search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:11
MENU CLOSE

Κρυφτούλι με τους νέους φόρους

12.06.2011 09:16
Κρυφτούλι με τους νέους φόρους - Media

Λέγεται ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και οι διαδηλώσεις των αγανακτι­σμένων στο Σύνταγμα υποχρέωσαν το οικονομικό επιτελείο να το ξανασκε­φτεί και να υπαναχωρήσει σε κάποια από τα φορολογικά μέτρα.

Λέγεται ότι οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και οι διαδηλώσεις των αγανακτι­σμένων στο Σύνταγμα υποχρέωσαν το οικονομικό επιτελείο να το ξανασκε­φτεί και να υπαναχωρήσει σε κάποια από τα φορολογικά μέτρα. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες μπορούν να διαβλέ­ψουν ότι είναι μια τακτική που εξασκεί η κυβέρνηση, αφήνοντας για εβδομά­δες ολόκληρες τους δημοσιογράφους να γράφουν μέσω διαρροών για τα πιθανά μέτρα που έρχονται, τεστάροντας έτσι τις αντιδράσεις και ανακοι­νώνοντας εν τέλει ένα πακέτο με τις απαραίτητες «υπαναχωρήσεις».

Έτσι, τα τελευταία εικοσιτετράω­ρα, το περιβάλλον του Γ. Παπακωνσταντίνου διαρρέει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη μειωθεί το αφο­ρολόγητο των 12.000 ευρώ και ζητά προτάσεις από τους ενδιαφερόμε­νους ώστε να καλυφθεί το κενό των 6,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για φέτος και ιδιαίτερα τα 1,5-2 δισ. ευρώ που θα έφερνε στα ταμεία η μείωση του αφορολογήτου. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο θα κλείσει τα στόματα των αμ­φισβητιών του καθώς δεν θα είναι σε θέση να του αντιπροτείνουν κάτι και συνεπώς θα ενισχυθεί η θέση του.

Έκτακτη εισφορά

Διαρρέεται ότι στο τραπέζι βρί­σκεται πρόταση για έκτακτη εισφο­ρά 3% στα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, για να καλυφθεί η εξοικονόμηση των 1,5-2 δισ. ευ­ρώ και να μη μειωθεί το αφορολό­γητο όριο. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι φορολογούμενος με 40 χιλιάδες ευρώ εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει 1.200 ευρώ. Συνεπώς το μέτρο είναι απλώς ένας άλλος τρόπος για να τα πάρει το κράτος από χαμηλά και με­σαία στρώματα.

Επίσης, υπερδιπλασιάζονται τα τεκ­μήρια με τη δικαιολογία ότι κάποια στιγ­μή (!) και αφού επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου θα μειωθούν οι φορολο­γικοί συντελεστές και οι εισφορές.

Όπως ενημέρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, το μαχαίρι των περικοπών δεν πρόκειται να γλιτώσουν οι αμυντικές δαπάνες, ο πολιτισμός και η παιδεία.

Στα πλάνα είναι η επιτάχυνση απο­κρατικοποιήσεων για να βρεθούν τα 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012. Αιχμή του δόρατος είναι η πώληση μετοχών του Δημοσίου σε εμπορικές τράπεζες (Alpha, Εθνική, Πειραιώς) και η άμεση αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, της ΕΛΒΟ, των ΕΛΠΕ και των μεταλλευτικών δικαιωμάτων.

«Εφεδρείες»

Όσο για τις απολύσεις, η κυβέρνη­ση ετοιμάζεται να τις βαφτίσει εφε­δρείες, με ανοικτό το ενδεχόμενο όμως να μην επαναπροσληφθούν! Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να «κοπούν» 200.000 εργαζό­μενοι ως το 2015.

Σύμφωνα με το non paper που έδω­σε ο υπουργός Οικονομικών, κλειδώ­νει η αναλογία μία πρόσληψη για κά­θε δέκα αποχωρήσεις.

Προσπαθώντας να αποσπάσει συ­ναίνεση για τις απολύσεις στο Δημόσιο στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα εμπερι­έχονται και προτάσεις της Νέας Δημο­κρατίας για «εθελούσια μερική απα­σχόληση» και «προσωρινή αποχώρη­ση», με αντίτιμο τη μείωση μισθού.

Στα μισθολογικά είναι δεδομένη η μείωση μεγάλου αριθμού επιδομά­των, η ριζική μείωση στις επιτροπές, η μείωση των υπερωριών και η εναρ­μόνιση του μισθολογίου του Δημοσί­ου με τον ιδιωτικό τομέα.

Το εφάπαξ θα περικοπεί κατά 10% και παράλληλα στις επικουρικές συ­ντάξεις έως 300 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά από 3% έως και 10% για όσες επικουρικές είναι άνω των 600 ευρώ.

Σφίγγει ο κλοιός για Σαμαρά

Και ενώ η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα στην τρόικα ότι δεν τίθεται ου­σιαστικό θέμα ανταρσίας εντός ΠΑΣΟΚ και ότι το πρόγραμμα θα ψηφι­στεί έστω και με διαμαρτυρίες, ο Α. Σαμαράς επιχειρεί να πείσει την Ε. Ε. ότι δεν είναι μνημονιοσπάστης, αλλά υποστηρίζει τους δημοσιονομι­κούς στόχους του μνημονίου και τις αποκρατικοποιήσεις. Σε συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, παρέθεσε το σχέδιό του για τη φορολογία, υποστηρίζοντας ότι γι’ αυτόν είναι η κόκκινη γραμμή.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι, φοβούμενοι ίσως το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης Παπανδρέου, θέλουν να εξασφαλίσουν εκ των προ­τέρων την υποστήριξη Σαμαρά στο νέο μνημόνιο και κλιμακώνουν τις πιέσεις.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος επίτρο­πος Όλι Ρεν επανέφεραν με δηλώσεις τους το θέμα της συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων, αν και απέφυγαν να πουν ότι αποτελεί προϋ­πόθεση για το νέο πακέτο διάσωσης.

Η βλέψη της Ε.Ε. είναι να γίνουν οι απαραίτητες επικοινωνιακές διορθώ­σεις ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το μεσοπρόθε­σμο επί της αρχής και ας διαφωνήσει σε επιμέρους άρθρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:10