search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:32
MENU CLOSE

Ο καυτός μήνας Αύγουστος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1928
04-08-2016
10.08.2016 03:00
123_2.jpg

Τα μέτωπα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση λίγο πριν τα πρωτοβρόχια και οι στόχοι

Τα μέτωπα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση λίγο πριν τα πρωτοβρόχια και οι στόχοι

Καυτός θα είναι για το ΥΠΟΙΚ και αυτός ο Αύγουστος, αφού μπροστά του έχει τη μίνι αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου με στόχο την αποδέσμευση υποδόσης 2,8 δισ.
 
Πρώτος στόχος είναι η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων καθώς, παρά το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες σε διάφορα επίπεδα, εκκρεμεί το ουσιαστικό τμήμα, που είναι οι εκταμιεύσεις.
 
Επίσης στα μέσα του Αυγούστου θα δημοσιευτούν κρίσιμα οικονομικά δεδομένα. Η κυβέρνηση πρέπει να πιάσει τους βασικούς δημοσιονομικούς στόχους (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% μέσα στο τρέχον έτος). Ο κατάλογος περιλαμβάνει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίμηνο, αλλά και την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο, τον μήνα με τις περισσότερες προγραμματισμένες εισπράξεις ολόκληρου του έτους.
 
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλείται να προωθήσει μέσα στον μήνα τον κατάλογο με τα 15 προαπαιτούμενα. Η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου.
 
Σε αυτήν τη φάση δεν είναι καθόλου σαφές ότι το συγκεκριμένο Eurogroup θα είναι αυτό που θα αποδεσμεύσει το υπόλοιπο ποσό της πρώτης αξιολόγησης, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει την ελληνική πλευρά, καθώς μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ολοκληρωθούν τρεις κρίσιμες διαπραγματεύσεις (υπόλοιπο πρώτης αξιολόγησης, β’ αξιολόγηση και διευθέτηση του χρέους). Δεδομένου ότι αρκετά από τα προαπαιτούμενα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Ζητούμενο, δεδομένου ότι ο βασικός στόχος για τη φετινή χρονιά είναι το χρέος και ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018, είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα προκαλέσουν αρνητικές δηλώσεις από την πλευρά των δανειστών.
 
Σε ομηρία
 
Στον κατάλογο με τα 15 προαπαιτούμενα που εξασφαλίζουν τα 2,8 δισ. ευρώ κυριαρχούν οι νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Έτσι σε ένα είδος ασφαλιστικής ομηρίας κινδυνεύουν να βρεθούν τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενοι πριν από τη συνταξιοδότηση. Παράλληλα με τις επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση θα κληθεί σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσει την απαίτηση των δανειστών για δραματική αύξηση του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα από την πρόσφατη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.
 
Σε πολλές περιπτώσεις, η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης καθίσταται σχεδόν απαγορευτική, καθώς το κόστος θα αυξηθεί έως και πέντε φορές, με συνέπεια να κλείσει η πόρτα εξόδου από την αγορά εργασίας πριν από την ηλικία των 67 ετών.
 
Αιτία, η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς από το 6,67% στο 20%, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, σε συνδυασμό με την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών μας για δραστικό περιορισμό της έκπτωσης του 15% στις εφάπαξ πληρωμές των πλασματικών ετών ασφάλισης.
 
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο μπορούν να αναγνωρίσουν έως και δώδεκα πλασματικά έτη, ενώ στον ευρύτερο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα έως επτά έτη, προκειμένου να διασφαλίσουν ταχύτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
 
Ο χρόνος τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με τον χρόνο συνταξιοδότησής του κλιμακώνεται ως εξής:
 έως τέσσερα χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011,
 έως πέντε χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012,
 έως έξι χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2013 και
 έως επτά χρόνια για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά.
 
Βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση του πλασματικού αυτού χρόνου είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης (12 έτη).
 
Οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωριστούν είναι:
 Επιδότηση λόγω ασθένειας (300 μέρες).
 Επιδότηση ανεργίας (300 μέρες).
 Χρόνος σπουδών (ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά τον χρόνο της αποφοίτησης).
 Χρόνος ανεργίας.
 Χρόνος απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας.
 Χρόνος απεργίας.
 Πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί (ένα έτος για το πρώτο παιδί, δύο για το δεύτερο και συνολικά τρία έτη και πέντε συνολικά έτη για τρίτεκνη μητέρα).
 Χρόνος μαθητείας, έως ένα έτος.
 Για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες στον ΟΑΕΕ, ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν από την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές (έως πέντε έτη).
 
Υπαναχώρηση
 
Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας, επισημαίνεται ότι λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης, άρα δεν απαιτείται η καταβολή οποιουδήποτε ποσού εκ μέρους του ασφαλισμένου.
 
Επίσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να υπαναχωρήσει σε διευκολύνσεις που νομοθέτησε τον Μάιο για ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και μικρομεσαίους που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους.
 
Για τα νέα προαπαιτούμενα διαβάσατε αναλυτικά στις σελίδες 6-7.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15