search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:33
MENU CLOSE

Τέξας, ΗΠΑ: Νέος νόμος επιτρέπει τους φοιτητές να παίρνουν τα όπλα τους στα δημόσια πανεπιστήμια

02.08.2016 07:05
Τέξας, ΗΠΑ: Νέος νόμος επιτρέπει τους φοιτητές να παίρνουν τα όπλα τους στα δημόσια πανεπιστήμια  - Media

Ο νέος πανεπιστημιακός νόμος στο Τέξας, που τέθηκε σε ισχύ την Δευτέρα, έχει ωε στόχο, σύμφωνα με αναφορές, να αποτρέψει μαζικές δολοφονίες στο μέλλον – επιτρέποντας τους φοιτητές να κουβαλάνε όπλα για να μπορέσουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που υποστηρίζεται από Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, τα όπλα θα επιτρέπονται στους περισσότερους χώρους των δημόσιων πανεπιστημίων. Παρόλα αυτά, τα ίδια τα πανεπιστήμια θα διαλέξουν σε ποιους χώρους δεν θα επιτρέπονται. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι εκτός αυτόυ του του νόμου.

Η αμφιλεγόμενη απόφαση πάρθηκε στην 50η επέτειο ενός μακελειού σε πανεπιστήμιο, όταν το 1966 ένας φοιτητής άνοιξε πυρ κατά 49 ατόμων, σκοτώνοντας τα 14, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Αυτό ήταν και το πρώτο μακελειό που μεταδόθηκε ζωντανά στις ειδήσεις της τηλεόρασης εθνικής εμβέλειας.

Η τοπική εφημερίδα «Austin American-Statesman» δήλωσε πως αξιωματούχοι τους έχουν πει πως η ημερομηνία ήταν απλά μια σύμπτωση, και πως ο κύριος λόγος που επιλέχτηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι να θεσπιστεί ο νόμος πριν ξεκινήσει το επόμενο πανεπιστημιακό εξάμηνο. Ο νόμος έρχεται μόλις δυο μέρες μετά την επίθεση ένας ένοπλου άντρα που σκότωσε έναν άνθρωπό και τραυμάτισε άλλους τρεις στους δρόμους του Όστιν.

Το Τέξας έγινε η 8η πολιτεία των ΗΠΑ που επιτρέπει τα όπλα στα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων οκτώ είναι και το Όρεγκον, το Κολοράντο και το Γουισκόνσιν. Δεκαοκτώ πολιτείες παρόλα αυτά απαγορεύουν αυτήν την πρακτική.

Πολλοί επιζώντες από το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του Τέξας περίπου μισό αιώνα πριν, βλέπουν τον νόμο ως μια απρόσκετη και παράτολμη προσέγγιση που θα μπορούσε να επιφέρει κι άλλους σκοτωμούς.

Σκληρή κριτική στον συγκεκριμένο νόμο άσκησαν και τρεις καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, οι οποίοι μήνυσαν την πολιτεία του Τέξας ισχυριζόμενοι ότι η ελευθερία του λόγου τους θα μπορούσε να παραβιαστεί, καθώς μαθητές με όπλα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου στο πανεπιστήμιο και πνίγουν την ελεύθερη έκφραση ιδεών.

«Δεν φοβάμαι τα όπλα. Φοβάμαι αυτόν τον συνδυασμό. Στρες εξεταστικής, μη διαγνωσμένα ψυχικά προβλήματα και ικανότητα να μπορείς να κουβαλάς όπλα στα δημόσια πανεπιστήμια», έγραψε στο «Dallas Morning News» η Seema Yasmin, λέκτορας σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο του Ντάλας.

Οι υποστηρικτές πάντως συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι το γεγονός ότι επιτρέπεται στους φοιτητές να κουβαλάνε μαζί τους όπλα στην πανεπιστημιούπολη αυξάνει την ασφάλεια για τους ίδιους αλλά και για τους καθηγητές, γιατί κάθε πιθανό μακελειό η μαζικός πυροβολισμός μπορεί να σταματήσει πιο γρήγορα από ένοπλους πολίτες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:33