search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 19:38
MENU CLOSE

Προκλητική η Άγκυρα για τις δηλώσεις Κοτζιά για την εισβολή στην Κύπρο

20.07.2016 21:55
Προκλητική η Άγκυρα για τις δηλώσεις Κοτζιά για την εισβολή στην Κύπρο - Media

 

Ως κακοπροαίρετη χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ “την προσπάθεια του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά να συνδέσει την απόπειρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία με το καθεστώς των εγγυήσεων στην Κύπρο”.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αντιμετωπίζει με λύπη την ανακοίνωση του Έλληνα ΥΠΕΞ σχετικά με την εισβολή στην Κύπρο η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ότι η ανακοίνωση Κοτζιά συνιστά “κακοπροαίρετο εγχείρημα να συνδεθεί αναγκαστικά η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου με το καθεστώς εγγυήσεων στην Κύπρο το οποίο στηρίζεται στις Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας του 1960”.

“Μετά τη φρικτή απόπειρα πραξικοπήματος, προσδοκούμε από τη γείτονά μας Ελλάδα να αποφεύγει αυτού του είδους τις ατυχείς ανακοινώσεις, με σκοπό να επωφελείται από την κατάσταση που προέκυψε και να ενεργεί στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων καλής γειτονίας, με πνεύμα δημοκρατικής αλληλεγγύης, όπως αναμένεται να επιδειχθεί μετά την προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση “αποτελεί πικρή σύμπτωση η πραγματοποίηση το 1974 την ίδια ημέρα, την 15η Ιουλίου, ενός αιματηρού πραξικοπήματος”.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με αφορμή τη συμπλήρωση των 42 χρόνων από την τουρκική εισβολή, τόνιζε με ανακοίνωσή του: «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, σήμερα συμπληρώνονται 42 ολόκληρα χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, απαρχή της συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και συνέχιζε: «Οι συνέπειες της τουρκικής επίθεσης, περιλαμβάνουν τον ξεριζωμό 200.000 και πλέον Κυπρίων από τις αρχέγονες εστίες τους, το ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων, τον συστηματικό και, σύμφωνα με τουρκοκυπριακές διαμαρτυρίες, συνεχιζόμενο μέχρι και σήμερα ακόμα, τουρκικό εποικισμό και την σύληση της ελληνικής και χριστιανικής κληρονομιάς των κατεχομένων περιοχών.

»Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα.

»Διαρκές μέλημα και κορυφαία επιδίωξη της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, η οποία δεν πλήττει μόνο τα δικαιώματα της Ελληνοκυπριακής αλλά και εκείνα της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας. Στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης, συνολικής και συμφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

»Σήμερα, υποκλινόμαστε στην μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974. Εκφράζουμε τον σεβασμό και την πατριωτική ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπριους και Ελλαδίτες.

»Η Ελλάδα βρίσκεται και θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου, αρωγός και συμπαραστάτης του κυπριακού ελληνισμού και ολόκληρου του κυπριακού λαού».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03