17/10/2019 17:50:40

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση: Πλατιά συζήτηση με ορίζοντα την άνοιξη του 2017

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική αναθεώρηση: Πλατιά συζήτηση με ορίζοντα την άνοιξη του 2017 - Media

 

Η συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία η διαδικασία διαλόγου θα ανοίξει επισήμως τη Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση, τέθηκε στο επίκεντρο της ΠΓ. Υπήρξε επίσης αποτίμηση της ψήφισης του εκλογικού νόμου, η οποία χαρακτηρίστηκε από τα μέλη του οργάνου ως "πολιτική και ηθική νίκη". 

Στην ΠΓ μετείχαν και οι υπουργοί Γ. Κατρούγκαλος, Χρ. Βερναρδάκης οι οποίοι επεξεργάζονται τα ζητήματα της αναθεώρησης.

Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση κομματικές πηγές αναφέρουν ότι τη Δευτέρα θα ανοίξει μια πλατιά διαδικασία διαλόγου με ορίζοντα την άνοιξη του 2017.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κοινός τόπος μεταξύ των μελών της ΠΓ ήταν ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές "δεν μπορεί να είναι δουλειά τεχνοκρατών και ειδικών, αλλά πρέπει στη διαδικασία αυτή να εμπλακούν ενεργά οι πολίτες".

Αναφορικά με τη ψήφιση του εκλογικού νόμο:

  • Κρίθηκε θετικό το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να φέρει τώρα τον εκλογικό νόμο και να προωθήσει ένα πα΄γιο αίτημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων την καθιέρωσης της απλής αναλογικής. 
  • Υπογραμμίζεται επίσης, ως θετικό στοιχείο το γεγονός ότι ψηφίστηκε με ευρεία κοινβοβουλευτική πλειοψηφία καθώς τα επίμαχα άρθα συγκέντρωσαν 179 και 189 ψήφους, κάτι που έδειξε, σύμφωνα με τα στελέχη της ΠΓ ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούν να εκφραστούν ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
  • Τέλος, εκτιμήθηκε ότι κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου αποδυναμώθηκε η ΝΔ και αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.