search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:41
MENU CLOSE

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΑΣΕ Ελληνική αμηχανία από τις ρώσικες θέσεις…

03.12.2009 12:36

Όταν παλεύουν οι ελέφαντες τα… έξυπνα ποντίκια φροντίζουν να απομακρύνονται.

Όταν παλεύουν οι ελέφαντες τα… έξυπνα ποντίκια φροντίζουν να απομακρύνονται.

Τα… ανόητα βρίσκονται στο κέντρο της αμερικανορωσικής διαμάχης που εξελίσ- σεται και στο γήπεδο του ΟΑΣΕ.

Πτυχές αυτής της διαμάχης παρακολου- θήσαμε από κοντά το περασμένο διήμερο στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ που οργάνωσε στην Αθήνα η ελληνική – μέχρι το τέλος του χρό- νου – προεδρία του οργανισμού.

Το πρώτο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η απουσία των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Οι χώρες αυτές εκπροσωπήθηκαν με «δευ- τεροκλασάτους» αξιωματούχους, αφαι- ρώντας κάτι από τη λάμψη και τη σημασία της Συνόδου.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο εξηγεί και τη χαμηλή εκπροσώπηση των Αμερικανοβρετανών στη Σύνοδο, είναι η πρόταση που διακινεί για διαβούλευση η Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δια- βίβασε στον ΟΑΣΕ ρώσικη πρόταση που σε γενικές γραμμές επιδιώκει μια καινούργια διευθέτηση της επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας.

Με απλά λόγια, η Μόσχα λέει στους Αμερικάνους (και τα εξαρτήματά τους) ότι το παιχνίδι με τις βελούδινες επανα- στάσεις σε χώρες τριγύρω από τη Ρωσία τελείωσε και πως δεν πρόκειται να ανεχτεί την επανάληψη καταστάσεων όπως αυτές στη Γεωργία.

Προκειμένου, λοιπόν, να αποφευχθούν «ατυχήματα», η Ρωσία ζητά να συμφωνη- θούν και πάλι κάποια «όρια». Ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης;

Κοντά στη Ρωσία, που μπορεί να δια- σφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας; Ή κοντά στις ΗΠΑ που μπορούν να τινάξουν στον αέρα την ελληνική οικονο- μία ή να κλιμακώσουν ασφυκτικά την πίε- ση χρησιμοποιώντας τον τούρκικο «μοχλό» στο Αιγαίο;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:40