search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:22
MENU CLOSE

Διαφάνεια τώρα με όποιο κόστος

03.12.2009 08:07

Στην επείγουσα ανάγκη κάθαρσης της πολιτικής ζωής και τη διερεύ νηση σκοτεινών υποθέσεων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τα τε λευταία χρόνια συμπίπτουν ο Γιώρ γος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, όπως προκύπτει και από την πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα το βράδυ.

Στην επείγουσα ανάγκη κάθαρσης της πολιτικής ζωής και τη διερεύ νηση σκοτεινών υποθέσεων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τα τε λευταία χρόνια συμπίπτουν ο Γιώρ γος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, όπως προκύπτει και από την πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρα τίας, παρ’ ότι ήταν εξαιρετικά αμήχανος και αιφ νιδιασμένος από την πρόταση για συνάντηση πριν καλά καλά συνέλθει από την… έκπληξη της υπερβολικά άνετης εκλογής του, ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικός.

Φαίνεται όμως ότι δεν έχει ουσιαστικά αντίρρη ση να διερευνηθούν μέχρις εσχάτων υποθέσεις όπως αυτές της Siemens, των ομολόγων, αλλά ακόμη και του Βατοπεδίου, αν προκύψουν νέα στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν τα δεδο μένα, παρ’ ότι η σκο τεινή αυτή υπόθεση έχει παραγραφεί.

Ο Γιώργος Παπαν δρέου, από την άλλη, που έκανε βασικό εκλογικό του σύνθη μα τη διαφάνεια, δεν σκοπεύει να παραδώσει τα όπλα στο πεδίο αυτό. Θεωρεί με τη σειρά του ότι έχει λάβει σχετική εντο λή των πολιτών διά του εκλογικού αποτελέσματος και κυρίως επιθυμεί να πείσει όλους όσοι έμειναν εκτός πολιτικής, αρνούμενοι να συμπράξουν σε ένα «διεφθαρμένο» πολιτικό σκηνικό.

Θέματα διαφάνειας

Το μέγεθος της αποχής στις εκλογές ήταν τέτοιο ώστε αναγκάζει και τους δύο ηγέτες των κομμά των εξουσίας να προχωρήσουν γρήγορα σε κινή σεις για την άρση της τρομερής καχυποψίας για την πολιτική, αλλά και την αναβάθμιση της ηθικής υπόστασης των πολιτικών και την αξιοπιστία του συστήματος, που έχουν υπονομευτεί τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός, όπως λένε οι συνεργάτες του, περίμενε «στωικά» να ολοκληρωθεί η διαδι κασία εκλογής νέου προέδρου της Ν.Δ. πριν αρχί σει να ξεσκεπάζει τις πρωτοβουλίες του, τις οποίες ωστόσο είχε αναγγείλει πριν από την ανάρρηση του Σαμαρά στον προεδρικό θώκο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γι’ αυτό και δεν… μάσησε καθόλου να καλέσει «ατάκα κι επιτόπου» τον παλιό του συμφοιτητή, την ίδια κιόλας μέρα της εκλογής του, σε μια συνά ντηση ουσίας, αφού η γνωριμία τους χάνεται στα βάθη της δεκαετίας του ’70.

Ο Παπανδρέου, που ετοιμάζεται να ασκήσει όλα τα κοινοβουλευτικά δικαιώματα που του δίνει ο Κανονισμός της Βουλής προκειμένου να συστα θούν εξεταστικές επιτροπές τόσο για τη Siemens όσο και για τα ομόλογα, αλλά και να διερευνηθούν πτυχές εξοπλιστικών παραγγελιών, βιαζόταν να δει τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ζητούσε επίμονα συνεργασία από τον Κώστα Καραμανλή στα ζητήματα διαφάνειας, όχι για να κάνει επίδειξη, αλλά επειδή εκτιμά ότι η ηθική στην πολιτική είναι απαράβατος όρος επιβίωσής της στις δύσκολες μέρες μας, ειδικά στην Ελλά δα, όπου η διαφθορά έχει φτάσει στο απόγειό της. Και έτρωγε πόρτα από έναν αυτάρεσκο Κα ραμανλή, που ποτέ δεν ξεπέρασε την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζει οτιδήποτε δεν μπορεί να ελέγξει», επισημαίνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Ο ίδιος εκτιμά ότι, ως πρωθυπουργός, είναι θέ μα αρχής να επαναλάβει την πρόταση για διακομ ματική συνεργασία στο καυτό αυτό θέμα ελπίζο ντας ότι θα έχει καλύτερη τύχη με τον νέο ηγέτη της Ν.Δ. απ’ ό,τι με τον προκάτοχό του.

Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., από την άλλη, προ βληματίζεται, αφού δεν θέλει να δείξει ότι σύρεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ ή ότι διακατέχεται από σύν δρομα εκδίκησης και διώξεων μέσα στο κόμμα του. Συνεργάτες του, ωστόσο, επισημαίνουν ότι το βροντερό «παρών» της βάσης της Ν.Δ., που ξεπέρασε μηχανισμούς και κομματικές νομενκλα τούρες, έστειλε ηχηρά μηνύματα για:

κάθαρση μέχρις εσχάτων σε όλα τα επίπεδα της Ν.Δ.,

ανάκτηση του ηθικού κύρους της Δεξιάς στην Ελλάδα,

απομάκρυνση όλων των… παρασίτων που φύ τρωσαν τα τελευταία χρόνια στην αυλή του Μεγά ρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης.

Πολιτικοί υποστηρικτές του επισημαίνουν, άλ λωστε, ότι η διαδικασία κάθαρσης, και μάλιστα με πολύ μεγάλη ένταση, προβλήθηκε έντονα από την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μίλησε με ευθύ τητα για την απομάκρυνση «γκόλντεν μπόις» και όλων όσοι πλήγωσαν την παράταξη.

Επίσης επισημαίνουν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι, στην τελευταία αποχαιρετιστήρια συνάντηση του Σαμαρά με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, το νέο αφεντι κό της Ρηγίλλης ζήτησε να ενημερωθεί σε βάθος για τα οικονομικά του κόμματος και γενικώς την κατάσταση που υπάρχει με το ταμείο.

Οι κατευθύνσεις που έχει δώσει στους συνερ γάτες του είναι να ψάξουν τα πάντα προκειμένου ο ίδιος να είναι ενήμερος για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί ως προς τα οικονομικά του κόμματος και να μην υπάρξει κάποιος αιφνιδια σμός στο μέλλον, αντίστοιχος με αυτόν που έπα θαν στο ΠΑΣΟΚ από την ομολογία Τσουκάτου ότι έβαλε χρήματα από τη Siemens στα κομματικά ταμεία για τον προεκλογικό αγώνα.

Συνεπώς δεν μπορεί ο νέος πρόεδρος να κατη γορηθεί ότι κυνηγά… μάγισσες. Αντίστοιχο, άλλω στε, ήταν το αίτημα που κυριάρχησε στο έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, όπου όλοι όσοι μίλησαν ζήτησαν κάθαρση «εδώ και τώρα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 16:21