search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:02
MENU CLOSE

Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις μετά τη χαλάρωση των capital controls

28.07.2016 15:27
Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις μετά τη χαλάρωση των capital controls - Media

 

«Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανότατα περισσότερες καταθέσεις με τη νέα χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)», είναι ο τίτλος σημειώματος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s που περιλαμβάνεται σε επισκόπησή του (Moody’s Credit Outlook).

Ο οίκος αναφέρεται στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χαλάρωση των capital controls. «Η χαλάρωση των capital controls θα βοηθήσει πιθανότατα τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, επειδή τα νέα χρήματα που θα επιστρέφουν στις τράπεζες δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό αναλήψεων», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν σταδιακά στις τοπικές τράπεζες μέρος των χρημάτων που διατηρούν εκτός του τραπεζικού συστήματος».

Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανερχόταν στα 54,4 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών στο τέλος του Ιουνίου, με κόστος περίπου 1,5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι νέες καταθέσεις είχαν μέσο ετήσιο επιτόκιο 0,85% στο τέλος Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, εάν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις πελατών τους στο ορατό μέλλον, σημειώνει ο Moody’s. «Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βελτιώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και την κερδοφορία των τραπεζών, τα οποία, με τη σειρά τους, θα ενίσχυαν την πιστωτική ευρωστία των ελληνικών τραπεζών», προσθέτει ο οίκος.

«Αναμένουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο και την πιθανή επιστροφή σε οριακή κερδοφορία φέτος, μετά από σημαντικές ζημίες που σημειώθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια, θα βοηθήσει στη μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα», σημειώνεται, και προστίθεται: «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα των πάνω από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων πελατών που χάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2014».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:02