search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:41
MENU CLOSE

Μετά τη Γερμανία και η Αυστρία απορρίπτει τον εκβιασμό της Τουρκίας

01.08.2016 17:46
Μετά τη Γερμανία και η Αυστρία απορρίπτει τον εκβιασμό της Τουρκίας - Media
 
Σταδιακά εκδηλώνεται η οργή των χωρών-μέλων της ΕΕ για τον εκβιασμό που η τουρκική ηγεσία ασκεί για το ζήτημα της βίζας, προτάσσοντας τη συμφωνία για το προσφυγικό.
 
Μετά τον Γερμανό αντικαγκελάριο, κατηγορηματικά εναντίον ενός εκβιασμού της ΕΕ από μέρους της Τουρκίας σε σχέση με τη συμφωνία στο προσφυγικό τάχθηκε σε σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, διαμηνύοντας πως «η ΕΕ δεν επιτρέπεται να ανεχθεί κανέναν εκβιασμό από την Άγκυρα».
 
Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας απέρριψε τις απειλές του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν σαφείς προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν όλες ανεξαιρέτως, ιδιαίτερα οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι».
 
Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, έχει κάνει επανειλημμένα λόγο για «ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις αυταρχισμού στην Τουρκία» και για «απαράδεκτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη», ενώ σε σχέση με τις απρογραμμάτιστες διαδηλώσεις στη Βιέννη υπέρ του Ερντογάν είχε τονίσει πως αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής ανθρώπους πως θα είναι «πιστοί απέναντι στην Αυστρία», προσθέτοντας ότι «όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά τη συνύπαρξη».
 
Ως έμμεση σύστασή του προς φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν, να εγκαταλείψουν την Αυστρία, είχε εκληφθεί η επισήμανσή του ότι «όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας».
 
Λόγω του «κύματος εκκαθαρίσεων», αλλά και των στοιχείων του υπουργείου του, ότι «οι διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη κατευθύνονταν άμεσα από την Άγκυρα», ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας είχε καλέσει στο υπουργείο τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αυστρία, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, «να υπάρξει σαφήνεια σε ποια κατεύθυνση οδεύει η Τουρκία».
 
Έχει επίσης επαναλάβει τη θέση που είχε εκφράσει εξαρχής, δηλαδή ότι όποιος δεν σέβεται το δημοκρατικό κράτος δικαίου και προωθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, οριστικά δεν έχει θέση στην ΕΕ.
 
Έχει εκφράσει ακόμη την άποψη πως οι χιλιάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος – «και που δεν είναι μόνον συμμετέχοντες στην απόπειρα προερχόμενοι από το στρατό, αλλά είναι και πολλοί δικαστές ή υπάλληλοι της διοίκησης» – βρίσκονταν ήδη εκ των προτέρων σε λίστες προγραφών, διότι διαφορετικά ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει το πώς έγιναν τόσο γρήγορα οι συλλήψεις.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:40