search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:52
MENU CLOSE

Εγκλωβισμένοι στα hotspots

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1927
21-07-2016
24.07.2016 03:00
prosf-10.jpg

Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων

«Δεν αντέχουμε ούτε έναν παραπάνω πρόσφυγα». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική απάντηση ανώτερης αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., με νευραλγική θέση στον τομέα διαχείρισης του μεταναστευτικού, σε ερώτηση του «Π» σχετικά με τις τεχνικές δυνατότητες της Ελλάδας σε περίπτωση αύξησης των ροών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη γειτονική χώρα.
«Ακόμα και με τις ροές των τελευταίων μηνών, οπότε και ο μέσος όρος των ανθρώπων οι οποίοι περνούν παράνομα στη χώρα μας δεν υπερβαίνει τους 100 την ημέρα, κάθε μήνα προστίθενται 1.000 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες στα hotspots.» λέει στο «Π» η επιτελάρχης της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υπό την ευθύνη της τη διαχείριση της «καυτής πατάτας» του μεταναστευτικού ζητήματος. 
 
Την ίδια ώρα η διαδικασία καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, που έχουν υποβάλει οι εννιά στους 10 πρόσφυγες, προχωρά με «ρυθμούς χελώνας».
«Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Μια διαδικασία που υπολογίζαμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, με την εξέταση τουλάχιστον του 50% των αιτημάτων για τη χορήγηση ασύλου, φαίνεται ότι καθυστερεί. Και αυτό σε πρώτο βαθμό. Γιατί για όσες αιτήσεις απορριφθούν ο ενδιαφερόμενος πρόσφυγας ή μετανάστης έχει δικαίωμα προσφυγής στο δευτεροβάθμιο όργανο της Επιτροπής Ασύλου. Είναι οι Επιτροπές για τις οποίες ψηφίστηκε πρόσφατα ο σχετικός νόμος που ορίζει τη στελέχωσή τους από δύο δικαστικούς και ένα μέλος της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει την εξέταση των εκκρεμών φακέλων» λέει η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. 
 
Όσον αφορά την ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο μέτωπο του προσφυγικού το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, και με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα να «τρέχουν», συνεκλήθη έκτακτο συμβούλιο σε επίπεδο κορυφής της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού και της ΕΥΠ, του Ν. Τόσκα παρόντος. 
Εκεί, επισημάνθηκε η ανάγκη της ενίσχυσης των θαλάσσιων περιπολιών στο Αιγαίο, της έκκλησης προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου από τις αρμόδιες επιτροπές, καθώς και της ενίσχυσης των αστυνομικών δυνάμεων στις παράκτιες περιοχές των νησιών που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα hοtspots.
 
Αφόρητη η κατάσταση
Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Συντονιστικού για τη Μετανάστευση, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις δομές ξεπερνά τις 8.500. 
«Αυτήν τη στιγμή στη Μόρια (σ.σ.: Λέσβος) μεταξύ των προσφύγων βρίσκονται και 1.200 Πακιστανοί. Όλοι τους οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν καμιά πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου, επομένως θα πρέπει άμεσα να απελαθούν. Όσο όμως καθυστερεί η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων τους από την Επιτροπή Ασύλου, αυτοί παραμένουν έγκλειστοι στο hotspot, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις ήδη πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν εκεί. Μετά τα επεισόδια δε που σημειώθηκαν στο hotspot της Λέρου, μεταφέραμε από εκεί τους ανηλίκους έτσι ώστε να αποφορτιστεί η τεταμένη ατμόσφαιρα, αλλά και να μειωθεί όσο το δυνατόν ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εκεί» αναφέρει στο «Π» η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
 
Μαχαιρώματα, ναρκωτικά…
Αλλά και στην Αττική οι συνθήκες στα hotspots επιδεινώνονται. Συνωστισμός, τεράστια έλλειψη πληροφόρησης και επικοινωνίας, ατελείωτες ώρες αναμονής για τις συνεντεύξεις ασύλου ή τις αποφάσεις αυτών. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι αυτή της απόγνωσης και της απελπισίας. Οι άσχημες συνθήκες και η βαθιά απογοήτευση έχουν οδηγήσει σε ξεσπάσματα βίας και ταραχών, παρόμοια με αυτά που έχουμε δει να συμβαίνουν στα hotspots στα ελληνικά νησιά, όπου οι βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσφυγες και ντόπιους έχουν γίνει πιο συχνές. 
 
