search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:30
MENU CLOSE

«Βόμβα» Λιου σε Τσίπρα: Απομείωση χρέους εντός της θητείας Ομπάμα

21.07.2016 14:16
«Βόμβα» Λιου σε Τσίπρα: Απομείωση χρέους εντός της θητείας Ομπάμα - Media

 

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη, οι επενδύσεις, καθώς και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζακ Λιού το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε στον πρωθυπουργό πως οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα.

Νωρίτερα, στον σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, πριν τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, Τσίπρας και Λιού συμφώνησαν αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε επίσης η σημασία της Ελλάδας για τη σταθερότητα τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Ευρώπη έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, και παρά τις κρίσεις που η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στο πεδίο της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.

 

Λιου: Εδώ και ένα χρόνο μιλάμε για τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας

Ειδικότερα, ο Τζακ Λιού μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα τη θέση της αμερικανικής ηγεσίας ότι στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση του χρέους πριν από τη λήξη της θητείας Ομπάμα, καθώς και πως το πρόγραμμα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι ο σκοπός είναι να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ είπε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και σέβονται τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για να μπει η χώρα και η οικονομία σε έναν δρόμο ανάπτυξης. Σημείωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ, τουλάχιστον εδώ και έναν χρόνο, επισημαίνουν τη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι στις σημερινές συνθήκες οι εξελίξεις στην Τουρκία και η αβεβαιότητα που προκαλεί το Brexit υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη για σταθερότητα και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Τέλος, αναφέρθηκε στους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με έμφαση στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη δίωξη των διασυνοριακών φορολογικών υποθέσεων, με την Αθήνα να θέτει το θέμα συνεργασίας για το ζήτημα της UBS και να ζητά να υπάρξει συνεργασία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και με το FBI, προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που σχετίζονται με τη UBS και αφορούν υποθέσεις φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:30