search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:42
MENU CLOSE

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: «Η ανάκαμψη δεν είναι ορατή»

20.07.2016 17:32
Ξεκινά η συζήτηση επί της πρότασης της ΝΔ, για εξεταστική για την οικονομία - Media

 

Ερωτηματικά και έντονες ανησυχίες για την σκοπιμότητα και τις πιθανότητες επιτυχίας των μέτρων που ψήφισε πριν ενάμισι μήνα η κυβέρνηση, εκφράζει η επιστημονική ομάδα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, υπό τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Παρότι εξαρχής οι συντάκτες της τριμηνιαίας έκθεσης τονίζουν πως «δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις για την Ανάπτυξη από την εφαρμογή του νέου Μνημονίου», τονίζεται ότι «σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ανάκαμψη δεν είναι ορατή».

Αντιθέτως, όπως υπογραμμίζεται, «η ύφεση βαθαίνει με ανησυχητικές ενδείξεις» καθώς «το 1ο τρίμηνο του 2016 αποτελεί το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο όπου η ελληνική οικονομία καταγράφει αρνητικό ρυθμό». Τονίζεται μάλιστα ότι «πριν την υφεσιακή υποτροπή από το 3ο τρίμηνο του 2015, η ελληνική οικονομία είχε καταγράψει για 6 συνεχόμενα τρίμηνα θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης».

Χαρακτηρίζουν έτσι «υψηλό και μη ρεαλιστικό» τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018 «ο οποίος μάλιστα πρέπει να επιτευχθεί μέσω βαρύτατων φορολογικών μέτρων».

Διαβλέπουν όμως και τον κίνδυνο για νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό και προειδοποιούν και για περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, «όσο η συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα δε μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα του συστήματος». Και ναι μεν η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών ελλειμμάτων το 2019 στο 8,50% ως ποσοστό του ΑΕΠ (από 9,03% με το βασικό σενάριο) «εάν όμως τα ελλείμματα δεν καλυφθούν, αυτό συνεπάγεται νέες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις» τονίζεται.

Ιδιαίτερα επικριτική είναι όμως η έκθεση για τα φορολογικά μέτρα τα οποία επέλεξε, αντί άλλων που συζητούνταν, η κυβέρνηση. Όπως τονίζεται:

– «οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση όπως αυτές που θεσπίστηκαν με το νόμο 4389/2016 δεν μπορεί παρά να δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη αποτελεσματικότητά της, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί».

– «με τη θέσπιση και των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στους έμμεσους και άμεσους φόρους οι φορολογούμενοι καλούνται στην ουσία να μειώσουν την καταναλωτική τους δαπάνη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις παλιές και νέες τους υποχρεώσεις ενώ τα κίνητρα για φοροδιαφυγή αυξάνονται».

– «την περίοδο 2010-15, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων, τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 24%, και τα έσοδα από τους άμεσους φόρους μειώθηκαν κατά 5,24% . Το 2015 σε σχέση με το 2014 τα συνολικά φορολογικά έσοδα μειώθηκαν κατά € 1,7 δισ.»

«Ωστόσο, η Κυβέρνηση νομοθέτησε μια σειρά από νέες αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» διαπιστώνουν με έκπληξη οι συντάκτες της τριμηνιαίας έκθεσης για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 00:42