Τα άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στον καταυλισμό του Ελληνικού, μεταξύ αντίπαλων ομάδων Αφγανών για τον «έλεγχο» των παράνομων δραστηριοτήτων που έχουν αναπτυχθεί εκεί, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αφγανού μετανάστη από μαχαίρωμα και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δύο ομοεθνών του. 
Τους τελευταίους μήνες είναι σχεδόν καθημερινές οι αναφορές όχι μόνο για τον πρόχειρο προσφυγικό καταυλισμό στο Ελληνικό, αλλά και για το λιμάνι του Πειραιά σχετικά με διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, ληστείες, καθώς και επιθέσεις σε βάρος γυναικών στον, χωρίς όμως να έχει υπάρξει επίσημη καταγγελία στην Αστυνομία. 
 
Προσφυγόπουλα – «όμηροι»
Πριν από λίγες ημέρες έσπασε ένας σωλήνας στα ντους και το κελί πλημμύρισε. Φτιάχναμε αυτοσχέδια φράγματα με τα ρούχα μας για να σταματήσουμε το νερό» (Ηοuman B. 17 xρόνων, πρόσφυγας από τη Συρία). 
«Όταν έφτασα στην Ελλάδα με κράτησαν για πέντε ημέρες σε ένα βρόμικο υπόγειο κελί χωρίς παράθυρα. Κοιμόμουν πάνω στην ίδια κουβέρτα μαζί με άλλους τέσσερις ενήλικες κρατούμενους. Μοιραζόμασταν την ίδια τουαλέτα, που δεν είχε πόρτα, ενώ μας πετούσαν το φαγητό από μια μικρή τρύπα στη σιδερένια πόρτα του κελιού» (Bamrak K., 16 χρόνων πρόσφυγας από το Αφγανιστάν).
 
Αυτές είναι δύο από τις μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση – «καταπέλτη» σχετικά με τις συνθήκες παραμονής και κράτησης των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που βρίσκονται στη χώρα μας, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το Διεθνές Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι ελληνικές αρχές κρατούν για μήνες προφυλακισμένα στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων πολλά ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, κάτω από εξαιρετικά άσχημες συνθήκες» ανέφεραν εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την οποία παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της αυτοψίας που πραγματοποίησε κλιμάκιο του οργανισμού σε δύο αστυνομικά τμήματα το χρονικό διάστημα μεταξύ 26 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, παίρνοντας συνεντεύξεις από ανήλικους κρατούμενους.
 
Μάλιστα, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου, δεν επιτράπηκε στα μέλη του κλιμακίου η είσοδος στα κρατητήρια των δύο αστυνομικών τμημάτων.
Στις συνεντεύξεις που έδωσαν στο Παρατηρητήριο έντεκα παιδιά, ορισμένα εκ των οποίων δήλωσαν ηλικία μικρότερη των 14 χρόνων, αναφέρθηκαν σε κελιά ανθυγιεινά, ασφυκτικά γεμάτα, βρόμικες κουβέρτες, κακό και λίγο φαγητό, καθώς επίσης και σε περιορισμένη πρόσβαση σε κοινωνικούς λειτουργούς και νομικές υπηρεσίες. 
Επίσης, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Παρατηρητηρίου, διοικητής αστυνομικού τμήματος στη Βόρεια Ελλάδα παραδέχθηκε ότι είχε «φιλοξενήσει» 23 παιδιά σε κρατητήρια που με το ζόρι χωρούσαν 10 άτομα.
 
Το Διεθνές Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση στην πολιτεία για την άμεση μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών που παραμένουν υπό κράτηση σε κοινωνικές δομές για τη φιλοξενία ανηλίκων, καθώς και για την επίσπευση των διαδικασιών για την επανένωση των παιδιών αυτών με συγγενείς τους που ζουν μόνιμα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή για την εξεύρεση ανάδοχης οικογένειας για την προσωρινή φιλοξενία τους.
Σε εκκρεμότητα επίσης παραμένει από την πολιτεία η ομαλή ένταξη των χιλιάδων ανήλικων προσφύγων και μεταναστών, που ζουν με τις οικογένειές τους στους προσωρινούς καταυλισμούς, στα σχολεία, παρόλο που η έναρξη της νέας σχολικής περιόδου απέχει κάτι λιγότερο από 60 ημέρες. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:52