search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:27
MENU CLOSE

Στιγμές… αβροφροσύνης από ΥΠΕΞ Γαλλίας-Βρετανίας: «Αγαπητέ Μπόρις» – «Σε ευχαριστώ Ζαν Μαρκ»

28.07.2016 16:23
Στιγμές... αβροφροσύνης από ΥΠΕΞ Γαλλίας-Βρετανίας: «Αγαπητέ Μπόρις» - «Σε ευχαριστώ Ζαν Μαρκ» - Media

 

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό και ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, που ανέλαβε καθήκοντα πρόσφατα, αντήλλαξαν αβρότητες σήμερα στο Παρίσι κι επισήμαναν τις «αξίες, τους κοινούς αγώνες» και την φιλία που ενώνει τις χώρες τους, στο πλαίσιο ενός γεύματος εργασίας.

«Αγαπητέ Μπόρις» ξεκίνησε, χαμογελώντας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Μου είπαν, αγαπητέ Μπόρις, ότι η οικογένειά σου από την πλευρά της μητέρας σου έχει ρίζες στην περιοχή της Νάντης, την πόλη μου» επισήμανε ο Ερό.

«Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στη Γαλλία σήμερα, σε ευχαριστώ Ζαν-Μαρκ που με υποδέχθηκες σε μια τόσο δύσκολη περίοδο» απάντησε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, μιλώντας άπταιστα γαλλικά. Είναι η πρώτη επίσκεψη του Μπόρις Τζόνσον στην Ευρώπη σε διμερές επίπεδο.

Μία ημέρα μετά τον διορισμό του την 13η Ιουλίου στο Φόρεϊν Όφις, που εξέπληξε πολλούς, ο Ερό είχε δηλώσει ότι ο Τζόνσον είχε «πει πολλά ψέματα» κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το Brexit.

Οι δύο άνδρες, αφού αναφέρθηκαν στα ζητήματα της τρομοκρατίας και των μεγάλων διεθνών κρίσεων, σύντομα ασχολήθηκαν με το θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Ελπίζω ότι υπήρξα ξεκάθαρος σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα κι αν η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, εμείς δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη και θέλουμε να έχουμε όσο το δυνατόν στενότερες σχέσεις με τους συμμάχους μας, ιδίως με τη Γαλλία, τα επόμενα έτη» επανέλαβε ο Βρετανός υπουργός.

Ο Ερό από την πλευρά του ευχήθηκε ότι η οργάνωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας να γίνει «με συντονισμένο, αποτελεσματικό, επαγγελματικό, ειλικρινή και ισότιμο τρόπο».

Αναφερόμενος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας—κι ενώ η Γαλλία έχει βυθιστεί στο πένθος έπειτα από δύο επιθέσεις σε διάστημα 15 ημερών την ευθύνη των οποίων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος—ο Γάλλος ΥΠΕΞ εξήρε τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών του Παρισιού και του Λονδίνου.

«Πολεμάμε στην ίδια μάχη. Πρόκειται για τα ίδια διακυβεύματα και τις ίδιες απειλές τα οποία αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, όποιο κι αν είναι το όραμά μας για το μέλλον της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Η Βρετανία είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία, μοιραζόμαστε κοινές αξίες» υπογράμμισε ο Μπόρις Τζόνσον, που τόνισε ότι «έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσει μια στενή σχέση» με τον Γάλλο ομόλογό του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:26