search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:52
MENU CLOSE

Θεοδωράκης: Συντηρητική η πρόταση Τσίπρα για το Σύνταγμα – Η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το plan x

26.07.2016 17:12
Θεοδωράκης: Ή κλείστε την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή - Media

 

«Θέλουμε ένα Σύνταγμα προοδευτικό και όχι ένα Σύνταγμα γραφειοκρατικό και συντηρητικό, σαν αυτό που παρουσίασε ο κ Τσίπρας», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για τις αλλαγές του Συντάγματος στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων. Στις δηλώσεις που έκανε φτάνοντας στην Κρήτη, για να παραβρεθεί στην κηδεία του στελέχους του Ποταμιού Δημήτρη Καδιανάκη, ο επικεφαλής του Ποταμιού, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα για θέματα που αφορούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα προνόμια των πολιτικών και την λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών. Σ’ ό,τι αφορά το θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα όσα έγιναν στο δραματικό εξάμηνο του 2015 και οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το plan x και να μην κρύβεται.

Ειδικότερα ο Στάυρος Θεοδωράκης ανέφερε για τη συνταγματική αναθεώρηση:

«Το Σύνταγμά μας πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν αλλάζει όμως με φιέστες. Θέλουμε ένα Σύνταγμα προοδευτικό και όχι ένα Σύνταγμα γραφειοκρατικό και συντηρητικό, όπως αυτό που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας. Είπε επί παραδείγματι, ότι οι πολίτες μπορούν να μαζέψουν 1.000.000 υπογραφές για να αλλάξουν έναν από τους νόμους που ο ίδιος θα έχει ψηφίσει – να γίνει ένα δημοψήφισμα δηλαδή. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές. Επί παραδείγματι: μη κρατικά πανεπιστήμια -το ζητά η νεολαία μας, το ζητά η πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο θέμα των προνομίων που έχουν οι πολιτικοί, στη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών -που είναι το μέλλον. Δεν μπορεί η πολιτική να βασίζεται μόνο στις αποφάσεις των κομμάτων. Υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη ανεξάρτητες αρχές. Εν κατακλείδι: Δεν πιστεύω ότι η πρόταση του κ. Τσίπρα, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Πιο πολύ με απασχολεί ο τρόπος που την παρουσίασε, η φιέστα που θέλει να στήσει σε όλη τη χώρα για να ξεχάσουμε τα προβλήματα που έχουμε και να ασχοληθούμε με το Σύνταγμα του μέλλοντος».

Για την εξεταστική επιτροπή που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο:

«Μέχρι σήμερα δυστυχώς οι εξεταστικές δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Σας θυμίζω ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος είχε αθωωθεί από την εξεταστική της Βουλής πριν τον πιάσουν οι εισαγγελείς. Γι’ αυτό δεν έχω και πολλές ελπίδες με τις εξεταστικές. Παρ’ όλα αυτά, ζητάμε από την κυβέρνηση να απαντήσει στα μεγάλα αναπάντητα ερωτήματα που δημιούργησε η συμπεριφορά της το καλοκαίρι του 2015. Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το plan x. Θα πρέπει να ανακοινώσει τι ετοίμαζε να κάνει εκείνη την εποχή -θυμάστε όλα αυτά που έχουν αποκαλυφθεί τις τελευταίες μέρες: για κρατικοποιήσεις, επιστρατεύσεις, έξοδο του ευρώ και έκδοση κάποιων παλιόχαρτων. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν από την κυβέρνηση, που πρέπει να μην κρύβεται, λέγοντας απλώς ότι υπήρξαν κάποια σχέδια που δεν θα εφαρμοζόντουσαν ποτέ. Θέλουμε αυτά τα σχέδια για να εκτιμήσει ο ελληνικός λαός, να ξέρει σε τι περιπέτεια παραλίγο να μπούμε».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:52