search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:33
MENU CLOSE

Κώστας Ζαχαριάδης: H απλή αναλογική είναι μόνο η αρχή

24.07.2016 08:18
Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αποτελέσματα των Γερμανικών εκλογών - Media

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, αποτιμά τα πολιτικά συμπεράσματα μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής από τη Βουλή

 

Σε εκτενή αποτίμηση των πολιτικών συμπερασμάτων και των προοπτικών που διανοίγονται μετά την ψήφιση της απλής αναλογικής από τη Βουλή, προχωρά ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, με άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπό τον τίτλο «Απλή αναλογική, μόνο η αρχή…».

Ο κ. Ζαχαριάδης επισημαίνει ότι «η απλή αναλογική, η ισότιμη αντιστοίχιση ψήφων και εδρών στη Βουλή, είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους». Αποδομεί το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί «συντριπτικής ήττας» της κυβέρνησης λόγω μη συγκέντρωσης 200 ψήφων, επισημαίνοντας ότι δεν έχει υπάρξει άλλο σημαντικό νομοσχέδιο που να εισηγήθηκε η κυβέρνηση και να άθροισε τόσο μεγάλη πλειοψηφία όσο αυτή των 180 ψήφων που άθροισαν τα επίμαχα άρθρα της απλής αναλογικής, δεδομένου ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αποτελείται από 153 βουλευτές.

Υπογραμμίζει ότι αποτυπώθηκε η σύγκρουση δύο κόσμων: της συντηρητικής αντίληψης που εκφράζει τον φόβο της αλλαγής του συστήματος παρά τα αδιέξοδα που δημιούργησε στη χώρα, και, από την άλλη, της στρατηγικής για την άρση της κρίσης μέσω της ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος και της ανάγκης για κυβερνήσεις ευρύτατων συναινέσεων και πραγματικής αντιπροσώπευσης.

Χαρακτηρίζει αναμενόμενη τη στάση της ΝΔ που «εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κατεστημένου και των συμφερόντων του» και ασκεί δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ σχετικά με την προσπάθεια να συνδέσει την κυβέρνηση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. «Ας καθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης τα έδρανα της αντιπολίτευσης και την ηγεσία της ΝΔ από τους φιλομεταξικούς, τους φιλοπαπαδοπουλικους και τους μεταφασίστες γιατί λερώνουν την δημοκρατική παράδοση και τους αγώνες που έχει κάνει ο συντηρητικός χώρος στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Ο κ. Ζαχαριάδης χαρακτηρίζει, από την άλλη, «ακατανόητη» τη στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που «άφησαν τη δυνατότητα για τα κόμματα τους την επόμενη μέρα να είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην πολιτική ζωή της χώρας». «Δυστυχώς ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ είναι στην οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών a la carte», σχολιάζει.

Ολόκληρο το άρθρο του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη:

«Απλή αναλογική, μόνο η αρχή…»

Υπάρχουν, όπως φαίνεται, ορισμένες κομβικές στιγμές στην πολιτική για την ανάδειξη ιδεολογιών, κομμάτων, κινήσεων, προσώπων και ηγεσιών.

Τέτοιες στιγμές ζήσαμε στη Βουλή κατά τη συζήτηση της απλής αναλογικής. Μια συζήτηση στην οποία αν αφαιρέσεις τους υψηλούς τόνους και τις στιγμές έντασης, αυτό που μένει και το οποίο στο μέλλον θα έχει καθοριστική σημασία, είναι οι διαφορές πολιτικής στρατηγικής ή η έλλειψη στρατηγικής.

Στη συζήτηση στη Βουλή συγκρούστηκαν δύο κόσμοι: η συντηρητική αντίληψη, η οποία μίλησε για τον φόβο της αλλαγής του συστήματος παρά τα αδιέξοδα που δημιούργησε στη χώρα από τη μια και από την άλλη η στρατηγική και το σχέδιο για την άρση της κρίσης μέσω της ανασυγκρότησης του πολιτικού συστήματος και της ανάγκης για τη δημιουργία κυβερνήσεων ευρύτατων συναινέσεων και πραγματικής αντιπροσώπευσης.

