search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:30
MENU CLOSE

Η αρχαία ελληνική πολιτική σκέψη στην πράξη

10.06.2011 13:37
Η αρχαία ελληνική πολιτική σκέψη στην πράξη - Media

Ήδη από τον τίτλο τού βιβλίου κεντρίζεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η αρχαιοελληνική συμβολή στη διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης υπήρξε καθοριστική και παρά το πλήθος των μελετών επάνω στο ζήτημα, η υπόθεση αυτή μοιάζει ανεξάντλητη. Ο πρωτεύων και θεμελιώδης ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική πολιτική σκέψη στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής κουλτούρας (στον δυτικό κόσμο υπήρξε καθοριστικός) αναγνωρίζεται καθολικά. Στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, λοιπόν, από τα πρώιμα χρόνια έως και την κλασική περίοδο, καθώς και στα χρόνια που την ακολούθησαν, έχουμε μια πρωτοφανή ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης, της οποίας οι θεμελι­ώδεις αρχές μένουν ζωντανές ως τις μέρες μας.

Paul Cartledge
Μετάφραση: Βαγγέλης Κεφαλλονίτης
Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνης
Σελ.: 314

Ήδη από τον τίτλο τού βιβλίου κεντρίζεται το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η αρχαιοελληνική συμβολή στη διαμόρφωση της πολιτικής σκέψης υπήρξε καθοριστική και παρά το πλήθος των μελετών επάνω στο ζήτημα, η υπόθεση αυτή μοιάζει ανεξάντλητη. Ο πρωτεύων και θεμελιώδης ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική πολιτική σκέψη στη διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής κουλτούρας (στον δυτικό κόσμο υπήρξε καθοριστικός) αναγνωρίζεται καθολικά. Στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, λοιπόν, από τα πρώιμα χρόνια έως και την κλασική περίοδο, καθώς και στα χρόνια που την ακολούθησαν, έχουμε μια πρωτοφανή ανάπτυξη της πολιτικής σκέψης, της οποίας οι θεμελι­ώδεις αρχές μένουν ζωντανές ως τις μέρες μας. Το βιβλίο δεν απευθύνεται σε ειδικευμένους αναγνώστες, αλλά στο πλατύ κοινό, και ασχολείται με την πολιτική σκέψη και πρακτική σε ένα χρονολογικά ευρύ φάσμα που ξεκινά από τα ομηρικά χρόνια για να φτάσει ως τους πρώτους μετά Χριστό αιώνες, στην εποχή του Πλούταρχου. Αυτή η μελέτη επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε τρεις θεμελιώδεις άξονες: Το να συμμετέχει κανείς στην πολιτική πραγματικότητα της καθημερινότητάς του αποτελούσε πράγμα αξιομνημόνευτο στον αρχαίο κόσμο, κι αυτή η νοοτροπία που καλλιεργούνταν στην άσκηση της πολιτικής αποδείκνυε τη σοφή εφαρμογή της σχέσης ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη. Ο δεύτερος άξονας προβληματισμού επικεντρώνεται στο πώς ορίστηκαν οι κοινωνικές τάξεις, πράγμα που ερμηνεύει την πολιτική συμπεριφορά των πολιτών. Τέλος, κυριαρχεί ο έντονος προβληματισμός πάνω στην επινόηση της κορωνίδας των  πολιτευμάτων: της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια μελέτη πολιτικού προβληματισμού που αναπτύσσεται πάντα σε σχέση με τα ζητήματα που θέτει η εποχή μας.

Ξενοφών Μπρουντζάκης [email protected]

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 17:30