search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:20
MENU CLOSE

Έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας στη Νίκαια, μετά από πολιτική θύελλα

21.07.2016 10:07
Δεν σταμάτησαν το φορτηγό οι αστυνομικοί στη Νίκαια της Γαλλίας - Τι αναφέρει έκθεση των γαλλικών αρχών - Media
 
Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί τη νύκτα της περασμένης εβδομάδας που έγινε η φονική επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια, ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε να διενεργηθεί έρευνα από το σώμα που επιθεωρεί την εθνική αστυνομία.
 
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ ανακοίνωσε την κίνηση αυτή μετά τις κατηγορίες πολιτικών από τη Νίκαια ότι οι ρυθμίσεις, στις οποίες είχε προβεί η αστυνομία, ήταν ανεπαρκείς για τις εκδηλώσεις με ευκαιρία την εθνική εορτή της Γαλλίας, στη διάρκεια των οποίων ο δράστης οδήγησε ένα μεγάλο φορτηγό σε ζώνη όπου απαγορευόταν η κυκλοφορία και σκότωσε 84 ανθρώπους που αναχωρούσαν αφού είχαν παρακολουθήσει το θέαμα των πυροτεχνημάτων.
 
Κατά την έρευνα που θα πραγματοποιηθεί από το σώμα επιθεώρησης της αστυνομίας, που στη Γαλλία είναι ευρέως γνωστό ως η «αστυνομία της αστυνομίας», θα εξετασθεί λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο είχε αποκλεισθεί η περιοχή για τις εκδηλώσεις της 14ης Ιουλίου, καθώς και το πώς ελεγχόταν.
 
Την κίνηση επιδοκίμασε ο Κριστιάν Εστροζί, ο επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Αλπ-Μαριτίμ, όπου βρίσκεται η Νίκαια. Ο δεξιός πολιτικός είχε ηγηθεί της επίθεσης εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, διατυπώνοντας εναντίον της κατηγορίες για χαλαρά μέτρα ασφαλείας.
 
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation, μόνο ένα περιπολικό της αστυνομίας έφραζε την είσοδο του πεζόδρομου στην Promenade des Anglais όταν έφθασε το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της 14ης Ιουλίου στη Νίκαια, πληροφορία που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, που χαρακτήρισε την πληροφορία «μη αληθή».
 
Σύμφωνα με τη Liberation, που επικαλείται «αστυνομική πηγή που είδε τις εικόνες από το σύστημα παρακολούθησης, […] ένα και μοναδικό αυτοκίνητο της αστυνομίας, και συγκεκριμένα της δημοτικής αστυνομίας, βρισκόταν στην είσοδο του πεζόδρομου από την πλευρά της θάλασσας» στο σημείο όπου η οδική αρτηρία είχε πεζοδρομηθεί το βράδυ της γιορτής όταν έφθασε το φορτηγό.
 
Κανένα μέλος της γαλλικής αστυνομίας δεν ήταν παρόν εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται έναν μάρτυρα. «Για την ακρίβεια , οι δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας είχαν δώσει τη θέση τους στις 20.30 στη δημοτική αστυνομία. Κατά συνέπεια, κανένα αυτοκίνητο της γαλλικής αστυνομίας δεν υπήρχε την ώρα εκείνη για να φράξει τον δρόμο», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δηλώνει ότι το πρώτο μπλόκο που πέρασε το φορτηγό ήταν ένα σημείο εκτροπής της κυκλοφορίας και οπτικού ελέγχου» και ότι «η δημοτική αστυνομία είχε αντικαταστήσει , όπως προβλεπόταν, τη γαλλική αστυνομία στο μπλόκο στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα».
 
Διαβεβαιώνει επίσης ότι η γαλλική αστυνομία είχε λάβει μέτρα στην είσοδο της πεζοδρομημένης ζώνης με την τοποθέτηση ενός σημείου «ελέγχου και προστασίας» με δύο οχήματα «σταθμευμένα κάθετα». «Έξι μέλη της γαλλικής αστυνομίας» ήταν παρόντα στο σημείο και «ήσαν οι πρώτοι που επενέβησαν απέναντι στο φονικό φορτηγό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, που υπογραμμίζει ότι «η πρόσβαση στον πεζόδρομο ελεγχόταν από τη γαλλική αστυνομία».
 
Στις 16 Ιουλίου, η νομαρχία του διαμερίσματος Αλπ-Μαριτίμ (Alpes-Maritimes) είχε ανακοινώσει ότι η επιχείρηση προστασίας «είχε ανατεθεί στα πιο ευαίσθητα σημεία σε πληρώματα της γαλλικής αστυνομίας, ενισχυμένα από τη δημοτική αστυνομία».«Αυτό ίσχυε κυρίως στο σημείο εισόδου του φορτηγού, με την απαγόρευση πρόσβασης μέσω της τοποθέτησης οχημάτων που εμπόδιζαν την είσοδο στο οδόστρωμα», τη στιγμή που το φορτηγό πέρασε ανεβαίνοντας στο πεζοδρόμιο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας.
 
Χθες, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε ενώπιον των βουλευτών ότι για τις δυνάμεις ασφαλείας που είχαν τοποθετηθεί στο σημείο είχε ερωτηθεί και συμφωνήσει η δημοτική αρχή της Νίκαιας. «Νέο ψέμα», του απάντησαν ο Κριστιάν Εστροζί (Les Republicains), πρώην δήμαρχος της Νίκαιας και ο διάδοχός του Φιλίπ Πραντάλ. «Οι συσκέψεις στις οποίες αναφέρεται ο πρωθυπουργός είναι προπαρασκευαστικές συσκέψεις στις οποίες η νομαρχία , η οποία κατευθύνει τα μέτρα ασφαλείας συγκεντρώνει το σύνολο των συμμετεχουσών αρχών και τους δίνει οδηγίες», δήλωσαν οι δύο άνδρες.
 
Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών απαντά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που τοποθετήθηκαν στις 14 Ιουλίου σε ό,τι αφορά την γαλλική αστυνομία «αντιστοιχούσαν ακριβώς σε ό,τι είχε συμφωνηθεί στις προπαρασκευαστικές συσκέψεις ανάμεσα στην αστυνομική διεύθυνση και τη δημοτική αρχή και στα συμπεράσματα στα οποία είχαν φθάσει από κοινού».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:20