Σε ολόκληρη αυτή τη σύγκρουση υπήρξε επιπλέον κι ένας άλλος σημαντικός πόλος αναφοράς, τα μαζικά μέσα ενημέρωσης. Ένας πόλος διαμεσολάβησης με έκδηλη στην πλειονότητά του την αγωνία και τον φόβο για τις αλλαγές που θα έρθουν στο πολιτικό σύστημα από την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Η επιχειρηματολογία αυτού του κέντρου διαμεσολάβησης στηρίχτηκε στον φόβο της ακυβερνησίας, δηλ. τον φόβο της συναίνεσης και την πίστη του στην ανωριμότητα των πολιτών-ψηφοφόρων, των αντιπροσώπων-βουλευτών και των πολιτικών κομμάτων, τους ίδιους δηλαδή που κατά τα άλλα διαφημίζουν ότι μπορούν και θα μπορούσαν να κυβερνούν, να εκλέγουν και να εκλέγονται με αυτοδυναμία.

Η απλή αναλογική, η ισότιμη αντιστοίχιση ψήφων και εδρών στη Βουλή, είναι πλέον νόμος του ελληνικού κράτους, θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Η ψήφος των νέων από τα 17 έτη ηλικίας είναι νόμος του ελληνικού κράτους, θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για συντριπτική ήττα της κυβέρνησης γιατί δεν συγκέντρωσε 200 βουλευτές. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές, τα επίμαχα άρθρα άθροισαν 180 βουλευτές και απ’ όσο θυμάμαι δεν υπήρξε άλλο σημαντικό νομοσχέδιο που να εισηγήθηκε η κυβέρνηση και να άθροισε αυτή την πλειοψηφία.

Και για τη μεν Νέα Δημοκρατία η στάση της ήταν αναμενόμενη. Δεν πιστεύει στην απλή αναλογική, δεν πιστεύει στην ισοτιμία της ψήφου, εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού κατεστημένου και των συμφερόντων του.

Η στάση όμως του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ είναι ακατανόητη, όπως ακατανόητη επίσης είναι και η επιχειρηματολογία της υποστήριξης των θέσεων τους για το εκλογικό σύστημα. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μόλις πριν από 4 μήνες στην πρώτη πανελλαδική συνδιάσκεψή της υποστήριξε την προγραμματική της θέση για απλή αναλογική και κατάργηση του bonus. Δεν τη ψηφίζει σήμερα επειδή στην πολιτική της ερμηνεία αυτό συνδέεται με κάποιου τύπου πολιτικό όφελος ή σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε σχέση με το συμφέρον το δικό της, της χώρας, των πολιτών και της δημοκρατίας. Το δε ΠΟΤΑΜΙ ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τη λογική των κυρίαρχων media επισύρει τον φόβο της ενδεχόμενης ύπαρξης πολλών κομμάτων στη Βουλή και την ακυβερνησία, όταν όλη η ρητορική του, ακόμη και οι λόγοι της ίδρυσής του, ήταν η επιδίωξη για νέα πρόσωπα, νέα κόμματα και νέες δυνάμεις στην πολιτική!!! Συμπεριφορά μικρών κομμάτων σε κρίσιμες κομβικές στιγμές για τη χώρα και ηγεσιών που αδυνατούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

