search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:34
MENU CLOSE

Reuters: Η ΕΚΤ σκέφτεται τη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο στήριξης

09.06.2011 06:16
Reuters: Η ΕΚΤ σκέφτεται τη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο στήριξης - Media

Το ενδεχόμενο της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters.

Το ενδεχόμενο της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters.

Κατά αυτόν τον τρόπο, ανοίγει δυνητικά ο δρόμος για την ανταλλαγή των ομολόγων των επενδυτών με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Tο δημοσίευμα του πρακτορείου, με τίτλο: «Περιορισμένη χρεοκοπία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων», αναφέρει ότι αν και η ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι αντίθετη σε μία μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα σήμαινε πλήρη χρεοκοπία, εκτιμάται ότι εξετάζει ένα σενάριο, με βάση το οποίο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα κήρυσσαν την Ελλάδα σε μερική ή «επιλεκτική» χρεοκοπία, ελαχιστοποιώντας την επίπτωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στον ίδιο τον ισολογισμό. Αν πράγματι η ΕΚΤ υποστηρίξει το εν λόγω σενάριο θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των διεθνών πιστωτών για τη χορήγηση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε με επιστολή του να υπάρξει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα που θα έχουν μεγαλύτερη κατά επτά χρόνια περίοδο λήξης.

Η κήρυξη της Ελλάδας σε μερική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης θα μπορούσε, αναφέρει το δημοσίευμα, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των αγορών και υποβάθμισης του αξιόχρεου άλλων αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρούσαν μετά σε άρση του χαρακτηρισμού περιορισμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα σε ορισμένες εβδομάδες, αφού θα είχαν ελέγξει τις συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων των ιδιωτών και θα είχαν αποφασίσει ότι πρόκειται για εθελοντικές συναλλαγές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:34