search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:37
MENU CLOSE

Ετοιμάζονται για άμυνα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1927
21-07-2016
23.07.2016 03:00
mits-20.jpg

H «γαλάζια» στρατηγική κατά της κυβερνητικής επίθεσης

«Όλα καλά» ήταν το μονολεκτικό σχόλιο του κατά τα άλλα λαλίστατου Ευάγγελου Μεϊμαράκη καθώς έβγαινε από το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή χτες το μεσημέρι, την ώρα που η Συγγρού έκανε λόγο για «αίθριο και ανέφελο καιρό» στις σχέσεις της νέας ηγεσίας με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος, ενώ συμπλήρωνε ότι «είναι ώρα μάχης» και όλα τα κορυφαία στελέχη είναι στην πρώτη γραμμή. 
 
Η ανακωχή – προσωρινή; – που επετεύχθη χτες αποτελεί έναν κρίσιμο σύμμαχο του Μητσοτάκη προκειμένου να αντέξει την κυβερνητική αντεπίθεση, που αναμένεται να είναι διαρκείας και έχει στόχο τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. 
Η συνάντηση που έγινε ύστερα από απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία των δύο μονομάχων ακολούθησε την επικοινωνία του Μεϊμαράκη με τον Κώστα Καραμανλή και μια σειρά διαρροών τις προηγούμενες μέρες από την πλευρά του Βαγγέλη με τις οποίες τόνιζε την ανάγκη να στηριχτεί ο Κυριάκος στον αγώνα που δίνει κατά του ΣΥΡΙΖΑ. 
Τον τελευταίο καιρό και μετά τα κρούσματα εσωστρέφειας και διαφορετικών τοποθετήσεων που έδωσαν την εικόνα Βαβέλ, ο Μητσοτάκης έχει πυκνώσει τις επαφές του με τους πρώην πρωθυπουργούς Καραμανλή και Σαμαρά, προκειμένου να μαζευτεί το κλίμα και βουλευτές και στελέχη να μπουν ξανά σε συντεταγμένες ράγες. 
Το σκορποχώρι που συνάντησε ύστερα από μια εβδομάδα απουσίας στο εξωτερικό επιχείρησε να το ανατρέψει με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη εβδομάδα, όπου και απηύθυνε συστάσεις για την πολιτική λειτουργία. 
Στη Συγγρού εκτιμούν ότι αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση επιχειρεί να αμαυρώσει την εικόνα του προέδρου της αλλά και του κόμματος, επανερχόμενη στο θέμα της διαπλοκής. Ο προφανής στόχος της κυβέρνησης, προσθέτουν, είναι να εκτραπεί η συζήτηση από τα ζητήματα καθημερινότητας και των οικονομικών δυσχερειών των πολιτών και να επικρατήσει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη κατά της διαπλοκής. 
Η μέχρι τώρα τακτική της Ν.Δ. είναι να μην εμπλέκεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά να απαντά συνολικά το κόμμα και οι αρμόδιοι τομεάρχες για τα θέματα που θέτει η κυβέρνηση. Οι επικοινωνιολόγοι του κόμματος επιμένουν ότι δεν πρέπει να μπαίνει μέσα στη «φωτογραφία της διαπλοκής» ο πρόεδρος του κόμματος απαντώντας στις κυβερνητικές επιθέσεις γιατί έτσι πετυχαίνει τον πόλεμο φθοράς που συστηματικά έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούν.
Μάλιστα οι στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. ετοιμάζουν από τώρα τις απαντήσεις στα όσα αναμένεται να του καταλογίσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ζητήσει η Ν.Δ. για τη διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου.
 
