search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Πατούλης κατά Δούρου: Να μπει τέλος στο bullying σε βάρος των Δήμων

05.08.2016 09:14
Πατούλης κατά Δούρου: Να μπει τέλος στο bullying σε βάρος των Δήμων - Media

 

Την οργάνωση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής από τους δήμους επαναφέρει με πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ζητώντας «να μπει τέλος στο συστηματικό bullying που γίνεται σε βάρος των ΟΤΑ, από ορισμένες Περιφέρειες».

Με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση πετάει το γάντι στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, επικρίνοντας με σφοδρότητα το μοντέλο διαχείρισης που ακολουθεί αλλά και τα αποτελέσματά του.

«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να διεκδικεί να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό το ζήτημα, από τη στιγμή που ούτε εμπλέκεται αλλά ούτε και χρηματοδοτεί την διαδικασία της αποκομιδής των στερεών αποβλήτων» δηλώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης αφήνοντας σαφείς αιχμές.

«Αν η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας προωθούσε φαραωνικά έργα όπως είχαν χαρακτηρισθεί, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, η σημερινή διοίκηση της κυρίας Δούρου προωθεί φαραωνικούς σχεδιασμούς Πράσινων Σημείων χωρίς ούτε μισό έργο».

Κύκλοι της Περιφέρειας τονίζουν ότι η ιδέα, στην προεδρεία του Συνδέσμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων να τοποθετείται ο εκάστοτε περιφερειάρχης ανήκει στον κ. Γιάννη Σγουρό, στην προσπάθειά του να ελέγξει καλύτερα την διαχείριση των αποβλήτων και υποστηρίζουν ότι η Δούρου δεν είναι κολλημένη με την καρέκλα. Πράγματι, ο Σύνδεσμος για τα απορρίμματα άλλαξε νομική μορφή το 2011 συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά και τον α΄ αλλά και τον β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης στους κόλπους του.

Σε αυτόν συμμετέχουν όλοι οι δήμοι της Αττικής (66 συνολικά) με την περιφέρεια να ελέγχει τα τρία από τα τέσσερα μέλη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζητά να αναλάβουν την οργάνωση της διαχείρισης των αποβλήτων οι δήμοι που πληρώνουν κάθε χρόνο στον ΕΔΣΝΑ από 350 έως 400 εκατ. ευρώ.

«Έφτασε πλέον η στιγμή να μπει τέλος στο συστηματικό bullying που γίνεται σε βάρος των δήμων, από ορισμένες Περιφέρειες, όχι μόνον στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και σε άλλα ζητήματα όπως η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, η κατανομή των κονδυλίων για την εκτέλεση έργων χωρίς ξεκάθαρα κι αντικειμενικά κριτήρια, οι κοινωνικές υπηρεσίες, κλπ.»

Όπως μάλιστα αναφέρει χρειάζεται να ανοίξει το θέμα των ευθυνών της Περιφέρειας στα σκουπίδια για τους εξής λόγους:

– υποστηρίζει ότι η θεσμική αρμοδιότητα στη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, η οποία και εισπράττει από τους πολίτες ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχει. Οι Περιφέρειες ούτε συνεισφέρουν στην οικονομική διαχείριση, αλλά ούτε και διαχειρίζονται τις επιπτώσεις από τα προβλήματα διαχείρισης απορριμμάτων που επιβαρύνουν αποκλειστικά τους Δήμους.

-Το πνεύμα και το γράμμα του νέου Εθνικού Σχεδιασμού, αλλά και η υποχρέωση των Δήμων να εκπονήσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης, συνηγορούν στην περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των Δήμων, όπως γίνεται και σε όλη την ΕΕ. Οι δήμοι ή οι διαδημοτικές συνεργασίες πρέπει να μπορούν, εφόσον το θέλουν, να εκτελούν το σύνολο των εργασιών διαχείρισης όπως προβλέπονται στον Εθνικό Σχεδιασμό, χωρίς καμία εξάρτηση από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.

-Ειδικότερα στα θέματα της ανακύκλωσης, που σταδιακά γίνεται ο πυρήνας της διαχείρισης απορριμμάτων, όπου ο ρόλος των Δήμων είναι καθοριστικός, ποια συνεισφορά έχουν οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις; Για ποιο λόγο πρέπει να εγκρίνουν τα Περιφερειακά Συμβούλια τα σχέδια διαχείρισης; Και σε ποιον θα λογοδοτούν αν αυτά τα σχέδια αποτύχουν, όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις;

-Για την Αττική, το υβρίδιο του διαβαθμιδικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ), αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα, χωρίς να έχει καμία θετική συνεισφορά. Η συμμετοχή της Περιφέρειας με 20% τι νόημα έχει; Ποια είναι η ευθύνη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης όταν τα πάντα είναι τελματωμένα για τέσσερα και πλέον έτη; Ποιες είναι οι λύσεις που έχει φέρει στο τραπέζι; Ποια η πολιτική έστω ευθύνη που έχει αναληφθεί για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων της Αττικής;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:07