search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:26
MENU CLOSE

Η νίκη ζητεί…αντίκρισμα

03.12.2009 11:18

Η «εισβολή» κάπου 800.000 ανθρώπων στην εκλογή προέδρου της Ν.Δ. είχε χαρακτη ριστικά ανατροπής στο εσωτερικό της παραδοσιακής Δεξιάς. Ανέδειξε πρόεδρο τον Σαμαρά κόντρα στη συντριπτική πλει ονότητα των βουλευτών της Ν.Δ., των πο λιτευτών, των αυτοδιοικητικών αρχόντων που ελέγχει, των περισσότερων από τα μεγάλα ΜΜΕ, των παραδοσιακών πολιτι κών οικογενειών του κόμματος, του κομ ματικού μηχανισμού των Μητσοτάκηδων.

Η «εισβολή» κάπου 800.000 ανθρώπων στην εκλογή προέδρου της Ν.Δ. είχε χαρακτη ριστικά ανατροπής στο εσωτερικό της παραδοσιακής Δεξιάς. Ανέδειξε πρόεδρο τον Σαμαρά κόντρα στη συντριπτική πλει ονότητα των βουλευτών της Ν.Δ., των πο λιτευτών, των αυτοδιοικητικών αρχόντων που ελέγχει, των περισσότερων από τα μεγάλα ΜΜΕ, των παραδοσιακών πολιτι κών οικογενειών του κόμματος, του κομ ματικού μηχανισμού των Μητσοτάκηδων. Είναι προφανές ότι ο Σαμαράς οργανισμό κινητοποίησης εκατοντάδων χιλιάδων αν θρώπων δεν θα μπορούσε ούτε να ονειρευ τεί. Του ήρθαν στο πιάτο.

Αυτή η εκλογή φέρει πολλαπλές σηματοδο τήσεις, τις οποίες θα δούμε εν καιρώ. Είναι όμως αυτό ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ορθοποδήσει ένα κόμμα που έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των σκανδά λων, του ηθικού μειονεκτήματος και της πλήρους απαξίωσης εξ αιτίας της κατα στροφικής κυβερνητικής του θητείας; Προφανώς όχι.

Ακόμη και τα πλήθη που συνέρρευσαν στην εσωκομματική κάλπη δεν είναι εγγύηση ότι η Ν.Δ. θα ξανασταθεί στα πόδια της. Παρ’ ότι ο Σαμαράς έχει την ευκαιρία να επιτύχει την ανασύνθεση της παραδο σιακής Δεξιάς – διαδικασία που απέτυχε παταγωδώς εκ των (ακρο)δεξιών της την προηγούμενη περίοδο – ας ενθυμηθεί ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004 κινη τοποίησε 1.000.000 πολίτες που βροντο φώναξαν το περίφημο «Γιώργο άλλαξέ τα όλα». Χρειάστηκε όμως να υπομείνει ακό μη μια εκλογική ήττα, να αμφισβητηθεί η ηγεσία του και, τελικά, να επιστρέψει στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ απλώς έχοντας κερδί σει τις ψήφους της συντριβής του το 2004 – συν… 10.000!

Η κρίση της πολιτικής είναι βαθύτατη και των κομμάτων ακόμη βαθύτερη. Ας μην το λησμονεί κανείς από τους πρωταγωνιστές του φθαρμένου αυτού σκηνικού…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:26