search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:16
MENU CLOSE

Πόσο αλκοόλ απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

29.07.2016 17:14
Πόσο αλκοόλ απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας - Media

 

Η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ έχει καρδιοπροστατευτική δράση, όπως προκύπτει από μεγάλες μελέτες που έχουν γίνει για το θέμα.

Μεγάλη έρευνα που έγινε από το Emory University School of Medicine σε συνεργασία με το Yale University School of Medicine αφορούσε σε 2.235 ασθενείς, ο μέσος όρος ηλικίας των οποίων ήταν τα 74 χρόνια.

Αρχικά, κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά μετά το πέρας της έρευνας, η οποία διήρκεσε 14 χρόνια, 281 από αυτούς είχαν αναπτύξει τη νόσο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν ενάμισι ποτήρι αλκοόλ ημερησίως είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιακή ανεπάρκεια σε σχέση με αυτούς που απείχαν εντελώς από το αλκοόλ.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών (κρασιού, μπίρας, καθώς και άλλων πότων) είναι εξίσου ευεργετική και για τους καρδιοπαθείς, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο νέας καρδιακής προσβολής.

Άλλη έρευνα αφορούσε σε δείγμα 1.913 ασθενών, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί για καρδιαγγειακά προβλήματα σε διάστημα πέντε ετών. Ένα χρόνο αργότερα, διαπιστώθηκε ο θάνατος 317 ατόμων από το δείγμα, που οφειλόταν σε καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν επτά ή περισσότερα ποτηράκια αλκοόλ την εβδομάδα είχαν 30% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν και όσοι κατανάλωναν λιγότερα από επτά ποτηράκια την εβδομάδα μείωναν τον κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο κατά 20% σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.

Οι ερευνητές πάντως κρούουν των κώδωνα του κίνδυνου ενάντια στην υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών επισημαίνοντας ότι η κατάχρησή του προκαλεί, μεταξύ άλλων, υπέρταση, εγκεφαλικά και αρρυθμίες.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι γιατροί διστάζουν να συστήσουν στους ασθενείς να πίνουν ένα ποτήρι την ημέρα, παρά τα οφέλη του για την καρδιά.

 

Πηγή: onmed.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:15