search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Ημερολόγιο καλοκαιριού (4): Η Τήνος σε ρυθμούς Βραζιλίας  

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1928
04-08-2016
06.08.2016 03:00
Ημερολόγιο καλοκαιριού (4): Η Τήνος σε ρυθμούς Βραζιλίας   - Media
 
Το 7ο Τinos Jazz Festival ήταν αφιερωμένο φέτος στη βραζιλιάνικη τζαζ και τα χρώματά της απλώθηκαν σε όλο το νησί με μεγάλη επιτυχία. Με ξεχωριστές συναυλίες, έντονη παρουσία σε χωριά της Τήνου, πολύ σημαντικούς πρωταγωνιστές και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 5 Αυγούστου. 
Και αυτήν τη χρονιά ψυχή του Tinos Jazz Festival –Tinos Loves Rio 2016 φέτος– είναι ο Τήνιος μουσικός Θωμάς Αλβέρτης, που με την ΑΜΚΕ «b jazz» συνεχίζει να διαδίδει τη μεγάλη αγάπη του, την τζαζ, στο νησί – και όχι μόνο. 
Πρωταγωνιστής σε μία από τις πιο ιδιαίτερες βραδιές του φεστιβάλ, στο χωριό Βωλάξ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φετινού Tinos Jazz Festival, o διάσημος τσελίστας και θρύλος της βραζιλιάνικης τζαζ Ζακ Μορελενμπάουμ. To φεστιβάλ είχε τεθεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα. 
Στον Τριπόταμο, στη γραφική πλατεία του Σταυρού, ανάμεσα στα ασβεστωμένα μπαλκόνια και τις πολύχρωμες γλάστρες, με τους φιλόξενους κατοίκους να κερνάνε τσίπουρο και ντόπιες νοστιμιές, οι θεατές απόλαυσαν τον πιανίστα, ενορχηστρωτή και συνθέτη από το Μπέλο Οριζόντε της Βραζιλίας Ζε Νάμεν και την ερμηνεύτρια Ελίνα Σκαρπαθιώτη, που παρουσίασαν μοναδικά μια βραδιά ταξίδι στους βραζιλιάνικους ήχους, με αρώματα κυκλαδίτικα στον αέρα. 
Στον Βώλακα , στο ονειρικό θεατράκι του χωριού, η Μιράντα Βερούλη, τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και επί 20ετίας πρέσβειρα της βραζιλιάνικης μουσικής στην Ελλάδα, με τους έξοχους Desafinados και τη συμμετοχή του εκλεκτού Πέτρου Κούρτη στα κρουστά, έπαιξαν με έντονα χρώματα και ήχους βραζιλιάνικης τζαζ. 
Η βραδιά εξελίχθηκε σε αξέχαστη εμπειρία, όταν ο μεγάλος Ζακ Μορελενμπάουμ πήρε θέση με το τσέλο του στη σκηνή. Για πολλά χρόνια συνεργάτης του Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ, με πάρα πολλές σημαντικές συνεργασίες διεθνώς, πολυταξιδεμένος στη μουσική και στους τόπους της, παρουσίασε ένα αφιέρωμα στους μεγάλους συνθέτες της Μπόσα Νόβα, καθώς και δικές του συνθέσεις. Μαζί του τρεις κορυφαίοι διεθνείς Έλληνες «τζάζμεν», που χρωμάτισαν με τη δική τους έμπνευση τη βραδιά: ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος (τρομπέτα), ο Σπύρος Μάνεσης (πιάνο) και ο Πέτρος Κλαμπάνης (κοντραμπάσο). 
Ακόμα, στο παλιό λιμάνι και στην Παλλάδα τα περίφημα τύμπανα των Batala Atenas ξεσήκωσαν τον κόσμο σε μια μεγάλη γιορτή, ενώ στα Λουτρά, στο Θέατρο των Ουρσουλινών, πολιτιστικό σημείο αναφοράς για τους Τήνιους και τους επισκέπτες του νησιού, η Πάουλα Μορελενμπάουμ με το γκρουπ του «Νεοϋορκέζου» πλέον Πέτρου Κλαμπάνη, παρουσίασαν μουσική από τη δική της δισκογραφία, καθώς και το πρότζεκτ «ΒΡΑZίΛ» του Πέτρου Κλαμπάνη. 
Οι συναυλίες του 7ου Tinos Jazz Festival ολοκληρώνονται αύριο στο δημοτικό σχολείο Υστερνίων, σε σύμπραξη με το Στέρνα Fringe Festival, όπου η Φένια Παπαδόδημα με το Amorgo Quintet, με τους Λεωνίδα Σαραντόπουλο (φλάουτο), Γρηγόρη Ντάνη (κιθάρα), Γιώργο Παλαμιώτη (μπάσο) και Θάνο Χατζηαναγνώστου (τύμπανα), παρουσιάζουν το δικό τους αφιέρωμα στη βραζιλιάνικη τζαζ. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:44