάθμιση του κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας, που είναι η Βουλή των Ελλήνων».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:25