Μοναδική θετική εξαίρεση σε ολόκληρο αυτόν τον χώρο η στάση της ΔΗΜΑΡ και του προέδρου της Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος όχι μόνο λοιδορήθηκε από τα media με εξαιρετικά άκομψο τρόπο, αλλά και από το εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, με δηλώσεις και συνεντεύξεις από πρόσωπα που πρωτοστατούν στην ιδέα της συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Αλήθεια όταν οι κ. Γεννηματά και κ. Θεοδωράκης θα βρεθούν σε ευρωπαϊκή σύνοδο των «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» όπου συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές τους και ερωτηθούν γιατί δεν υπερψήφισαν την κατάργηση του bonus των 50 εδρών που δεν ισχύει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα τι θα απαντήσουν; Όταν ερωτηθούν γιατί άφησαν τη δυνατότητα για τα κόμματα τους την επόμενη μέρα να είναι ρυθμιστικός παράγοντας στην πολιτική ζωή της χώρας τι θα πουν; Δυστυχώς ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ είναι στην οικογένεια των «Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» a la carte. Να τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ευρώπη. Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων προχώρησαν στη συγκρότηση της νέας πολιτικής κίνησης «Προοδευτική ομάδα» (Progressive Caucus) μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο με στόχο να αναζητήσουμε συγκλίσεις και να οικοδομήσουμε, βήμα-βήμα, μια προοδευτική αριστερή απάντηση για την Ευρώπη στον 21ο αιώνα.

Η απλή αναλογική είναι μια σοβαρή δημοκρατική μεταρρύθμιση, μια σημαντική εκσυγχρονιστική τομή. Πρέπει να συμφωνήσουμε τι συνέβη στην χώρα το 2010. Ήταν απλώς μια εκτόξευση των ελλειμμάτων; Το χρέος απλώς έγινε απολύτως μη διαχειρίσιμο ή ήταν και εξακολουθεί να είναι μια βαθιά δομική κρίση πλαισίου αρχών και αξιών που αντανακλά σε όλες τις πτυχές της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής οργάνωσης της χώρας; Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε το δεύτερο, άρα για να βγούμε από την κρίση και να χαράξουμε ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον χρειάζεται σαρωτικές αλλαγές και ριζικές ανατροπές σε μια σειρά ζητημάτων που μέχρι σήμερα μπορούν να αποτελούν σταθερές, ταμπού, θέσφατα κλπ… Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστική επιτάχυνση σε όλους τους τομείς ώστε να ανακαθοριστεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας, της πολιτικής, της καθημερινότητας. Είναι ευθύνη μας και υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε σε αυτές τις αλλαγές που πιστεύουμε θα τις αγκαλιάσει η κοινωνία.

Αντί επιλόγου… Ήταν μεγάλη πολιτική απρέπεια η τοποθέτηση του κ. Δένδια που συνέδεσε την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία με την απλή αναλογική, τι θέλει να μας πει δηλαδή; Ο κ. Μητσοτάκης αντί να το μαζέψει την επόμενη μέρα προσχώρησε σε μια μεγάλη πολιτική αθλιότητα, σχετικά με τα όσα ειπώθηκαν αναφορικά με την τοποθέτηση της Χρυσής Αυγής. Δεν ξέρω πόση ιστορία ξέρει ο κ. Μητσοτάκης, δεν ξέρω πόση ιστορία ξέρουν οι λογογράφοι του, ας μην εκστομίζει όμως με τέτοια ευκολία τέτοιες απρέπειες. Στα έδρανα του Κοινοβουλίου κάθονται οι Μηταφίδης, Μανιός, Μπαλαούρας, Μπαλάφας (σίγουρα ξεχνάω πολλούς) που υπέστησαν βασανιστήρια από την ακροδεξιά και τον φασισμό. Η Αριστερά ήταν είναι και θα είναι στην Ελλάδα και την Ευρώπη το σχολείο των αγώνων και της δημοκρατίας, με βασανισθέντες, εξορισθέντες, νεκρούς. Ας καθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης τα έδρανα της αντιπολίτευσης και την ηγεσία της ΝΔ από τους φιλομεταξικούς, τους φιλοπαπαδοπουλικους και τους μεταφασίστες γιατί λερώνουν τη δημοκρατική παράδοση και τους αγώνες που έχει κάνει ο συντηρητικός χώρος στην Ελλάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:31