search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:26
MENU CLOSE

Το μετέωρο βήμα μιας συγχώνευσης

12.06.2011 06:03
Το μετέωρο βήμα μιας συγχώνευσης - Media

Είναι εφικτή μία συγχώνευση Εθνι­κής – Eurobank ή μία τριπλή συγ­χώνευση με ενδιάμεσο το Ταχυ­δρομικό Ταμιευτήριο; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί εδώ και μία εβδομάδα περί­που σε όλες τις συζητήσεις για τις οικο­νομικές εξελίξεις.

Είναι εφικτή μία συγχώνευση Εθνι­κής – Eurobank ή μία τριπλή συγ­χώνευση με ενδιάμεσο το Ταχυ­δρομικό Ταμιευτήριο; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί εδώ και μία εβδομάδα περί­που σε όλες τις συζητήσεις για τις οικο­νομικές εξελίξεις.

Το «Π», που από την περασμένη εβδομάδα έχει θέσει το θέμα ως υπαρ­κτό, μαθαίνει ότι μόνο μία κίνηση αρκεί για να σηματοδοτηθούν αλυσιδωτές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, και μάλιστα επικαλείται την κατ’ ιδίαν συ­ζήτηση που είχε για το θέμα αυτό με κορυφαίο παράγοντα του κλάδου. Το μόνο ερώτημα είναι πότε και από ποιον θα γίνει η κίνηση.

Ασφυκτικό περιβάλλον

Το περιβάλλον είναι ούτως ή άλλως ασφυκτικό και οδηγεί αναγκαστικά σε εξελίξεις: Η πίεση των δανειστών είναι φορτική, οι παραινέσεις της τρόικας συ­νεχείς, οι στρόφιγγες της ΕΚΤ κλειστές, ενώ οι εκτιμητικοί οίκοι καραδοκούν στη γωνία για ακόμη ένα χτύπημα στην αξιολόγηση των ελληνικών ομίλων. Όπως σημείωνε ο ίδιος παράγοντας, εάν εξαιρεθούν η τεράστια απαξίωση των τραπεζικών μαγαζιών, οι τραπεζί­τες και οι μεγαλομέτοχοι των ιδρυμά­των δεν έχουν συνεισφέρει ούτε μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ούτε μέσω ιδίων κεφαλαίων. Αντιθέτως απο­λαμβάνουν για 2-3 χρόνια τη σταθερή αρωγή  του  Δη­μοσίου (δηλαδή των φορολογου­μένων αυτής της χώρας), την κάλυ­ψη  της  Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τη δυ­νατότητα να γράφουν υπεραξίες από τη διαφορά επιτοκίου στα ομόλο­γα και τη χρέωση ακριβότερου κόστους χρήματος σε καταθέ­τες, πελάτες. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον  ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των βασικών μετόχων, οι κινή­σεις που γίνονται προκει­μένου να ενισχυθεί η κεφαλαι­ακή επάρκεια, αλλά κυρίως οι διεργασίες στο παρασκήνιο προκειμένου να δημιουργηθούν νέα ισχυρότερα σχήματα.

Το σενάριο Εθνικής – Eurobank, λοι­πόν, παίχτηκε για ακόμη μία φορά με κύκλους της αγοράς να εκτιμούν πως μάλλον «καίγεται» στην παρούσα συ­γκυρία.

Κοινό μυστικό

Θα ήταν ενδεχομένως δύσκολο στην κυβέρνηση να περάσει στους επιχει­ρηματίες αλλά και στην κοινωνία μία συμφωνία, που θα καθιστούσε μεγα­λύτερο μέτοχο του νέου σχήματος την οικογένεια Λάτση. Πάντως, αν αυ­τή η ιστορία προχωρούσε, θα είχε κεντρικό πρόσωπο τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Απόστολο Ταμβακάκη. Αποτελεί κοινό μυστι­κό στην πιάτσα πως χάρη στην εξαιρετική δουλειά που επιτέ­λεσε ο νυν διευθύνων σύμβου­λος της ΕΤΕ στην Lamda Development, ο Έλλη­νας εφοπλιστής γλίτωσε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Είναι επίσης κοινό μυστικό πως εκείνη την περίοδο σφυρηλατήθηκαν οι σχέ­σεις του τραπεζικού πα­ράγοντα με τον Λάτση, φέρνοντας τον Ταμβακάκη ψηλά (πολύ ψηλά) στην προτίμηση του εφοπλι­στή.

Ένα πολύ σκληρό αγκάθι

Όσοι είχαν στηρίξει τις θέσεις της Alpha την περίοδο της πρότασης από την ΕΤΕ ακόμη περιμένουν τα αποτελέσματα της περίφημης έρευνας που θα διενεργούσαν οι αρχές (κυρίως η Επιτροπή Κεφα­λαιαγοράς) σχετικά με τις ενδεί­ξεις χειραγώγησης, χρήσης εσω­τερικής πληροφόρησης αλλά και τις καταγγελίες της Alpha Ban k για «πονηρό» ρόλο των ξένων θεματοφυλάκων της Εθνικής. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που υποστηρίζουν πως σε αυτή τη συγκυρία οι προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης έχουν ανατραπεί και ότι προέχει το συμφέρον του τραπεζικού κλάδου. Από αυτή την άποψη ένα νέο ενιαίο σχή­μα θα μπορούσε να αποτελέσει «ασπίδα» στην προοπτική μίας νέας αρνητικής αξιολόγησης (τη Fitch φοβάται και περιμένει η αγορά).

Ωστόσο ένα πολύ σκληρό αγκάθι είναι τα χαρτοφυλάκια ελληνι­κών ομολόγων, όπου παραμένουν εκτεθειμένοι οι ελληνικοί όμιλοι. Για την Εθνική η έκθεση υπολογί­ζεται στα 15 με 16 δισ. ευρώ, για την Eurobank στα 8,5 με 9, ενώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (που παίζει σε 1-2 σενάρια) στα 5,5 δισ. ευρώ. Ένα μεγαλύτερο σχήμα θα έχει εκ των πραγμάτων έκθεση σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά συνάμα μεγαλύτερη βάση κεφαλαίων και διαθεσίμων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Τ.Τ. (με σχετικά καλό ταμείο) θα λειτουρ­γούσε ενισχυτικά.

Η αναδιάταξη δυνάμεων στον τραπεζικό κλάδο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να προχωρήσει η ελληνική οικο­νομία στην επόμενη ημέρα. Το αν θα συγχωνευθούν τελικά εγ­χώριοι όμιλοι ή θα πολιορκηθούν από ξένους παίκτες θα φανεί, και μάλιστα σύντομα, λέει ο τραπε­ζίτης…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:25