Τα σκάνδαλα 
Παρότι όλοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιθετικός και να επαναφέρει τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων της Ν.Δ., στα ζητήματα της Siemens, της «λίστας Λαγκάρντ», αλλά και τις σχέσεις της Ν.Δ. με τραπεζικά και χρηματιστηριακά στελέχη, όπως ο διευθυντής της UBS Χρήστος Σκλαβούνης, που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη, και ο Σταύρος Παπασταύρου, στη Συγγρού εμμένουν ότι η κυβέρνηση, όσο κι αν πετά την μπάλα στην εξέδρα, δεν μπορεί να αποσείσει τις ευθύνες της, αφού δεν έχει πια μόνο κυβερνητικό μέλλον, αλλά και παρελθόν. 
Έτσι κι αλλιώς ο Κυριάκος ετοιμάζεται για ένα επιθετικό μπαράζ κατά της κυβέρνησης με στόχο να επισφραγίσει τη δημοσκοπική πρωτοκαθεδρία του εν μέσω θέρους, προκειμένου από τις αρχές του Σεπτεμβρίου και από τη Θεσσαλονίκη να αρχίσει να διατυπώνει πλευρές του οικονομικού του προγράμματος. 
Ο Μητσοτάκης στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα επιχειρήσει να απαντήσει στις βολές του πρωθυπουργού για εξουσιομανία, που τον καθιστά όμηρο του θηριώδους μπόνους των 50 εδρών και την πλήρη διαστρέβλωση της ψήφου του λαού. Στη Ν.Δ. γνωρίζουν ότι η θέση που έχουν λάβει για τον εκλογικό νόμο είναι αντιδημοφιλής, αλλά γύρω από αυτήν επιχειρούν να συσπειρώσουν όλες τις συντηρητικές κοινωνικές δυνάμεις που εκτιμούν τις ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις. 
Η Ν.Δ. άλλωστε επιχείρησε να σπάσει το πνεύμα πολιτικής απομόνωσης στο οποίο βρέθηκε καταθέτοντας τροπολογία για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ και η εντελώς αρνητική στάση του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ τη βοηθά στην αντικυβερνητική αντεπίθεση. 
Στη Συγγρού επιχειρούν να διατυπώσουν την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα θέλει αλλαγή, αλλά αυτό θα γίνει, όπως λένε, μετά τις επόμενες εκλογές και με βάση τη δική τους ρηξικέλευθη πρόταση, που θα κατατεθεί σε λευκό πολιτικό χρόνο και δεν θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής πίεσης, όπως τώρα – συμπληρώνουν – που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται να ομολογήσει ότι έχει απολέσει την πολιτική πρωτοκαθεδρία. 
Η μάχη για τον εκλογικό νόμο όμως θα δώσει τη θέση της στην αντιπαράθεση για τις προτάσεις επί του Συντάγματος, όπου εκεί υπάρχει σοβαρό εσωκομματικό θέμα. Οι πρώην πρωθυπουργοί Σαμαράς και Καραμανλής, αλλά και μια σειρά στελεχών, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τάσσονται υπέρ της εκλογής του Προέδρου από τον λαό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφωνεί και επιχειρεί να επιβάλει την άποψή του στο κόμμα. 
Μόλις προχτές, ο πούρος καραμανλικός Ευριπίδης Στυλιανίδης βγήκε με επιχείρημα ότι τον έπεισε η επιχειρηματολογία του πατρός Μητσοτάκη για εκλογή του Προέδρου από τον λαό. Το παιχνίδι αυτό με την εκλογή Προέδρου, το οποίο παίζει με άνεση ο Τσίπρας, έχει ενοχλήσει σφόδρα τη νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ., η οποία βλέπει ότι τίθενται συνεχώς εμπόδια σε όποια θέση επιχειρεί να επιβάλει στο κόμμα. 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει μια τάση να αποδομεί κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά βλέπει ένα μεγάλο κομμάτι του στελεχιακού μηχανισμού είτε απρόθυμο είτε να κρυφοαποδέχεται τα σχέδια Τσίπρα. Προφανώς αυτό το εσωτερικό ανακάτεμα διευκολύνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που είναι η υπονόμευση του Κυριάκου, μέσα από τον μύθο (;) της υπόγειας σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Καμμένου με τον Κώστα Καραμανλή. Ένας μύθος (;) που δύσκολα καταλύεται και κυρίως μόνο έπειτα από εκλογές και αν επιτευχθεί ο μητσοτάκειος στόχος και διακαής πόθος: η αποκαραμανλοποίηση… 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15