search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:53
MENU CLOSE

Τα σχέδια των Τραπεζών για το «φρέσκο χρήμα»

23.07.2016 15:31
Ανατίναξαν ΑΤΜ στην Καρδίτσα - Media

 

Στην απελευθέρωση του «φρέσκου χρήματος», των μετρητών δηλαδή που θα κατατίθενται στις Τράπεζες από χθες, προχώρησε η κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αν και έτοιμες οι Τράπεζες να υποστηρίξουν τις αλλαγές που επέρχονται από τη νέα χαλάρωση των capital controls, το σύστημα θα λειτουργήσει ουσιαστικά από τα μέσα της εβδομάδος, το νωρίτερο την Τρίτη.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τις τροποποιήσεις που απαιτούνται στα μηχανογραφικά τους συστήματα, ώστε να είναι εφικτή στην πράξη η χαλάρωση.

Ο λόγος είναι τεχνικής φύσεως και έγκειται στην ανάγκη μικρών βελτιώσεων και τεχνικών δοκιμών τη Δευτέρα.

Tι προβλέπεται

Ειδικότερα, έχει προβλεφθεί να λειτουργήσουν τα συστήματα των Τραπεζών σε δύο πόλους: από τη μία πλευρά θα εκλαμβάνουν τις υφιστάμενες έως χθες καταθέσεις ως «δεσμευμένες» (αφορά τα ποσά που ήδη μέχρι χθες υπήρχαν κατατεθειμένα στις τράπεζες) και από την άλλη, θα διαχωρίζουν το «φρέσκο» χρήμα ή οποιαδήποτε νέα κατάθεση, ως «αποδεσμευμένα κεφάλαια».

Ετσι, θα έχει τη δυνατότητα το αποταμιευτικό κοινό να προβαίνει σε άνευ όρων αναλήψεις (ως το 100%) της αξίας των χρημάτων που επιστρέφει στις Τράπεζες.

Ο μόνος περιορισμός είναι ότι δεν θα είναι εφικτές οι αναλήψεις από τα ΑΤΜs των τραπεζών, πέραν του ποσού των 420 ευρώ την εβδομάδα ή 840 το δεκαπενθήμερο, καθώς δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικά όρια ανάληψης από τα ΑΤΜs.

Θα μπορεί όμως ο καταθέτης, να σηκώνει όσα χρήματα επιθυμεί (από τα νέα χρήματα που κατέθεσε μετά τις 22/7), από το κατάστημα.

Για παράδειγμα, καταθέτης πάει την άλλη εβδομάδα στην Τράπεζα και καταθέτει την Τετάρτη επιπλέον 3.500 ευρώ. Μπορεί να σηκώσει το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων του την Παρασκευή (420 ευρώ) από το ΑΤΜς και αν επιθυμεί το Σάββατο, άλλα 420 ευρώ (ή συνολικά 840 ευρώ το Σάββατο για ένα δεκαπενήμερο) και να κάνει ανάληψη από το κατάστημα, όσα επιθυμεί από τα 3.500 ευρώ.

Ενδιαφέρον αποτελεί ότι ως νέα κατάθεση και «φρέσκο» χρήμα, νοείται ακόμη και αν κάποιος επανακαταθέσει τα 420 ευρώ ή τα 840 ευρώ που δικαιωματικά θα έχει σηκώσει από τα ΑΤΜς. Αν δηλαδή, κάποιος χρησιμοποιήσει μόνο 300 από τα 840 που σήκωσε από τα ΑΤΜ για ένα δεκαπενθήμερο και επανακαταθέσει τα υπόλοιπα 540 ευρώ, αυτά θα θεωρούνται «νέο χρήμα».

Προεξοφλημένη η υπουργική απόφαση

Η αγορά ανέμενε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη νέα χαλάρωση των μέτρων μετά το «πράσινο φως» που έδωσαν οι θεσμοί αυτή την εβδομάδα.

Στην ουσία, η δημοσίευση στο ΦΕΚ και η υπουργική απόφαση της Παρασκευής ήταν προεξοφλημένη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Χουλιαράκης, εξέφρασε τις προηγούμενες ημέρες την αισιοδοξία ότι με αφορμή τα νέα περιθώρια που ανοίγονται προς τους συναλλασσομένους, θα υπάρξει μια δυνητική εισροή 3 -4 δισ. ευρώ προς το πιστωτικό σύστημα.

Oπως είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή «η ΕΚΤ ενέκρινε το επόμενο μεγάλο κύμα χαλάρωσης των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές. Ένα από τα μέτρα που ενέκρινε ήταν ότι το φρέσκο χρήμα εξαιρείται από τους περιορισμούς. Προσδοκία μας λοιπόν είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα τονωθεί με μερικά δισ ευρώ νέου χρήματος» είπε και τόνισε ότι μια «συντηρητική εκτίμηση» προβλέπει εισροή 3 ή 4 δισ. ευρώ νέου χρήματος με σημαντικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία».

Πώς απαντούν οι τράπεζες

Απέναντι στις εξελίξεις οι τράπεζες έχουν ετοιμάσει πακέτα προθεσμιακών καταθέσεων συνδεδεμένα με προγράμματα παροχών και επιστροφών. Σε μια εποχή που δεν είναι εφικτή η ανταγωνιστική τιμολόγηση και η παροχή υψηλών επιτοκίων, το «δέλεαρ «περιορίζεται στον χώρο της επιβράβευσης, μέσω συστήματος συγκέντρωσης πόντων και ανταμοιβή στις καθημερινές συναλλαγές.

Πηγή: euro2day.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:53